Back to top

Két hatékony anyásítási módszer

Anyásításra akkor kerül sor, amikor a méhcsalád elvesztette az anyát vagy a méhész le szeretné cserélni a régit. Az anyásítás nem tartozik a méhész egyszerű feladatai közé, mivel a méhek nem biztos, hogy elfogadják a beadott új anyát. Minden anyásítási módszer tapasztalatot igényel és anyaveszteséggel járhat.

Az alábbiakban két olyan módszert mutatunk be, mely az esetek többségében, némi tapasztalattal sikerrel kivitelezhető.

Az új anya elfogadásának legfontosabb feltételei:

  • anyátlanság;
  • ne legyen anyabölcső a családban;
  • ne legyen olyan nyitott fiasítása a családnak, melyből anyabölcsőt tud építeni;
  • a petéző anyát a méhek jobban elfogadják, mint a párzatlant;
  • fiatal méhek inkább elfogadják az új anyát;
  • kísérőméhek nélkül adjuk be az anyát;

Ha az anyát postán kaptuk vagy egyéb oknál fogva ki kell vennünk a zárkából, a méhészfátyol alatt vegyük ki. Vagy sokan egyszerűbbnek tartják, ha a zárka kibontása előtt a zárkát az anyával 10-15 másodpercig vízbe (nem túl hidegbe!) mártogatjuk, hogy ne repüljön fel könnyen, amikor kinyitjuk és meg kell fognunk. Ezzel együtt határozott mozdulatokra lesz szükségünk a kivitelezéskor.

Az anyásítás sikerét óvatosan ellenőrizzük néhány nap múlva. Az új anya a keretek kivételekor leszaladhat a lépről és a méhek körbefogják, elpusztulhat. Ha friss petét találunk, ne keresgéljünk tovább.

1. Anyásítás letűző rostával: 

Házi készítésű anyaletűző rosta 12x9x3 cm
Fotó: Hevesi Mihály
A párzott anyát kísérő méhek nélkül egyedül olyan lépfelületre helyezzük, melyben valamennyi fedetlen méz és üres sejt van.

Kivitelezés: A kiválasztott keretről seperjük le a méheket és fektessük a keretekre.

Vegyük ki az anyát a zárkából, és a másik kezünkbe vegyük fel a letűző rostát. Az anyát helyezzük olyan lépfelületre, ahol valamennyi méz és üres sejtek is találhatóak.  

A rostás letűzőt határozott mozdulattal azonnal helyezzük az anyára és nyomjuk bele a lépbe. A méhek egyelőre nem férnek csak a rácson keresztül az anyához és csak etethetik.

Az anya petézni kezd és idővel a méhek kirágják a sejtek falát, hogy lassan bejussanak hozzá. Néhány nap múlva ellenőrizzük és vegyük ki a letűző rostát.

Műanyag anyaletűző lépen
Fotó: Hevesi Mihály
A letűző rostára egy dugós bejáratot is készíthetünk, melyen henger alakú anyazárkából beadhatjuk az anyát. Tapasztalatom szerint, ha megtanultuk megfogni az anyát - ezt heréken jól lehet gyakorolni-  és határozottan tudjuk a fenti mozdulatokat és a letűző rács felhelyezését kivitelezni, erre nincs szükség (lásd az alul belinkelt videót!). Léteznek műanyag letűző rácsok is próbáljuk ki azokat is. Én a rostaszövetből készültet használom, mert annak oldalt is vannak nyílásai, melyeken keresztül a méhek az anyát etethetik.

Az anyaletűző rostát (12x9x3 cm) olyan rostaszövetből készítsük, melynek szemein nem férnek át a méhek (2-2,5 mm-es szeműből.) Sok esetben az ellenőrzéskor a rosta alatt nem találunk petét, de más lépeken igen, mivel az anya még a rosta elvétele előtt kiszabadult a méhek által kirágott sejteken keresztül. Valószínű tehát, hogy az elfogadás ezekben az esetekben nem annak köszönhető, hogy az anya petézni kezdett, hanem hogy a méhek fokozatosan fértek hozzá a kirágott sejtfalakon keresztül. 

2. Anyásítás speciális műanyagzárkában:

E

bbe az anyazárkába egy „anyarács” méretű résen keresztül a méhek egyenként be tudnak jutni,  majd kijönni és terjeszteni az anya illatát, míg az anya nem tud azonnal kijönni belőle. Idővel a méhek kirágják azt a kijáratot is, ahol az anya kijöhet. A kísérő méheket ne hagyjuk a zárkában. Úgy helyezzük be ezt a zárkát, hogy a méhek a rácson keresztül is etethessék az anyát. Behelyezéskor ne felejtsük el felnyitni a zárka kijáratát, mely a zárka rövidebb oldalán a cukorpép felüli részen található. A zárkát helyezzük a keretek közé, vagy fekvő kaptárban a keretekre. Többféle gyártmány létezik, sajnos tapasztalatom szerint nem mindegyiknél megfelelő az "anyarács" nagysága és az anya idő előtt ki tud rajta jönni. Ettől függetlenül ez a módszer is magas elfogadási aránnyal alkalmazható.  

Ajánljuk még cikkeinket a témában:

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Hiánypótló méhes applikáció 

A két módszer pontos kivitelezéséről egy videót is ajánlunk a figyelmébe:

A méhcsalád anyásítása letűző rostával és anyazárkával egyszerűen bemutatva.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.

Izoflavonok a vírusfertőzések ellen

Az Illinoisi egyetemen zajló kutatás szerint a napi rendszerességgel szójával táplált sertések feltehetően jobban védettek a vírusok ellen. A kutatók ezt a hatást a szójában természetes körülmények között megtalálható izoflavonoknak tulajdonítják.