0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Amitől Hévíz is bor nagyhatalommá válik

Ma Magyarországon utazni úgy, hogy bort ne kóstolna a vendég, szinte elképzelhetetlen. Hiszen a hazai gasztronómia, a bor ugyanúgy részei az izgalmaknak, mint maga a természeti környezte, vagy a történelem.

Valaki úgy fogalmazott, Hévíz a magyar Bethesda, s nem véletlen. A világon  egyedülálló melegvizes tó számtalan országból vonzza a gyógyulni vagy csak a kikapcsolódni vágyókat. A bort és az egyedülálló melegvizes környezetet összekapcsolni pedig már nem kell túl élénk fantázia. Ráadásul  A fürdőváros sajátos arculatú és hangulatú városrésze Egregy. A vendégcsalogató borospincék és a szőlőhegy – az egregyi „grinzing” – tüzes boraival és magyaros ételeivel rendkívül kedvelt zöldvendéglő-övezet.

Ezért is fontos a település önkormányzata számára, hogy évről-évre kiválassza a város, azaz Hévíz borát. Fontosságát az is kiemeli, hogy a bor már önmagában is imázshordozó eszköz, jól megfogható üzenettel bír.

Szerdán már rutinos szakemberek jelenlétében kezdtük meg a város borának kiválasztását, amelyre a település központjában található Rózsa étteremben került sor. Sokat mond el a megmérettetés komolyságáról, hogy három egyetemi tanár, illetve professzor emeritus és másik három gyakorló szakember végezte a zsűrizést.

Az idei évben – rendhagyó módon – a tavalyi Magyarországi Újbor és Sajtfesztivál első harminc aranyérmes fehérborai versengtek az idegenforgalomban előkelő helyen álló „város bora” címéért. Szakmai szemmel kicsit tamáskodtunk, vajon az ősszel,  újbornak benevezett tételek milyen arcukat mutatják mintegy háromnegyed év elteltével. Hiszen tudjuk, a primőr borok hosszú ideig elsősorban ökonómiai célokat szolgáltak, s fogyasztásukat néhány hónapra tervezték. Ehhez igazodott az a technológia, amely novemberre, már forgalmi tételek előállítását teszi lehetővé.

Szerencsére nem kellett csalódnunk, a borok 80 százaléka „hozta a formáját”, kiváló minőségű nedűket rejtettek a palackok.

A szakmai zsűri öt bort ajánlott a néhány órával később őket váltó társadalmi zsűri számára, amelyben az önkormányzat vezetői, helyi étteremtulajdonosok, gasztronómiai szakemberek ültek. Nagy örömünkre ebben a vakon bírált öt tételben kettő a szomszédos – Zala megyei – Kányaváry Borbirtokról származott. A füst még nem szállt fel, kíváncsian várjuk a végeredményt, 2020-ban ki viselheti Hévíz Város Bora címet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu