0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kelnek a puszpángmoly-hernyók – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

Nem lankadhat a kertészek figyelme, most például a puszpángmoly kelő hernyói miatt kell nagyon résen lenni, mert védekezés nélkül rövid idő alatt megkopasztják a bokrokat. De egyre gyakoribb vendég a zöld vándorpoloska is. A csonthéjas gyümölcsöknél a lombvédelem nagyon fontos feladat, az almánál pedig a kalciumpótlásra figyeljünk, mert a kisebb hozam miatt nagyobbra nőnek az egyes gyümölcsök.

Az elmúlt időszakban folytatódott a kellemes nyári időjárás, a zavartalan napsütést csak időnként és helyenként zavarta meg egy-egy zápor, zivatar. A hónap közepén a nyári meleg kissé alábbhagyott, nappal sem haladta meg a hőmérséklet a 25-26 °C-ot, az éjszakák pedig kifejezetten hűvösek.

Az almatermésű gyümölcsösökben továbbra is a lisztharmat a legveszélyesebb kórokozó, mert tavasz óta folyamatosan kedvezőek a feltételek a terjedéshez. Mellette a varasodás almában és körtében egyaránt másodhegedűsnek számít jelenleg is. Az erviniás tűzelhalás járványos terjedéséhez jelenleg hiányoznak a meteorológiai feltételek, de

ismerve a kórokozó biológiáját, időnként a fogékony almaféléken és fajtákon ismételten fellángol a fertőzés.

Ilyenkor a fertőzött részek eltávolítása, megsemmisítése és a rezes permetezés hatékonyan meggátolja a további terjedést. A körte levelein feltűntek a körterozsda narancssárga foltjai, most érdemes meggátolni a további terjedést, mert korai levélszáradást és levélhullást okozhat. Az almamoly kisebb alábbhagyásokkal, de intenzíven repül. A korábban károsított almákat a szeles idő a fák alatt elterítette, ami pedig a fán maradt, azt már fertőzi a gyümölcsfertőző monília. Érdemes eltávolítani, mert a későbbiekben innen terjedhet tovább a többi gyümölcsre a kórokozó. Már most tapasztalható, hogy a viszonylag kevesebb termés miatt a szokásosnál nagyobbra nőnek a gyümölcsök, így a kalciumhiány elkerülése érdekében gyakrabban adagoljunk levéltrágyaként kalciumpótlást a fáknak. Így elkerülhető a termés foltosodása.

Minden csonthéjas fára ráfér a rendszeres kezelés,

mert a sztigminás levélfoltosság mellett a cseresznye- és meggyfákon egyre gyakoribb a blumeriellás levélfoltosság tünete, szilvafákon pedig a vörösfoltosság vált egyre gyakoribbá. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly változatlanul intenzíven rajzik, egyre több az őszibarackon a fertőzött hajtásvég és a megrágott gyümölcs, a szilvafák alatt pedig a molyos termés.

A házikertekben feltűnően gyakori „vendég” a zöld vándorpoloska. Eddig viszonylag kevés volt belőlük, de a lárvanemzedék kikelésével tömegesen jelentek meg a zöldségféléken és a gyümölcsfákon. Kifejlett poloskát most keveset látni, de egyébként minden lárvafejlődési alak előfordul. Az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett most érdemes meggátolni a populáció további erősödését.

Hasonló a helyzet az üvegházi molytetűvel vagy más néven a liszteskével, különösen a káposztaféléken.

Csak a felszívódó készítmények, nedvesítőszerrel kombinálva adnak hatékony megoldást ellene.

A selyemfényű puszpángmoly szeszélyesen repülő imágói mellett kikeltek a hernyók első példányai is. A bukszuson most még nem feltűnő a kártétel, de a hernyók intenzív rágása következtében védekezés nélkül rövid időn belül „megkopasztják” a bokrokat.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu