Back to top

Mézes arcmaszk

Nem egyszer jártam már úgy, hogy éppen mikor használtam volna a piperéimet, elfogyott egy és ugorhattam el venni egy másikat. Ám, ha nem mehetek boltba, akkor mihez kezdek? Elkezdtem hát kísérletezgetni, és arra jutottam, hogy a házi szerek is remek alternatívát nyújtanak, ha nincs lehetőségem bevásárlókörútra menni. Méhészeknek mindig kéznél van például a méz.

1. kép
Mindannyian elgondolkoztunk már azon, hogy mihez kezdjünk, ha esetleg a koronavírus miatt nem lesz lehetőségünk elmenni boltba - és nem elsősorban az élelmiszerboltra gondoltam, hanem más típusú vásárlásokra. Nos, azt kijelenthetem, hogy hölgyek számára ez elég borzasztó helyzet lenne. Nem egyszer jártam már úgy, hogy éppen mikor használtam volna a piperéimet, elfogyott egy és ugorhattam el venni egy másikat. Ám, ha nem mehetek boltba, akkor mihez kezdek?

Maradj otthon! – olvashattuk és hallhattuk mindenhonnan, mindenfelől.

Elkezdtem hát kísérletezgetni, és arra jutottam, hogy a házi szerek is remek alternatívát nyújtanak, ha nincs lehetőségem bevásárlókörútra menni.

2. kép
Így az itthon talált alapanyagokból összedobtam gyorsan egy arcmaszkot.

Méhészeknek mindig kéznél van például a méz. De ne aggódjon az sem, aki nem méhész és éppen nincs a konyhában, a közeli termelőktől rögtön be lehet szerezni.

A fogyasztásának rengeteg pozitív hatását ismerjük már, de arra gondoltunk-e, hogy a benne rejlő vitaminok, nyomelemek a bőrünknek, hajunknak és körmünknek is kedveznek?

Természetes nedvesítő anyag, vizet köt meg, így puhává és hidratálttá teszi a bőrt. Antibakteriális szerként is működik, sőt még kisebb égések és vágások kezelésére is felhasználható.

A másik hozzávalóm a natúr joghurt volt. Nagy mennyiségben tartalmaz tejsavat, ami egy alfa-hidroxi sav (AHA). Ez sikeresnek bizonyult a pórusok tisztításában, hámlasztja a bőrt és serkenti a kollagéntermelést. Mindezek mellett gyengé­den tisztítja a felszínt és még a legérzékenyebb bőrtípusúak is használhatják.

3. kép

Fogtam ezt a két összetevőt (1. kép), majd jól elkevertem 2-2 teáskanállal belőlük egy kis tálban (2. kép).

Miután ezzel végeztem, elkezdtem felvinni az arcbőrömre. Személy szerint konyhai papírtörlőt használtam, amit belemártottam a keverékbe, és mintha mozaikot raknék ki, felragasztottam az arcomra. De nyugodtan használhatunk hozzá ecsetet, pamacsot, vagy akár a puszta kezünket is. Gondosan kihagytam a számat (bár az se lett volna baj, ha nem, mivel nagyon finom a keverék), a szemeim környékét, és az orrnyílásomat, hogy kapjak levegőt (3. kép).

15 perc elteltével mostam le bő vízzel. Ezután nem volt más dolgom, mint rácsodálkozni, hogy mennyire puha és hidratált lett az arcbőröm.

Bátran ajánlom bármilyen bőrtípusra, legalább egyszer érdemes kipróbálni, bár az eredményt tekintve nálam felkerült a listára.

Forrás: 
Méhészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Méhészet 2020/6 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.

A varroa atka elleni védekezés 7 pontja

Ahhoz, hogy a méheink legádázabb ellenségével szemben, a varroa atkával csatát nyerjünk és a mézünk tiszta maradjon, az alábbi pontokat kell figyelembe vennünk.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.