0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Különleges gyümölcsök: fehér szamóca, sárga málna, zöld ringló

A nyári gyümölcsök legtöbbje piros, ez a szín annyira népszerű, hogy kajsziból is minél nagyobb részt borít a piros fedőszín a legújabb fajtákon. Léteznek azonban egészen halvány vagy éppen aranysárga bogyósok és csonthéjasok is. Közülük mutatunk be néhányat.

Hazánkban nem termesztenek fehér szamócát, pedig többféle szamócafaj hoz fehér bogyókat, például a Fragaria chiloensis, amit a modern fajták nemesítéséhez használtak. A Fragaria vesca fajt hegyi szamócának is nevezik, számos fehér bogyójú fajtát hoztak létre belőle, mint az Albicarpa, Krem, White Solemacher.

Ananászbogyónak nevezik azt a különleges fajtacsoportot, amelynek tagjai a modern szamócák közé tartoznak ugyan, de fehér a bogyójuk és jellegzetes ananászos aromájuk van a szamócaíz mellett.

További előnyük, hogy azok is fogyaszthatják ezeket, akik allergiásak a szamócára. Hátrányuk viszont, hogy a gyümölcsük apró, olyan 2 cm körüli méretű és keveset is teremnek. Hollandiában nemesített, kereskedelmi forgalomban lévő fajtái a White Pine, White D, Natural Albino.

Hazánkban a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet fertődi állomásán nemesítettek sárga bogyójú málnafajtákat is. A Fertődi aranyfürt halványsárga, majd borostyánsárgára mélyülő színű, nagy méretű, kúpos bogyókat hoz. Korán kezd érni, július közepéig szedhető, közepes a terméshozama. Gyümölcse kimondottan édes, könnyen puhul. Termesztését tavaszi fagykár veszélyeztetheti, mert rügyei hamar kihajtanak.

A Fertődi narancs jellegzetes kétszertermő fajta: először június első felében szedhetjük a gyümölcsét, aztán augusztus közepén, az erős sarjak fölső részéről. Kimondottan sokat terem, mindenképpen támrendszer mellett kell nevelni, különben a termés súlya lehúzza a vesszőket, sarjakat. Gyümölcse kúp alakú, nagy, kellemesen aromás, éretten veszi föl jellegzetes narancssárga színét.

A növény nem fogékony a gombás betegségekre, a gyümölcs pedig a szürkepenészre.

A sárga különlegességek sorába tartozik a Vega cseresznye is, amit a hazai faiskolákban Sárga cseresznye néven forgalmaznak. Június közepén érő, kimondottan nagy, mutatós gyümölcse kissé lapított gömb alakú, világossárga, a napos oldalon rózsaszín bemosódással. Húsa ropogós, édes-savas ízű, közepesen kemény, és ami az utóbbi években különösen fontossá vált, nem hajlamos a repedésre. Magja kicsi. Fája nem a legnagyobbak közé tartozik, fölfelé törő ágai vannak, sokat terem.

A Zöld ringló igen magas pektintartalma miatt népszerű házikerti fajta, a belőle készült kompót és zselé kiváló minőségű. Hússzilárdsága más sárga és zöld húsú fajtákénál keményebb. Bizonyítottan toleráns a szilvahimlő vírussal szemben, viszont moníliára érzékeny. Fája viszonylag nagy, szétterülő, átlagos ágsűrűségű, bőtermő. Augusztus végén, kicsit elnyújtottan érik. Gyümölcse 20-24 grammos, zöldessárga, a napos oldalon pirosan pontozott. Húsa fénylő zöldessárga, leves, igen édes és zamatos, kevéssé maghoz kötött, kőmagja igen kicsi.

A Nancy mirabella jellegzetes képviselője a mirabella szilváknak: gyümölcse kicsi, gömbölyded, szép sárga héján még előtűnhet a zöld alapszín és piros pontok láthatók rajta. Magvaváló, szilárd húsú, finom, aromás a gyümölcse.

Elsősorban lekvár vagy befőtt készítésére használják, de aszalni is lehet.

A 16. századból eredő francia fajta, máig nagyon népszerű a szülőhazájában. Metz városában augusztusban kéthetes mirabella fesztiválon kóstolhatják az érdeklődők a belőle és rokon fajtáiból készült ételeket.  Fája kellemesen alakítható, természetes kúp alakú. Pollenadóra van szüksége a bő terméshez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu