Back to top

A napokban befejezik az aratást Mezőhegyesen

Már az utolsó 120 hektár kalászos gabona aratását végzik a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságban. A tervezettnél alacsonyabbak a termésátlagok.

Fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

2020. március 9. és május 24. között, vagyis 75 napig nem volt Mezőhegyes környékén számottevő csapadék, utána pedig többször felhőszakadások voltak. A szélsőséges időjárás befolyással volt nem csak a tavaszi vetésű kultúrákra, hanem az őszi kalászosokra is.

Épp ezért fordulhatott elő, hogy tavasszal a tömegtakarmányok alacsony hozama miatt 130 hektár étkezési búzát is silózni voltak kénytelenek.

Így 1360 hektáron takarítanak be őszi búzát, illetve július elsejére befejezték az 570 hektáron a Limograin vetőmagcégnek céltermesztésben végzett búzavetőmag aratását, amelyet helyben a ménesbirtokhoz tartozó vetőmagüzemben dolgoznak fel.

Isaszegi Norbert, termelési igazgató
Fotó: Csatlós Norbert
„A termésátlagok az aszály miatt az elővetemény és a termesztéstechnológia szerint szóródtak, így volt tábla, ahol mindössze a 3,3 t/ha búza termett, és a gazdaság nem tudta elérni a 7,2 t/ha tervezett termésátlagot. A minőségre is a szélsőség a jellemző: fajtánként és területenként eltérő”

– tudtuk meg Isaszegi Norbert termelési igazgatótól.

A gazdaságban ezen kívül 100 hektár tavaszi árpát és még zabot termesztenek a lovaik számára. Képeinken épp zabot takarítanak be. A talaj kímélése érdekében a gumihevederes kombájnoktól kihordókocsival viszik ki a terményt a kamionokhoz.

A termény a vetőmagüzemben lévő, a vetőmagraktáraktól elkülönített tárolókba, raktárakba kerül.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

Betakarítás, árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatunk a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki.

Talajtakarás faforgáccsal

Egy apró trükk a kertészkedéshez… Létezik egy jól bevált módszer a régimódi kertész szakkönyvekben, mely azt taglalja, hogy az ősz elérkezettével egyben eljön az ideje a dupla ásásnak is. Mára a tudomány bebizonyította ennek az ellenkezőjét, hiszen egyre terjednek a minimális talajforgatással járó módszerek. Nem éri meg a felső termékeny részt leforgatni, a gyökérzóna mélysége alá.

Drágább, de finomabb a spanyol

Elkezdődött a spanyolországi man­gószezon a Natural Tropic cégnél. A cég hagyományos és ökológiai termesztésből származó mangót is forgalmaz.

A prügyi szójabemutató oldalágai

Évek óta Prügy a meghatározó hazai szójabemutatók egyik helyszíne. Kiváló feltételeket teremt hozzá a helyi mezőgazdasági zrt. és annak elkötelezett elnök-vezérigazgatója, Rácz László. Vegyes termőhelyi adottságok mellett gazdálkodnak, általában akkor sikeres az évük, ha nem túl csapadékos.

Január 27-30. között a megújult kiállítási területen várja a kiállítókat és a látogatókat az AGROmashEXPO

2021 januárjában a fokozott egészségügyi higiéniai rendelkezések betartása mellett megrendezésre kerül az AGROmashEXPO, Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvénye. A Hungexpo vezetése figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, egyeztett a felelős kormányzati szervekkel és betartja a hatályos rendelkezéseket.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.