0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Veszélyben lehet az ausztrál mezőgazdaság

Súlyosan károsították az ausztrál termőtalajt a bozóttüzek egy ausztrál kutatás szerint, amely hangsúlyozta, hogy nagyobb erőfeszítést kell fordítani a talaj javítására, mert ellenkező esetben az ország mezőgazdasági termelése sínyli meg.

Az Ausztrál Tudományos Akadémia szerdai jelentése szerint a bozóttüzek több millió hektárnyi földet károsítottak súlyosan: nemcsak a felszínen pusztítottak, hanem kárt okoztak a talajban is – írja a Világgazdaság az MTI-re hivatkozva.

Alexander McBratney talajtudós, az akadémia tagja közleményében arra figyelmeztetett, hogy alaposabb megfigyelés alá kell vonni a termőterületeket. A bozóttüzeket követően szükségesnek látta egy talajjavítási terv létrehozását. Mint fogalmazott, fontos a talajjal kapcsolatos adatok gyűjtése, tárolása és elérhetőségének biztosítása országos keretek között, hogy erre a tudományosan alátámasztott bázisra tudják építeni a fejlesztési terveket.

A 2019-2020-as nyári időszakban több mint 18 millió hektárnyi földön pusztítottak bozóttüzek Ausztráliában.

Az ország keleti partvidékén, a legjelentősebb mezőgazdasági termőterületen volt a legnagyobb a tűz okozta kár. Scott Morrison, az ország kormányfője tavaly nyáron egy beszédében már elismerte, hogy veszélyben vannak az ausztrál termőterületek.

Rob Fitzpatrick, ausztrál akadémikus szerint az ausztráliai talaj állapotának sikeres helyreállítása tovább terjed a közvetlen talaj-ökoszisztémánál. Az olyan egymással összefüggésben álló rendszerek, mint a biológiai sokféleség és természetvédelmi programok, a mezőgazdaság és kertészet, valamint az ökoszisztéma szélesebb körű szolgáltatásai szintén profitálnak a talaj állapotának alapos vizsgálatából és a talaj állapotának javításából – mondta a tudós.

Forrás: Világgazdaság/MTI