Back to top

Újraindultak a lovasversenyek

Végre valahára valódi, nézők előtt rendezett lovasversenyekről tudósíthatunk! A Pegazus júliusi számának címlapján Pachl Benedek és Donna Friderika látható. A páros a Máriakálnokon megrendezett nemzetközi díjlovaglóversenyen U25 kategóriában mindkét nap győzelmet aratott és ezzel kiérdemelte az év meglepetése címet is.

MMG - Újraindultak a lovasversenyek

Az újraindult versenyekről szóló tudósítások mellett olvashatnak arról, milyen élmény egy versenyzőnek élete első militaryversenyén részt vennie.

Pachl Benedek és Donna Friderika
Fotó: Somogyvári Anett
„Kovácsnak és cigányzenésznek születni kell” – vallja a 70. születésnapját ünneplő Imre Sándor. A hódmezővásárhelyi mestert tanítványai, tisztelői köszöntötték.

Folytatódik a hazai lovastornát hátukon hordó lovak bemutatása. Ebben a számban Mayát, Mogyorót, Hubertust, Kolát és Cornettót ismerhetjük meg.

Portré rovatunkban beszélgetést olvashatnak Krausz Ágnessal, akinek célja, hogy a hazai használtnyereg-piacot megfizethető, minőségi és kiváló állapotú, ápolt nyergekkel bővítse, így könnyítve meg a hazai lovasok számára a használtnyereg-vásárlást.

Infografika plakátunkon ezúttal azok a testi jelzések láthatók, amelyek a lovak fájdalmát mutatják – érdemes emellé a plakát mellé a fájdalom-arc infografikánk jelzéseit is megtanulni vagy kifüggeszteni.

A díjlovasok tréningtippeket kaphatnak az olimpiai, világbajnoki, és Európa-bajnoki címekkel, dobogós helyezésekkel büszkélkedő, kiváló edzőtől, Carl Hestertől és folytatódik a military történetét bemutató sorozatunk is.

A lovak takarmányozásában nyújthat segítséget a növényi és tengeri eredetű takarmánykiegészítők omega-3 tartalmáról, előnyeiről, hátrányairól szóló, a thehorse.com-on megjelent tanulmány fordítása, a gyerekeknek pedig a lovas vakációhoz a lovastábori kisokosunk.

Emellett számos érdekes és hasznos lovas informácóért keresse a Pegazust, a lovasok lapját az újságárusoknál, vagy rendelje meg a Magyar Mezőgazdaság kiadónál.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/7 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovastorna versenyek a koronavírus idején

Belépéskor lázmérés, maszk a lelátón, kézfertőtlenítő a műló mellett. Nem egyszerű versenyezni, versenyt szervezni olyankor, amikor ennyire gyorsan változik a világ körülöttünk, sőt, már azt is nehéz megítélni, mi a helyes döntés: versenyezni, vagy inkább otthon maradni.

Elegáns és kecses: a lipicai ló

Szilvásvárad közel hetven éve ad otthont egy elegáns, hegyvidékhez szokott, nagy tenyészértékű fajtának, amely nemcsak nemzetközi versenyeken, de akár a filmvásznon is megállja a helyét. A csikók sötéten születnek, később lesznek pej, szürke vagy egészen világos színűek.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Tudtam, hogy nem elég a középszerű rendezés

Hosszú, és most már elmondhatjuk, sikeres „versenysorozat” után vagyunk. Egy helyen rendezték meg szinte egy időben a gyermek, ifjúsági, fiatal lovas, U25 és póni Európa-bajnokságokat. A bajnokságok között csupán két-három nap állt rendelkezésére a rendezőnek, hogy minden újból, ugyanazon a szinten kezdődjön elölről.

Klónozott csikó született Texasban

Először sikerült klónozni a vadonban már szinte teljesen kihalt faj egy példányát. A Przsevalszkij-lovak már negyven éve csaknem kizárólag állatkertekben élnek.

A muraközi ló típusának regenerálása

A 2002 márciusában megalapított Őrségi Nemzeti Parkban az igazgatóság fontos szerepet szánt a tradicionális magyar fajtáknak. Olyan állatokat akartunk tenyészteni és tartani, amelyek hagyományos magyar fajták, tartásuk egykoron jellemző volt az Őrségben. Így került tenyésztésre a magyartarka, és a muraközi ló is.

Huszárok, tüzérek és gyalogosok - Örkénytábor 90

Táborfalva önkormányzata, népi és katonai hagyományőrző egyesületek, hadtörténészek, a Honvédelmi Minisztérium képviselői és számos lovas személyiség tisztelgett a dicső elődök előtt.

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

Lovak közé csapta a dohányt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Hajdú-Bihar megyei ingatlanon megközelítőleg 330 kilogramm, több mint 30 millió forint értékű adózatlan vágott dohányt találtak elrejtve az istállóban. Az ügyben költségvetési csalás miatt indult eljárás.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.