Back to top

Címerezés Mezőhegyesen

Összesen 2300 hektáron folyik hibridkukorica vetőmagtermelés Mezőhegyesen, ahol az aktuális munka a címerezés. A munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

Fotó: Csatlós Norbert

A Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaságban a legnagyobb munka jelenleg a hibridkukoricavetőmag-táblák címerezése – összesen 2300 hektáron. Ebben a munkában a társaság 7 címerezőgépe mellett mintegy 700 fő vesz részt.

„5 tábla kivételével a társaság összes kukoricahibrid-vetőmagtermelő területén folynak a munkálatok. A címerezőgépekkel nem tudnánk a teljes területen időben elvégezni a hibridvetőmag-termesztés legfontosabb műveletét, ezért 700 idénymunkás végzi a területeink egy részén a címerezést, illetve a gépek által meghagyott címerek eltávolítását.”

– tudta meg a magyarmezogazdasag.hu Isaszegi Norbert termelési igazgatótól.

A munkaerő mintegy fele mezőhegyesi és környékbeli lakosokból áll, akik kis csapatokban vállalják egy-egy területen az anyanövények porzóinak eltávolítását. Körülbelül ugyanennyien érkeznek erdélyi magyarok, akiket 2002 óta alkalmaz a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság e munka elvégzésére. Mindemellett a gazdaság szakmai gyakorlatként címerezőtáborokat szervez a fenntartásában lévő Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium diákjai számára is.

Fotó: Csatlós Norbert
A ménesbirtokon 2300 hektár öntözött területen folyik hibridkukorica-vetőmag előállítás, így az aszályos tavasz ellenére viszonylag egységesen kelt a növény, bár egyes táblákon a növénymagasság kissé egyenetlen – itt fokozottan szükség van az utócímerezésre.

A különböző fajták, vetés- és tenyészidők miatt jelenleg még van, ahol szinte el sem kezdődött a szemek kötése.

Termésbecslésre legalább még mintegy három hetet kell várni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A Corteva Agriscience több kategóriában is elnyerte a 2020 évi Termékgyártási Kiválósági Díjat

A díjak az irányítás, a fenntarthatóság, a gyártási ellátási lánc és az operatív működés kiválóságának elismerésére szolgálnak. A Corteva Agriscience bejelentette, hogy több kategóriában is elnyerte az egyesült államokbeli Termékgyártók Nemzeti Szövetsége (National Association of Manufacturers) által megítélt Termékgyártási Kiválósági Díjat (Manufacturing Leadership Award).

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.