Back to top

Tanulmány bizonyítja: A FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé fogékony a repcetermesztést befolyásoló legfőbb kártevőre 

A nagy repcebolha (Psylloides chrysocephala L.) az egyik fő kártevő, amely befolyásolja a repcetermesztést Európában. Egy neves francia kutatóintézet tanulmánya rámutat: a FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé érzékeny a nagy repcebolha káros lárváira.

A nagy repcebolha jelentős hozamveszteséget vagy akár teljes terméskiesést is okozhat. 2020 júniusában a neves francia kutatóintézet, a Terres Inovia közzétett egy független tanulmányt, amely bizonyítja, hogy a FELICIANO KWS repce hibrid kevésbé érzékeny a nagy repcebolha káros lárváira. A vizsgálat egyértelmű korrelációt mutatott a fajta és a lárvafertőzés mértéke között. 

Fotó: KWS

Az intézet közzétette a jelenlegi eredményeket, amelyet 11 helyszínen végzett Franciaországban különböző nemesítőházaktól származó 18 repce hibrid bevonásával. A vizsgálat a nagy repcebolha lárvafertőzését vizsgálta. Az eredmény: A FELICIANO KWS szára lényegesen kevesebb lárvát mutatott, mint a többi 18 vizsgált fajta. A statisztikai elemzések kimutatták, hogy a fajta szignifikánsan befolyásolta a lárvák mennyiségét. "Úgy tűnik, hogy a nagy repcebolha előnyben részesít bizonyos fajtákat, míg másokat elkerül" – magyarázza Anne-Kathrin Schulz, a KWS nemzetközi portfóliómenedzsere. "Nagy örömünkre szolgál, hogy a tanulmány kimutatta, a FELICIANO KWS kivételesen jól teljesít más fajtákhoz és hibridekhez képest, és ezért saját osztályt képvisel, amikor a nagy repcebolha kártételről és az ellene való küzdelemről van szó."  

Eddig a nagy repcebolha lárvái ellen rovarölőszerekkel lehetett harcolni. Egy bizonyos kármérték elérése után muszáj lépéseket tenni: gyengébb állományban növényenként min. három, erősebb állományban min. öt lárva megjelenése esetén.

„Általában kimondható, hogy a FELICIANO KWS egyáltalán nem érte el ezt a kármértéket, még gyengébb állományokban is csak a határérték közelében volt.

A kár küszöbértékek alapján kijelenthető, hogy a rovarölőszeres kezelések mértéke csökkenthető a FELICIANO KWS esetében.” – mondja Schulz. „Ez jelentős hozzájárulást jelent a mezőgazdaság fenntarthatóbb megközelítéséhez, valamint lehetőséget ad a mezőgazdasági termelők számára a költségek csökkentésére."  

Növekvő fertőzöttségi szint Európában 

A nagy repcebolha és lárvái által okozott kár a repce állományban jelentős. A lárvák tavasszal táplálkoznak a növények szárain, csökkentve ezzel a potenciális hozamot. A kifejlett egyedek ezzel szemben már ősszel elkezdik fogyasztani a repce növényi részeit, ami néha teljes terméskiesést is eredményezhet. A fertőzési szintek és mértékek évről évre ingadoznak, azonban a neonikotinoid hatóanyag uniós országokban történő betiltásával a nagy repcebolhák által okozott kár a jövőben várhatóan még inkább növekedni fog. Az elsősorban Európában érintett régiók közé tartozik Franciaország és Anglia, valamint Kelet- és Délkelet-Európa.

"A FELICIANO KWS már köztermesztésben van Franciaországban. Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, valamint Délkelet-Európában is megtörténtek az első eladások."

– mondja Schulz. "Angliában valószínűleg 2021-ben kezdjük el a hibrid értékesítését. Ez azt jelenti, hogy a leginkább érintett régiókban a FELICIANO KWS már elérhető a mezőgazdasági termelők számára.”  

FELICIANO KWS: Új rezisztencia gén a fóma ellen  

Amellett, hogy a FELICIANO KWS hibrid kevésbé fogékony a nagy repcebolhára, egy új fóma elleni rezisztencia génnel (RLMS) is rendelkezik. A fóma széles körben elterjedt, és a fertőzés jelentős hozamveszteséghez vezethet a repcetermesztésben. Sok, évek óta használatban lévő jól ismert rezisztencia gén már nem nyújt elegendő védelmet. Ezzel

szemben a KWS új genetikája a legnagyobb védelmet nyújtja az új fóma törzsek ellen. Schultz kifejti: "A fóma rezisztenciát kifejezetten a FELICIANO KWS-be integrálták konvencionális nemesítési és szelekciós módszerek alkalmazásával. A hibrid nagy repcebolhára való korlátozott érzékenysége növeli a FELICIANO KWS hozzáadott értékét, mivel a repce növényeket leginkább érintő két elsődleges kártevővel szemben ellenáll.”

További információk a Terres Inovia tanulmányról.

Forrás: 
KWS sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

Oda a diótermés nagy része, a házak felé veszik az irányt a poloskák

Egy csapásra ért véget a késői nyár, ezzel egy sor kártevő rajzása is abbamaradt. Aktívan szívogatnak még ugyanakkor a poloskák, bár a kifejlett egyedek már tömegesen indulnak telelőhelyet keresni, nem árt készenlétben állni. A lehűlést hozó viharos szél hatására pedig a diófák alja terítve van az elfeketedett burkú terméssel, szomorú a látvány, a termés nagy részét elvitte a fúrólégy–baktérium–gnomónia trió.

Szigorú intézkedések a paradicsomvírus megfékezésére

A paradicsom barna termésráncosodását okozó vírus (ToBRFV) unióba való behurcolásának és terjedésének akadályozása érdekében új, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az EU augusztus közepén. A már hatályos végrehajtási rendelet a paprika- és paradicsompalánták, valamint a vetőmagok unión belüli szállításának és harmadik országokból való behozatalának feltételeit is megszigorította.

Katedráról az almásba

Jó almát, szép almát termelni nem könnyű feladat, erre az utóbbi 20 évben rájöttem” – mondta tudósítónknak Györkös Dezső, aki két évtizeddel ezelőtt, nyugdíjba vonulása után telepített gyümölcsöst. Azóta is, immár 82 esztendősen, nagy szeretettel gondozza Tekenyén lévő almását.

Jöhet a Jordán-vírus ellen rezisztens paradicsom

A Bayer sajtóközleménye szerint Mexikóban akár már a jövő évben kereskedelmi forgalomba kerülhet a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) ellen közepes rezisztenciával rendelkező paradicsomfajta, majd sorban a többi fontos piacon is bevezethetik.

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Betakarítás, árcsökkenés

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel, a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatunk a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratra szóló jegyzéséről.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.