Back to top

A növényvédelemben jó előre látni a jövőt

Az interneten számos honlap és mobiltelefonos applikáció segíti a gazdákat növényvédelmi előrejelzéssel. Érdemes ezeket időnként megnézni, sok pénzt spórolhatunk velük. Az időben (se túl korán, se túl későn) végzett kezelések hatékonysága jobb, és ez csak a kórokozók, kártevők előrejelzésével valósítható meg.

Miért jó, ha előre tudjuk?

Az almamoly is nagylétszámmal tud támadni
Fotó: wikipedia
Egyes kórokozók és kártevők megjelenésére előre lehet számítani. Vagy azért, mert életciklusuk miatt általában minden évben ugyanakkor támadnak, de olykor az időjárási körülmények is már előre vetítik egyesek megjelenését. A rovarok rajzása csapdázással is előre jelezhető, de kiskertek esetén nem feltétlen éri meg, ha minden jelentősebb kártevő és kórokozó jelenlétét magunk szeretnénk előre jelezni.

Az előrejelzésnek azonban fontos szerepe van abban, hogy hatékony lehessen a védekezés. Ha túl korán permetezünk, akkor a védekezés nem lesz kellően hatékony. Ha túlkésőn, akkor már kárt szenvedett a kultúra. Az optimális időben végzett permetezéssel, amihez elengedhetetlen a növényvédelmi előrejelzés sokkal hatékonyabb vegyszerhasználatot érünk el: azaz kevesebb költséggel hatékonyabb védekezés érhető el.

Használati utasítás, minek?

Jellemzőgyakorlat, hogy ha veszünk egy háztartási gépet, nem biztos, hogy elolvassuk a használati utasítását, pedig nem dísznek teszik a dobozba. A növényvédelmi kezeléseknél sem célszerű mindent rutinból csinálni, érdemes a szerek részletes leírását áttanulmányozni.

Csak egy példa. A növényvédőszer kijuttatásakor sokszor szokás lombtrágyát is keverni bele, hiszen olcsóbb, főleg egy nagyüzemben, ha egy menetben oldjuk meg a két kezelést.

A lombtrágyáknak nem elég, ha a hígítási arányát jól állítjuk be. A víz hőmérséklete, keménységi foka és a kijuttatáskor aktuális levegőhőmérséklet is befolyásolják a hatékonyságot, akár 30 százalékkal.

Tehát adott összeget kifizetünk a szerért, és a többi apró részleten múlik, hogy milyen hatékonyan sikerül felhasználni. Ettől függően lehet, hogy 30 százalékot bukunk, vagy nyerünk - ami pénz.

Így képen jólmutat, a burgonyán már kevésbé...
Fotó: wikipedia

Többféle előrejelzést is találunk a neten

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi portálján területre és növénykultúrára lebontva érhetőek el növényvédelmi információk. A térítésmentesen igénybe vehető növényvédelmi előrejelző rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve üzemelteti. A www.novenyvedelem.nak.hu oldalon elérhető szolgáltatás alapvető célja, hogy a gazdák saját gazdaságukban hatékonyabb növényvédelmi intézkedéseket tehessenek. A NAK is felhívja a figyelmet: a növényvédelmi kezelések okszerű és optimális időben történő elvégzésével nemcsak a pénzügyi hatékonyság növekszik, hanem környezetünk terhelése is csökkenthető, és nem utolsósorban megbízható élelmiszerek kerülnek a fogyasztók asztalára.

Egyes esetekben,mint a tűzelhalásnál azonnali beavatkozás kell
Fotó: wikipedia
A portálon a növényorvosok szakmai bejegyzésein túl meteorológiai készülékek adatsora is elérhető, országos lefedettségben. A www.novenyvedelem.nak.hu weboldalon lehetősége van a gazdálkodónak kiválasztania a megyét illetve a növénykultúrát, amelyről információt szeretne kapni. Az adott megye illetve kistérség területén a kiválasztott növényfajra friss, aktuális bejegyzést olvashat a látogató a várható növényvédelmi helyzetről. Az érdeklődők a növényvédelmi előrejelzéseken túl a várható időjárásról is tájékozódhatnak, amelyhez a hátteret az Országos Meteorológiai Szolgálat biztosítja. Ez mondjuk meggy és cseresznye rázógépes betakarítása előtti érésgyorsító kezelés előtt hasznos, hiszen nem mindegy hogy végük a rázógép, vagy a vihar szedi le a termést.

Növényvédőszeres cégeknek is van elérhető előrejelzése, ilyen például a BASF által működtetett defenso.hu ami szőlő-, és almatermelőket segítő növényvédelmi döntéshozó rendszer, agrometeorológiai előrejelzéssel kiegészítve. A www.syngenta.hu/betegseg-elorejelzes oldalon is számos szántóföldi és kertészeti kultúrára találunk előrejelzéseket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Ilyen változatosak a díszfüvek

Az utóbbi években feltűnően sok díszfüvet láthatunk a közterületeken. Évelőágyakban használják könnyed ellenpontként, vagy széles, kanyargós sávokban ültetik, melléjük pedig egynyáriak kerülnek. Nemcsak a megjelenésük miatt kedvelik a kertépítők, hanem mert viszonylag egyszerűen fenntarthatók, nem esnek áldozatul a károsítóknak.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Tűzgyújtás: megéri tájékozódni

A csapadékos időjárás miatt több helyen eltörölték az országban a korábban kihirdetett tűzgyújtási tilalmat. Ez persze nem jelenti azt, hogy bárhol lehet tüzet rakni. A tűzgyújtást országos szabályozás és rendeletek engedik, vagy tiltják, de esetenként az önkormányzat megengedőbb, vagy szigorúbb is lehet ezeknél.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt.