Back to top

Családi gyümölcslé-üzemet adtak át Hatvanban

Kellenek azok az emberek, akik elöl mennek, mutatják az utat, hozzák az újdonságokat a gazdatársaik számára. Egy ilyen gyümölcstermesztő gazda, Simon Attila korszerű feldolgozóüzemét adták át Hatvanban. A családi gazdaság most átadott üzemében a 45 hektár dió termését lehet mosni, válogatni és szárítani, illetve gyümölcsleveket állítanak elő.

Jakab István, Feldman Zsolt, Ginzer Ildikó, Simon Attila és Szabó Zsolt adták át a létesítményt
Jakab István, Feldman Zsolt, Ginzer Ildikó, Simon Attila és Szabó Zsolt adták át a létesítményt
Fotó: Horváth Csilla
Az ünnepélyes átadáson köszöntőt mondott Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára, Szabó Zsolt, a térség parlamenti képviselője, Ginzer Ildikó, az MKB vezérigazgató-helyettese, aki elmondta, hogy Simon Attila munkája révén jött létre az agrárvállalkozásokat hitelező MKB partner program. A köszöntőkben méltatták azt a példamutató és céltudatos munkát, amivel

a Simon család a piaci igényeknek megfelelő, magas hozzáadott értékű termékeket emelt be kínálatába, megteremtve hozzá a technikai-technológiai hátteret.

A magas szintű szaktudás, a megalapozott tervek mellé az Agrárminisztérium támogatást tud adni, mondta az államtitkár. A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari fejlesztései közt ehhez a gyümölcsfeldolgozó üzemhez 30 millió forinttal járult hozzá a szaktárca. Eddig több mint 900 projekt nyert, a támogatási összeg pedig meghaladja a 160 milliárd forintot. A kertészet fontos terület a szaktárca számára, hangsúlyozta Feldman Zsolt, az időjárásnak való erős kitettségét pedig éppen az ilyen és hasonló pályázatokkal lehet ellensúlyozni. Az idén újabb 30 milliárdos keret nyílik meg hűtőházak, növényházak építésének támogatására, valamint posztharveszt tevékenység indítására.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Simon családi gazdaságban a saját gyümölcsösük legfinomabb, teljesen érett részéből készülnek a frissen préselt, pasztőrözött és bag-in-box dobozba csomagolt gyümölcslevek. Ehhez Kreuzmayr berendezéseket vásároltak. Simon Attila elmondta, hogy

Fotó: Horváth Csilla
hazánkban sok helyen lehet a termőhelyre jellemző, különleges minőségű termékeket készíteni, a francia terroir mintájára.

Hatvan környékén például mátrai eredetű, ásványos a talaj, ami visszaköszön a gyümölcsök ízében is. A kis üzemben naponta 1500-2000liter gyümölcslé készül. Saját termésük mellé csak ribiszkét és céklát vásárolnak, hogy sokféle ízkombinációban készíthessék a leveket Készült alma-ribiszke, alma-meggy, alma-homoktövis, alma-sárgarépa-cékla változat többek között.

A gazdálkodó várja az újabb pályázati lehetőségeket, mert szeretne olyan technológiát bevezetni, ami kiváltja a pasztőrözést a töltés előtt, így még frissebb, aromásabb gyümölcsleveket készíthet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Ünnepeljünk malaccal!”

Az ünnepek közeledtével immár 8. alkalommal indult útnak a minőségi sertéshúsfogyasztást népszerűsítő kampány az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Magyar Húsiparosok Szövetsége jóvoltából. Idén az „Ünnepeljünk malaccal!” szlogennel hirdették meg a kampányt december 7-én, amelynek elsődleges célja az adventi időszakban a sertéshús fogyasztásának növelése.

A kis liliket és a vörösnyakú ludat is veszélyeztette az új vadlúdvadászati szezon

Két világszerte veszélyeztetett faj, a vörösnyakú lúd és a kis lilik több mint 600 példányát veszélyeztette az új vadlúdvadászati szezon a Hortobágyon novemberben az országos vadlúdszinkron felmérései szerint.

Kihirdették az új Közös Agrárpolitikát meghatározó uniós rendeleteket

Három és fél évnyi tárgyalássorozat eredményeként 2021. december 6-án megjelent a KAP reformcsomagot képező KAP Stratégiai Tervről szóló, Horizontális, valamint az Egységes Közös Piacszervezés módosításáról szóló uniós rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A jogszabályok a kihirdetést követő naptól lépnek hatályba, de alkalmazni majd 2023. január 1-jétől kell azokat.

Spanyolország: kifelé is, befelé is több zöldség-gyümölcs utazott

A legfrissebb statisztika szerint Spanyolország az idén január és szeptember között 9,6 millió tonna friss zöldséget-gyümölcsöt exportált, ami 2,5 százalékos plusz az előző évihez képest. Az import nagyobb mértékben, 6,3 százalékkal nőtt, de még így is csak 2,6 millió tonnát tett ki.

Megállapodtak a miniszterek, cél a műanyagmentes zöldség-gyümölcs csomagolás

Németország tartományi agrárminiszterei egységes irányzatban állapodtak meg: a zöldség-gyümölcs kereskedelemben csökkenteni kell a csomagolási hulladékot, és amennyire csak technológiailag lehetséges, mellőzni kell a műanyagot.

Ötven magyar bort mutattak be a Berlini Magyar Szüreten

A magyar borok egyik legjelentősebb exportpiacán, Németországban mutatkoztak be a magyar borok az Agrármarketing Centrum (AMC) és Magyarország Berlini Nagykövetsége együttműködésével a Berlini Magyar Szüreten - közölte az AMC pénteken az MTI-vel.

Ránctalanító arcpakolás dióval és mákkal: a hideg ellen is védi a bőrt

A diót és a mákot elsősorban élelmiszerként használjuk, ezen élelmiszerek azonban legalább annyira hasznosak a szépségápolásban, mint a konyhában.

Ukrajna támogatja a mezőgazdasági gépek vásárlását

Az előző évekhez hasonlóan 1 milliárd hrivnyát, azaz mintegy 32 millió eurót fordít a mezőgazdaság gépbeszerzéseinek támogatására az ukrán gazdasági minisztérium.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a faültetésben

Az őszi ültetési időszakban összesen 45 településen, közel 1200 fát ültettek el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A jövő tavaszi ültetéskor még 40 település zöldül tovább- mondta az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára pénteken, Szerencsen.

Min változtat a Talajvédelmi Cselekvési Terv?

Magyarország természeti erőforrásainak közel a harmadát, a nemzeti vagyon közel negyedét a termőföld képezi. Vagyis hazánk legértékesebb természeti erőforrása a termőtalaj. Világ­viszonylatban is kiemelkedően jó talajadottságokkal rendelkezünk. Talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme és javítása mezőgazdaságunk és környezetvédelmünk közös feladata.