Back to top

Kiakadtak a sertéstartók az őket ért vádak miatt

A The Daily Telegraph című brit napilapban jelent meg egy hosszabb cikk, mely a húsfogyasztás táplálkozásban betöltött jelentőségét járja körül, különös hangsúlyt helyezve a sertéstartási technológiákra, illetve körülményekre. Az írás azonban nagy port kavart, ugyanis a szerzője igencsak éles kritikát fogalmazott meg az Egyesült Királyság sertéstartóival szemben.

A The Daily Telegraph újságírója a többi közt azt állította, hogy a brit kocák felét olyan kis helyen tartják, hogy sem megfordulni, sem pedig fészket építeni a malacaiknak nem tudnak. Szerinte a sertések 93 százalékát összezsúfolva, télen-nyáron beltérben tartják, ahol az állatok gyakorta válnak agresszívvá és támadják meg egymást, továbbá sok sertéstartó antibiotikumokkal tömi állatait súlyuk növelése érdekében.

A brit sertésszövetség, a National Pig Association (NPA) a cikk megjelenése után nem sokkal nyílt levélben adott hangot nemtetszésének, illetve cáfolta ebben pontról pontra a szerző állításait.

Azt írták, az újságíró nem megbízható forrásokból szerezte az információit, ezért cikkével félretájékoztatta az olvasókat. Egyebek mellett hangoztatták, hogy a szűk fiaztató kutricákat csupán rövid ideig, az újszülött malacok védelme érdekében használják, s hogy a sertések az Egyesült Királyság valamennyi gazdaságában kellő méretű területen, szabadon mozoghatnak, legyen szó kül- vagy beltéri tartásról. Levelükben felhívták a szerző figyelmét arra is, hogy az antibiotikumok rendszeres alkalmazása tilos a sertéságazatban, s hogy az Egyesült Királyság két év alatt felére csökkentette használatukat a szektorban. És egyébként is: 2006 óta tilos antibiotikumokat használni teljesítményfokozás és növekedésserkentés céljából.

Az NPA úgy véli, az ilyen téves állításokat tartalmazó, hangulatkeltő cikkek csak arra alkalmasak, hogy aláássák a kemény munkát végző brit gazdák munkáját, miközben tudvalevő, hogy az Egyesült Királyság állatjóléti előírásai a legszigorúbbak között vannak a világon.

Forrás: 
farminguk.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hollandia: minden harmadik tejtermelő kiszáll

FrieslandCampina holland tejtermelő csoport előrejelzései szerint 2030-ra Hollandiában a tejgazdaságok száma 15 000-ről 10 000-re csökkenhet, mely strukturális változásokat eredményezhet a gazdaságban.

Édesítőszerrel gyorsabban nőnek a brojlercsirkék

A kínai Nanjing Mezőgazdasági Egyetemen három édesítőszert vizsgáltak a csirkék növekedési ütemére, szérumból mérhető biokémiai anyagaikra és a vékonybél élettani funkcióira nézve.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

E. coli - töltsük tele a szarvasmarhák itatóját!

A Cornell Egyetemen olyan kutatásokat végeznek, hogy meg lehet-e pontosan határozni azokat a területeket, ahonnan az E. coli fertőzések elterjedhetnek a szarvasmarhák között.

Japán takarmányrecept, melytől a sertések egészségesek, jó ízűek

Ízletesebb a húsa azoknak a sertéseknek, amelyeket a japán sócsú (shochu) égetett szesz lepárlása után hátramaradt árpamaradékkal takarmányoztak.

Kutyája van? Fontos figyelmeztetés érkezett

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Erősödő európai bárányárak

A bárányárak tovább emelkedtek az elmúlt héten, ezzel az EU átlagértékei most a 2018 májusa óta rögzített legmagasabb árszintet érték el.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.