Back to top

Agrárszakmákba kóstolhat bele több száz diák a nyáron

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élményszerűen ismertet meg több száz diákkal agrárszakmákat a nyáron. Az országos „Szakmakóstoló Hetek” keretében általános iskolai tanulók egy-egy hétig gazdálkodók mellett, szakképző iskolák segítségével nyerhetnek betekintést tucatnyi szakmába.

Illusztráció
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett „Szakmakóstoló Hetek” keretében augusztus 14-ig – országszerte 18 agrár-szakképző intézmény közreműködésével – közel 400 általános iskolai tanuló kerülhet közelebbi kapcsolatba az agrárszakmákkal.

A kamara ezzel a programsorozattal is népszerűsíti a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat, elsősorban az 5-7. osztályos tanulók körében.

A szakmakóstoló hét (a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben) az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezi előtérbe, a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat – duális képzésben részt vevő – gazdálkodók bevonásával. Így olyan átfogó ismereteket, tapasztalati tudást és élményeket kapnak, amelyek motiválhatják őket a pályaválasztásban. Az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozók személyes példájukon keresztül mutatják be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakma terén.

Az egyhetes pályaorientációs program során a diákok a gazda (állattenyésztő, növénytermesztő, lovász), kistermelői élelmiszer-előállító, mezőgazdasági gépész, erdésztechnikus (vadgazdálkodás, erdőgazdálkodás), kertésztechnikus (dísznövénytermesztő, virágkötő, gyógynövénytermesztő, gyümölcstermesztő, parképítő és -fenntartó, zöldségtermesztő), édességkészítő szakmákkal ismerkedhetnek meg. A programban részt vevő diákok kiválasztása az általános iskolák javaslatai alapján történt, természetesen figyelembe véve az ez irányú érdeklődést.

Az első héten már három helyszínen, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Tolna megyében nagy sikerrel lezajlottak a programok, a diákok lelkesen és aktívan vettek részt a különböző tevékenységekben, a szakmák élményalapú munkafolyamatainak kipróbálásában.

A programokról az érdeklődők a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján, illetve Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Forrás: 
NAK sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gépújdonságok a Magtártól

A Magtár Kft. több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A 33. Bábolnai gazdanapokon a mintegy 600 négyzetméteres kiállítói standjukon a teljes termékpalettájukból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

Dimény Zoltán 1960-2020

Ismét gyászol az agrárújságírás. Hatvan évesen elment Dimény Zoltán, aki életének felét ennek az életpályának szentelte.