Back to top

Hazánk egyik legmodernebb sütödéjét avatták fel Balmazújvárosban

Köszönettel tartozunk a pékeknek, mert a koronavírus-járvány idején is friss kenyérrel látták el az egész országot - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Balmaz-Sütöde Kft. üzemavató ünnepségén.

Az államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi vállalkozás tíz év alatt megduplázta árbevételét és foglalkoztatottainak számát, így az elmúlt üzleti évben már csaknem 180 embernek biztosított tisztes megélhetést modern munkakörnyezetben. Hozzátette:

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
a sütöde több mint nettó 300 millió forint összköltségű komplex élelmiszeripari beruházása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból elnyert mintegy 112 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg.

A fejlesztésnek köszönhetően megnövekedett az üzem termelési és raktározási kapacitása, amely lehetővé teszi a magas fogyasztói igények kiszolgálását, az üzletek, üzlethálózatok, kereskedelmi láncok folyamatos, zavartalan ellátását kiváló minőségű, ízletes, egészséges és biztonságos magyar áruval. Ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy fejlesztésekkel lehet előre menni. Feldman Zsolt kifejtette: a kormány 2014-től napjainkig 360 milliárd forintot juttatott az élelmiszeripari fejlesztésekre és fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy megvédjék a kiskereskedelmi láncokba beszállító vállalkozásokat a velük szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben.

Az Agrárminisztérium a mostani nehéz helyzetben vissza nem térítendő támogatásokkal is segíti az élelmiszert előállító vállalkozásokat, de a jövő szempontjából a legfontosabb, hogy vállalkozásainknál ott legyen a szaktudás, a hit, a tapasztalat, valamint a tisztelet a vásárlók és az üzleti partnerek irányába – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

„Úgy nem nyersz, ha meg sem próbálod” - Állattartó telepek korszerűsítése

Holló Mátyással már 2013-ban is találkoztunk, akkor a Kistermelők Lapjában az év juhászaként mutattuk be. Az idei találkozásunk apropója az, hogy megmutassuk, hogyan érdemes a gazdálkodásba, fejlesztésekbe pályázati forrást bevonni.

Kitart a vírushatás a tojáspiacon

Számottevően emelkedett az étkezési tojás csomagolóhelyi ára az idei év első 28 hetében: az egy évvel ezelőtti állapothoz képest az M+L méretkategóriában 12,5 százalékos a drágulás. Ez 27,1 forintos darabonkénti ár – írja jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek.

Megjelent az erdészeti csemetekertek gépbeszerzését célzó pályázati felhívás

Annak érdekében, hogy a gazdák a mezőgazdaságilag gyenge termőképességű területeken minél több erdőt hozhassanak létre, az Agrárminisztérium a támogatások átalakításával, a jogszabályok módosításával, így a versenyképesség növelésével olyan feltételeket teremt, amelyekkel az erdőgazdálkodást versenyképesebbé, a termelőket pedig érdekeltté teszi abban, hogy a gyengébb minőségű területeken további erdőtelepítések történjenek.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

Kiemelkedő munkát végez a természetvédelmi őrszolgálat Magyarország védett értékeinek megőrzésében

Magyarországon a természetvédelmi őrszolgálat jelenleg 253 tagú, mintegy 850 ezer hektár védett természeti terület és 2 millió hektár Natura 2000 terület megóvása érdekében dolgoznak.

Ne hiányozzon portánkról!

Bütykös orrú lúdnak vagy sisakos lúdnak is nevezik. Szibériából, illetve Észak-Ázsia más területeiről származik; Kínában és Japánban már évszázadok óta tartják a nagyon ízletes, porhanyós, zsírban szegény húsa és jó tojáshozama miatt, amely évente 60-70 darabot jelent, körülbelül 120 grammos átlagsúllyal.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.