Back to top

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

MMG - Újraindultak a lovasversenyek

Az újraindult versenyekről szóló tudósítások mellett olvashatnak arról, milyen élmény egy versenyzőnek élete első militaryversenyén részt vennie.

Pachl Benedek és Donna Friderika
Fotó: Somogyvári Anett
„Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell” – vallja a 70. születésnapját ünneplő Imre Sándor. A hódmezővásárhelyi mestert tanítványai, tisztelői köszöntötték.

Folytatódik a hazai lovastornát hátukon hordó lovak bemutatása. Ebben a számban Mayát, Mogyorót, Hubertust, Kolát és Cornettót ismerhetjük meg.

Portré rovatunkban beszélgetést olvashatnak Krausz Ágnessal, akinek célja, hogy a hazai használtnyereg-piacot megfizethető, minőségi és kiváló állapotú, ápolt nyergekkel bővítse, így könnyítve meg a hazai lovasok számára a használtnyereg-vásárlást.

Infografika plakátunkon ezúttal azok a testi jelzések láthatók, amelyek a lovak fájdalmát mutatják – érdemes emellé a plakát mellé a fájdalom-arc infografikánk jelzéseit is megtanulni vagy kifüggeszteni.

A díjlovasok tréningtippeket kaphatnak az olimpiai, világbajnoki, és Európa-bajnoki címekkel, dobogós helyezésekkel büszkélkedő, kiváló edzőtől, Carl Hestertől és folytatódik a military történetét bemutató sorozatunk is.

A lovak takarmányozásában nyújthat segítséget a növényi és tengeri eredetű takarmánykiegészítők omega-3 tartalmáról, előnyeiről, hátrányairól szóló, a thehorse.com-on megjelent tanulmány fordítása, a gyerekeknek pedig a lovas vakációhoz a lovastábori kisokosunk.

Emellett számos érdekes és hasznos lovas informácóért keresse a Pegazust, a lovasok lapját az újságárusoknál, vagy rendelje meg a Magyar Mezőgazdaság kiadónál.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan lovagolj átlagos helyett nagyszerű programot?

Janet Foy ötcsillagos FEI versenybíró a dressagetoday.com oldalon olyan fortélyokba avatja be a díjlovasokat, amelyekkel pluszpontokat lehet szerezni egy-egy program lovaglása során.

Tréningtippek - Carl Hestertől

Carl Hester nevét minden lovas ismeri, öt olimpián vett részt, olimpiai, világbajnoki, Európa-bajnoki arany-, ezüst- és bronzérem büszke tulajdonosa, kiváló edző, és nem utolsósorban igazi „horseman”. Az alábbiakban néhány megszívlelendő tanácsot olvashattok, mely mindenkinek szól.

A lovak, a gyöngytyúkok, a kuvasz és a többiek…

Birka, kecske, ló, szamár és némi baromfi is van Borda István gazdaságában Jászkisér külterületén, a csatornákkal szabdalt alföldi tájon. A gazda mosolygós szemű, nagy bajszú, büszke jásznak tűnik, de amikor megszólal, ízes beszédéből kiderül, hogy palóc, családja révén Balassagyarmatról került gyerekként a Jászságba. Borda István öt éve bérli a volt TSZ-telepet.

Lótenyésztőket segítő támogatás nyílik

Az Agrárminisztérium a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrással meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program keretében 250 millió forint keretösszegű támogatási konstrukciót hirdet meg a lótenyésztők részére.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

Miért nem háziállat a zebra?

A lófélék háziasítása párhuzamosan több helyszínen is zajlott, amelyről még írásos emlékek is fennmaradtak. A rómaiak például leírták, hogy a perzsáknál gyakorta onágereket fogtak be a harci kocsikba.

Hetvenéves a mester

A Hódmezővásárhelyen élő kovácsmestert, Imre Sándort olvasóink közül bizonyára sokaknak nem kell bemutatni, hisz az 1980-as évek végétől végigkísérte lovas-, benne fogathajtósportunk hazai és itthon rendezett nemzetközi eseményeit. Talán az a mondása sem ismeretlen, amelyet most, a jeles alkalomkor is felidézett: „Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell”.

XXVI. Kanca- és Ménverseny, Méneskönyvek Versenye

Rekord összegű díjazás, kis mezőny, sztárlovasok. Röviden így jellemezhető a július közepén, Mezőhegyesen megrendezett hagyományos kanca- és ménverseny. A mének döntőjét Aranykapu con Lordan nyerte Krucsó Szabolccsal a nyeregben, a kancákét Timpex Bölcsész és ifj. Szabó Gábor, a szuperdöntőben pedig Timpex Fényév ugyancsak ifj. Szabó Gáborral a nyeregben diadalmaskodott.

A lovaglás legősibb bizonyítékára bukkantak Kazahsztánban

Az eddig véltnél jóval korábban lettek a lovaglás mesterei az emberek egy nemzetközi kutatócsoport szerint, amely az i.e. 2. évezredi andronovói kultúra síremlékeit Kazahsztánban tanulmányozva jutott erre a következtetésre.

Látogatás a „csobánci várkapitánynál”

Balaton-felvidéken elterülő Tapolcai-medencében, Gyulakeszi határában gazdálkodik Németh Gyula párjával, Mészáros Zsuzsával, akik egy több lábon álló családi gazdasággal büszkélkedhetnek. A következő generáció tagjai is szívesen dolgoznak a gazdaságban és fokozatosan veszik át a stafétabotot.