0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyenge volt idén a cseresznyetermés is

A fagy és a csapadék elvitte a cseresznyetermés nagy részét, a tavalyi – szintén a gyenge termés által determinált – áraknál többért kelt el a gyümölcs a nagybani piacon – áll a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci összefoglalójában. Az extrém alacsony termés ellenére az árak nem szöktek rekordmagasságba.

Idén gyenge évük volt a cseresznyetermesztőknek, ami jórészt annak a következménye, hogy a tavaszi fagyok a termésnek legalább a kétharmadát elpusztították, elsősorban a korai fajtáknál – írja a Világgazdaság.

A koraiak megmaradt termését pedig az eső vitte el, ugyanis rengeteg gyümölcs megrepedt a sok csapadéktól.

A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelése szerint hiába termett extrém kevés gyümölcs, az árak – bár emelkedtek – messze voltak a rekordmagasságtól, a termelők ugyanis nem tudták tárolni a vizes gyümölcsöt, és eladási kényszerbe kerültek.

Magyarországon 2,6 ezer hektáron termesztettek cseresznyét 2018-ban – idézte a KSH adatait a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

A legkedveltebb fajta a Germersdorfi volt, amely 2017-ben a cseresznyeültetvények 14,5 százalékát foglalta el, ezt követte a Carmen (11,2 százalék) és a Bigarreau Burlat (11,1 százalék).

Az elmúlt tíz évben 4,8 és 12 ezer tonna között ingadozott a cseresznyetermés, idén azonban az átlag alatt marad.

A termés tavaly is gyenge volt, emiatt a friss cseresznye kivitele 642,9 tonnáról 202,9 tonnára csökkent 2018-hoz képest. A magyarországi cseresznye fő felvevőpiaca Lettország, Szlovákia és Litvánia volt.

Az importált cseresznye mennyisége nem számottevő, az exporthoz képest lényegesen kisebb, 90,7 tonna volt 2019-ben.

A kutatóintézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon egy kilogramm cseresznye termelői ára 2019 21–30. hetében 948 forint volt, ez 28 százalékkal meghaladta 2018 ugyanezen időszakának átlagárát.

Forrás: Világgazdaság