Back to top

Családi gyümölcslé-üzemet adtak át Hatvanban

Kellenek azok az emberek, akik elöl mennek, mutatják az utat, hozzák az újdonságokat a gazdatársaik számára. Egy ilyen gyümölcstermesztő gazda, Simon Attila korszerű feldolgozóüzemét adták át Hatvanban. A családi gazdaság most átadott üzemében a 45 hektár dió termését lehet mosni, válogatni és szárítani, illetve gyümölcsleveket állítanak elő.

Jakab István, Feldman Zsolt, Ginzer Ildikó, Simon Attila és Szabó Zsolt adták át a létesítményt
Fotó: Horváth Csilla
Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára, Szabó Zsolt, a térség parlamenti képviselője, Ginzer Ildikó, az MKB vezérigazgató-helyettese, aki elmondta, hogy Simon Attila munkája révén jött létre az agrárvállalkozásokat hitelező MKB partner program. A köszöntőkben méltatták azt a példamutató és céltudatos munkát, amivel

a Simon család a piaci igényeknek megfelelő, magas hozzáadott értékű termékeket emelt be kínálatába, megteremtve hozzá a technikai-technológiai hátteret.

A magas szintű szaktudás, a megalapozott tervek mellé az Agrárminisztérium támogatást tud adni, mondta az államtitkár. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari fejlesztései közt ehhez a gyümölcsfeldolgozó üzemhez 30 millió forinttal járult hozzá a szaktárca. Eddig több mint 900 projekt nyert, a támogatási összeg pedig meghaladja a 160 milliárd forintot. A kertészet fontos terület a szaktárca számára, hangsúlyozta Feldman Zsolt, az időjárásnak való erős kitettségét pedig éppen az ilyen és hasonló pályázatokkal lehet ellensúlyozni. Az idén újabb 30 milliárdos keret nyílik meg hűtőházak, növényházak építésének támogatására, valamint posztharveszt tevékenység indítására.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Simon családi gazdaságban a saját gyümölcsösük legfinomabb, teljesen érett részéből készülnek a frissen préselt, pasztőrözött és bag-in-box dobozba csomagolt gyümölcslevek. Ehhez Kreuzmayr berendezéseket vásároltak. Simon Attila elmondta, hogy

Fotó: Horváth Csilla
hazánkban sok helyen lehet a termőhelyre jellemző, különleges minőségű termékeket készíteni, a francia terroir mintájára.

Hatvan környékén például mátrai eredetű, ásványos a talaj, ami visszaköszön a gyümölcsök ízében is. A kis üzemben naponta 1500-2000liter gyümölcslé készül. Saját termésük mellé csak ribiszkét és céklát vásárolnak, hogy sokféle ízkombinációban készíthessék a leveket Készült alma-ribiszke, alma-meggy, alma-homoktövis, alma-sárgarépa-cékla változat többek között.

A gazdálkodó várja az újabb pályázati lehetőségeket, mert szeretne olyan technológiát bevezetni, ami kiváltja a pasztőrözést a töltés előtt, így még frissebb, aromásabb gyümölcsleveket készíthet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Kézműves sör készítéséhez nyert támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Kft.

Kézműves sör készítésére alkalmas technológiára nyert több mint százmillió forint támogatást a kiskunhalasi Trínium Alfa Fejlesztő, Kivitelező és Szolgáltató Kft. - közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Megnyitották a balatonfüredi borheteket

Megnyitották a balatonfüredi borheteket, a rendezvényen a borászok támogatását célzó 1,8 milliárd forintos támogatási csomagot jelentett be Nagy István agrárminiszter.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Vendégségben Soholláron

A titokzatos, máig megfejtetlen nevű Sohollár a 75-ös főútvonalon, Bak és Pölöske között félúton található. A Zalaerdő Zrt. vadászháza felé lehajtva már szarvasokkal is találkozhatunk, és ha nyitva marad a kapu, becsalogatja őket a parkba a kíváncsiság. A helyet a vadászok jól ismerik, de a vadászház konyhája és a környékbeli látnivalók már az első alkalommal rabul ejtik a kirándulókat is.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.