0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hidegtűrő őszibarack

AZ USA Michigan államában a mi teleinkhez hasonló hideget kell elviselnie az őszibaracknak, ezért érdekes lehet számunkra, milyen új fajtákkal rukkolt elő a Michigan Állami Egyetem (MSU) nemesítője, Bill Shane.

Elméletben a 70-80 milliméter átmérőjű, csaknem gömb alakú, 60%-ban piros fedőszínnel borított, szilárd húsú, télálló őszibarack lenne a legjobb az állam termesztőinek. Fontos megtalálni a megfelelő alanyt is, ami alkalmas intenzív ültetvények fenntartására.

Bill Shane évtizedek óta türelmesen keresgéli a megcélzott alany-nemes kombinációt, és most egy állami ösztöndíjnak köszönhetően megindulhatnak az üzemi kísérletek a legjobbnak ígérkező fajtákkal. Majdnem 56 ezer dollárt kapott a michigani őszibarack-kutatást, promóciót és a termesztők oktatását támogató szervezet, ebből fedezik a fajták üzemi értékelését.

A nemesítő nagyon fontosnak tartja, hogy valódi gyümölcsösökben vizsgázzanak a fajták, mert akkor fogják keresni a termesztők és szaporítani a faiskolások.

A vállalkozó termesztők külön blokkokban telepítik el az új hibrideket és segédkeznek a kutatóknak az adatok összegyűjtésében. Többféle alany-nemes kombinációban és a lehető legtöbb helyen érdemes elvégezni ezt a fajtaértékelést.

Az államban alapvetően a Baily és Lovell alanyokon (mindkettő őszibarack-fajta) nevelik a fákat, mert jó hidegtűrők és nem érzékenyek a talajnedvességre sem. Jobbnak tűnik náluk az örmény MP-29 vagy az orosz Krimsk 86, mert még hideg- és nedvességtűrőbbek, valamint homokos talajon is megállják a helyüket. Az MP-29 kellően gyengíti a fák növekedését ahhoz, hogy intenzív ültetvénybe lehessen ültetni az oltványokat. A Krimsk 86 már jól vizsgázott az agyagos, lúgos talajú coloradói termőtájakon az őszibarack, illetve Kaliforniában a mandula alanyaként, Michiganben viszont még nem próbálták ki igazán.

Most ezekkel az alanyokkal vizsgálják az öt ígéretes frisspiaci és két feldolgozóipari fajtát.

Michiganben a mínusz 25 °C-ot is elérheti a téli hideg, képes megtizedelni a barackfákat. Sajnos ebben az esetben is elmondható, hogy nem jár kéz a kézben a hidegtűrés és a jó minőség, vagyis a legtéltűrőbb fajták, a Veteran, Reliance és a Madison gyümölcsminősége csak elfogadható. Sokkal finomabb a Harrow Diamond, a Starfire, a Contender vagy a fehér húsú laposbarack, a Saturn gyümölcse, viszont könnyebben károsodnak a hidegtől. A többi Michiganben ajánlott fajta a legkevésbé hidegtűrő, de jó vagy kiváló minőségűek, ezek a Garnet Beauty, a Summer Serenade, a Redhaven, az Allstar, a Glowingstar. Melléjük sorakozhatnak föl a most vizsgálni kezdett újdonságok.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/goodfruit.com/umassfruitnotes.com