Back to top

Különleges gyümölcsök: fehér szamóca, sárga málna, zöld ringló

A nyári gyümölcsök legtöbbje piros, ez a szín annyira népszerű, hogy kajsziból is minél nagyobb részt borít a piros fedőszín a legújabb fajtákon. Léteznek azonban egészen halvány vagy éppen aranysárga bogyósok és csonthéjasok is. Közülük mutatunk be néhányat.

Hazánkban nem termesztenek fehér szamócát, pedig többféle szamócafaj hoz fehér bogyókat, például a Fragaria chiloensis, amit a modern fajták nemesítéséhez használtak. A Fragaria vesca fajt hegyi szamócának is nevezik, számos fehér bogyójú fajtát hoztak létre belőle, mint az Albicarpa, Krem, White Solemacher.

A fehér szamócák még jóval kisebbek a hagyományos fajtáknál
A fehér szamócák még jóval kisebbek a hagyományos fajtáknál
Ananászbogyónak nevezik azt a különleges fajtacsoportot, amelynek tagjai a modern szamócák közé tartoznak ugyan, de fehér a bogyójuk és jellegzetes ananászos aromájuk van a szamócaíz mellett.

További előnyük, hogy azok is fogyaszthatják ezeket, akik allergiásak a szamócára. Hátrányuk viszont, hogy a gyümölcsük apró, olyan 2 cm körüli méretű és keveset is teremnek. Hollandiában nemesített, kereskedelmi forgalomban lévő fajtái a White Pine, White D, Natural Albino.

Hazánkban a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán nemesítettek sárga bogyójú málnafajtákat is. A Fertődi aranyfürt halványsárga, majd borostyánsárgára mélyülő színű, nagy méretű, kúpos bogyókat hoz. Korán kezd érni, július közepéig szedhető, közepes a terméshozama. Gyümölcse kimondottan édes, könnyen puhul. Termesztését tavaszi fagykár veszélyeztetheti, mert rügyei hamar kihajtanak.

Fertődi narancs
Fertődi narancs
Fotó: Horváth Csilla
A Fertődi narancs jellegzetes kétszertermő fajta: először június első felében szedhetjük a gyümölcsét, aztán augusztus közepén, az erős sarjak fölső részéről. Kimondottan sokat terem, mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, különben a termés súlya lehúzza a vesszőket, sarjakat. Gyümölcse kúp alakú, nagy, kellemesen aromás, éretten veszi föl jellegzetes narancssárga színét.

A növény nem fogékony a gombás betegségekre, a gyümölcs pedig a szürkepenészre.

A sárga különlegességek sorába tartozik a Vega cseresznye is, amit a hazai faiskolákban Sárga cseresznye néven forgalmaznak. Június közepén érő, kimondottan nagy, mutatós gyümölcse kissé lapított gömb alakú, világossárga, a napos oldalon rózsaszín bemosódással. Húsa ropogós, édes-savas ízű, közepesen kemény, és ami az utóbbi években különösen fontossá vált, nem hajlamos a repedésre. Magja kicsi. Fája nem a legnagyobbak közé tartozik, fölfelé törő ágai vannak, sokat terem.

A Zöld ringló igen magas pektintartalma miatt népszerű házikerti fajta, a belőle készült kompót és zselé kiváló minőségű. Hússzilárdsága más sárga és zöld húsú fajtákénál keményebb. Bizonyítottan toleráns a szilvahimlő vírussal szemben, viszont moníliára érzékeny. Fája viszonylag nagy, szétterülő, átlagos ágsűrűségű, bőtermő. Augusztus végén, kicsit elnyújtottan érik. Gyümölcse 20-24 grammos, zöldessárga, a napos oldalon pirosan pontozott. Húsa fénylő zöldessárga, leves, igen édes és zamatos, kevéssé maghoz kötött, kőmagja igen kicsi.

Nancy mirabella
Nancy mirabella
A Nancy mirabella jellegzetes képviselője a mirabella szilváknak: gyümölcse kicsi, gömbölyded, szép sárga héján még előtűnhet a zöld alapszín és piros pontok láthatók rajta. Magvaváló, szilárd húsú, finom, aromás a gyümölcse.

Elsősorban lekvár vagy befőtt készítésére használják, de aszalni is lehet.

A 16. századból eredő francia fajta, máig nagyon népszerű a szülőhazájában. Metz városában augusztusban kéthetes mirabella fesztiválon kóstolhatják az érdeklődők a belőle és rokon fajtáiból készült ételeket.  Fája kellemesen alakítható, természetes kúp alakú. Pollenadóra van szüksége a bő terméshez.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Nem túl bíztató parlagfű-helyzetkép

Kedvezett az időjárás a parlagfű fejlődésének, felgyorsult a fejlődése, ideje beavatkozni, hogy ne súlyosbodjon el a helyzet. Az elhanyagolt, nem művelt területeken a gyomirtó szeres kezelés és a talaj bolygatásának mellőzése javasolt, füves területeken pedig a 3-4 centiméter magas kaszálás.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.