Back to top

Milyen sör lapul a Fehér Nyúl kalapjában?

Nyolc alap sörrel, évi 15-20, ahogy ők hívják, „Kísérleti Nyúllal”, 250 ezer literes éves kapacitással működik a Fehér Nyúl sörfőzde Budapest közepén. Az idei nehéz évről és a kisüzemi sörfőzés jövőjéről beszélgettünk Sajgó Álmossal, a sörfőzde egyik alapítójával.

Eleinte hobbinak indult. Otthoni körülmények között, konyhai eszközökkel kezdett két barát kísérletezni a sörfőzéssel. Mivel szűk környezetükben osztatlan sikert arattak, megépítették első komolyabb berendezésüket, és a hatodik emeleti lakásból átköltöztek egy családi ház pincéjébe. Végül 2015-ben döntöttek úgy – lelkes közönségük bátorítása mellett – hogy belevágnak egy igazi kisüzemi sörfőzde létrehozásába.

MMG - Milyen sör lapul a Fehér Nyúl kalapjában?

– Budapesten, a Soroksári úton, az egykori textilgyár területén találtuk meg barátommal, Meiszner Péterrel a Fehér Nyúl sörfőzde tökéletes helyét – kezdi Sajgó Álmos – itt, immár három éve gyártunk magas minőségű termékeket. Jelenleg nyolc sörünket lehet elérni egész évben, emellett néhány szezonális sörrel is visszatérünk rendszeresen az évszaknak megfelelően. Ezek mellett sokak által kedvelt sorozatunk a „Kísérleti Nyúl” söreink. Ezekből egyszer főzőnk le egy adagot, ha elfogy, új recepttel próbálkozunk. Évente 15-20 kísérleti sört készítünk, számunkra ez játszótér, ahol bátrabban használhatjuk az alapanyagokat, eljárásokat, sörstílusokat.

Az év eleje komolyan érintette a vendéglátóipart, elmaradtak a rendezvények, a pubok sem nyithattak ki, a kisebb cégekre súlyos terhet rótt a 2-3 hónapos leállás. Pedig a Fehér Nyúl komoly tervekkel vágott neki 2020-nak.

– Egy kisüzemi sörfőzdében is megvannak szinte ugyanazok a berendezések, melyek egy nagy sörgyárban – minden kisebb. Mi 1000 liter sörlevet tudunk egyszerre főzni, melyet 1000, 2000 és 4000 literes erjesztőtartályokban erjesztünk. Jelenleg 250 ezer literes éves kapacitással rendelkezünk.

2020-ra 50 százalékos növekedést terveztünk, sajnos a pandémia keresztül húzta a számításainkat. Egyik napról a másikra elvesztettük a bevételeink 80 százalékát.

Az újranyitás első jelei azt mutatják, hogy talán a tavalyi számokat tudjuk idén is hozni. Ezzel együtt – úgy vélem – szerencsésen átvészeltük ezt az időszakot. Elindítottuk a webshopunkat, melyen keresztül az egész ország területére vállalunk szállítást, ez rengeteget segített a karantén alatt. Illetve különböző kedvezményeknek is köszönhetően meg tudtuk tartani mind a 12 munkavállalónkat.

Milyen alapanyagokkal dolgoznak?

– A sörgyártásnak négy fő alapanyaga van: a víz, a maláta, a komló és az élesztő. Ezek közül sajnos csak a víz az, amit megbízhatóan, folyamatosan itthonról tudunk beszerezni. A malátát és a komlót szinte száz százalékban külföldről vesszük.

Sem a hazai malátagyártás, sem a komlótermesztés jelenleg nem alkalmas a kisüzemi igények kielégítésére.

Lát ebben fejlődési lehetőséget?

– A kisüzemi sörfőzdék piaci részesedése itthon, ma 2-3 százalék. Az ágazat minden szereplője elkötelezett a fejlődés mellett, mi is úgy véljük, hogy a kisüzemi sörgyártás a nyugat-európai számok felé halad, ahol már 10 százalék feletti a részesedés. Mivel egyre nagyobb az igény a kisüzemi sörökre, egyre több sörfőzdét alapítanak, a meglévők növelik a kapacitásaikat, így mindenképpen lenne igény a hazai alapanyagra.

Jelenleg Dunaújvárosban üzemel az egyetlen magyar malátagyár, mely 2-3 fajtát állít elő elsősorban a nagyüzemi sörgyártás igényeit szem előtt tartva. Ehhez képest

mi 35-40-féle malátafajtát használunk a söreinkhez. Úgy gondolom, hogy a következő években, évtizedben egy-két mikromalátázó, ha elkezdené a működését, megtalálná a hazai keresletet.

Azonban a komló még ennél is összetettebb kérdés. A komlótermesztés minden eleme nagyon költséges, így csak jelentős beruházás esetén érné meg komolyan foglalkozni vele – úgy gondolom – ehhez mindenképp állami segítség szükséges.

Az újranyitás örömére mivel készülnek még az idei évben?

– Jellemzően nagy városok vendéglátóhelyen, sör szakboltok, delikát üzletek polcain lehet termékeinkkel leggyakrabban találkozni. Illetve a sörfőzde székhelyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy mindenki számára bemutathassuk a sörfőzés lépéseit, ezért már az indulás után létrehoztuk a taproomot, ahol a főzőházzal egy légtérben lehet megízlelni a söreinket. Itt rendszeresen tartunk rendezvényeket, főzdetúrákat, illetve tavaly elindítottunk egy szakmai sorozatot is, melynek első állomásán az ízhibákkal és annak okaival ismertettük meg az érdeklődőket.

A két üstünkben jelenleg az egyik legismertebb sörünk a Rafa pihen. Ez egy savanyított sör, mely kettle souring technikával készül.

A kész sörlevet még komlózás előtt visszahűtjük, beoltjuk tejsavbaktériummal, ami elvégzi a savanyító munkát. Majd ha elértük a kívánt PH értéket, fölforraljuk, elpusztítjuk a tejsavbaktériumokat, belekerül a komló és utána azok a munkafolyamatok jönnek, melyek egy normál sör esetében is következnének.

A „Kísérleti Nyulak” közül melyiket emelné ki?

Az utóbbi egy évben kezdtünk kísérletezni hordóérlelt sörökkel. Ennek során a kész sört valamilyen párlat hordójába töltjük és ezzel adunk a sörnek extra ízeket: egyrészt a párlatnak a jellemzőit, másrészt pedig a hordóból a fa jellegzetes ízét is megkapja. Körülbelül 3-4 hónapot tölt minden sör fahordóban, utána kerül vissza valamelyik erjesztőtartályba, ott szaturáljuk, szén-dioxiddal dúsítjuk és utána kerül palackokba, hordókba.

Főleg whiskykkel dolgoztunk az utóbbi időszakban, a füstösebb ízektől a Speyside vonalig, a múlt héten például Glen Moray hordóban érlelt sörünk debütált, de rumos hordót is használtunk már, sőt a gemenci whisky manufaktúrától is van hordónk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.