Back to top

Hazánk egyik legmodernebb sütödéjét avatták fel Balmazújvárosban

Köszönettel tartozunk a pékeknek, mert a koronavírus-járvány idején is friss kenyérrel látták el az egész országot - jelentette ki Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a Balmaz-Sütöde Kft. üzemavató ünnepségén.

Az államtitkár beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a családi vállalkozás tíz év alatt megduplázta árbevételét és foglalkoztatottainak számát, így az elmúlt üzleti évben már csaknem 180 embernek biztosított tisztes megélhetést modern munkakörnyezetben. Hozzátette:

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
a sütöde több mint nettó 300 millió forint összköltségű komplex élelmiszeripari beruházása a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program forrásaiból elnyert mintegy 112 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével valósult meg.

A fejlesztésnek köszönhetően megnövekedett az üzem termelési és raktározási kapacitása, amely lehetővé teszi a magas fogyasztói igények kiszolgálását, az üzletek, üzlethálózatok, kereskedelmi láncok folyamatos, zavartalan ellátását kiváló minőségű, ízletes, egészséges és biztonságos magyar áruval. Ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy fejlesztésekkel lehet előre menni. Feldman Zsolt kifejtette: a kormány 2014-től napjainkig 360 milliárd forintot juttatott az élelmiszeripari fejlesztésekre és fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy megvédjék a kiskereskedelmi láncokba beszállító vállalkozásokat a velük szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásokkal szemben.

Az Agrárminisztérium a mostani nehéz helyzetben vissza nem térítendő támogatásokkal is segíti az élelmiszert előállító vállalkozásokat, de a jövő szempontjából a legfontosabb, hogy vállalkozásainknál ott legyen a szaktudás, a hit, a tapasztalat, valamint a tisztelet a vásárlók és az üzleti partnerek irányába – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Forrás: 
AM Sajtóiroda

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A svájci csokoládégyárnak is bevételkiesést okozott a pandémia

A koronavírus-járvány 2020-ban rányomta a bélyegét Lindt & Sprüngli csokoládémanufaktúra eladásaira. A tavalyi év első felében több mint 6%-os csökkenés történt az értékesítésben, melyhez az utazási és egyéb járványügyi korlátozások nagymértékben hozzájárultak.

Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

Földimogyoró – hazai nemesítésből

A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

Az e-tejkereskedelem trónjára tör az Arla Európában

Az Arla célja, hogy a tejágazat e-kereskedelmi vezetője legyen Európában. Terveik szerint a következő öt évben megdupláznák eladásaikat az online platformon keresztül, mely 600 millió eurót jelentene. Dániában, Svédországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában 9700 tejtermelő közös tulajdonosa az Arla-nak.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi.

A tejágazat is szenved a járványtól

A szlovák tejtermelők már többször is nehéz helyzetbe kerültek, és ez történt velük a koronavírus-járvány első hulláma alatt is. Egyebek között hiány alakult ki a számukra létfontosságú fertőtlenítőből, amellett a munkaerőhiány is sok fejtörést okozott nekik. A járvány teljesen felforgatta az árutermelést, és a tejtermelőknek minél gyorsabban igazodnia kellett a körülmények változásához.

Tarolt az NHP Hajrá 2020-ban

Aktív szerepet vállal a K&H Bank az NHP Hajrá hitelezésben. Áprilisi indulása óta ugyanis a pénzintézet több mint 173 milliárd forint értékben közel 1500 szerződést kötött.

Gigantikus naperőmű épül Spanyolországban

A legnagyobb spanyol áramszolgáltató vállalat, az Iberdrola és a francia élelmiszeripari óriás, a Danone együttműködésének nyomán épülhet meg Európa legnagyobb naperőműve.

Plantarium 2021: elképzelhető hogy ismét digitális lesz

A nagyszabású kertészeti kiállítás előkészületei már javában zajlanak. Csak márciusban tudnak végleges döntést hozni arról, hogy milyen formában kerül sor az eseményre.