Back to top

Két hatékony anyásítási módszer

Anyásításra akkor kerül sor, amikor a méhcsalád elvesztette az anyát vagy a méhész le szeretné cserélni a régit. Az anyásítás nem tartozik a méhész egyszerű feladatai közé, mivel a méhek nem biztos, hogy elfogadják a beadott új anyát. Minden anyásítási módszer tapasztalatot igényel és anyaveszteséggel járhat.

Az alábbiakban két olyan módszert mutatunk be, mely az esetek többségében, némi tapasztalattal sikerrel kivitelezhető.

Az új anya elfogadásának legfontosabb feltételei:

  • anyátlanság;
  • ne legyen anyabölcső a családban;
  • ne legyen olyan nyitott fiasítása a családnak, melyből anyabölcsőt tud építeni;
  • a petéző anyát a méhek jobban elfogadják, mint a párzatlant;
  • fiatal méhek inkább elfogadják az új anyát;
  • kísérőméhek nélkül adjuk be az anyát;

Ha az anyát postán kaptuk vagy egyéb oknál fogva ki kell vennünk a zárkából, a méhészfátyol alatt vegyük ki. Vagy sokan egyszerűbbnek tartják, ha a zárka kibontása előtt a zárkát az anyával 10-15 másodpercig vízbe (nem túl hidegbe!) mártogatjuk, hogy ne repüljön fel könnyen, amikor kinyitjuk és meg kell fognunk. Ezzel együtt határozott mozdulatokra lesz szükségünk a kivitelezéskor.

Az anyásítás sikerét óvatosan ellenőrizzük néhány nap múlva. Az új anya a keretek kivételekor leszaladhat a lépről és a méhek körbefogják, elpusztulhat. Ha friss petét találunk, ne keresgéljünk tovább.

1. Anyásítás letűző rostával: 

Házi készítésű anyaletűző rosta 12x9x3 cm
Fotó: Hevesi Mihály
A párzott anyát kísérő méhek nélkül egyedül olyan lépfelületre helyezzük, melyben valamennyi fedetlen méz és üres sejt van.

Kivitelezés: A kiválasztott keretről seperjük le a méheket és fektessük a keretekre.

Vegyük ki az anyát a zárkából, és a másik kezünkbe vegyük fel a letűző rostát. Az anyát helyezzük olyan lépfelületre, ahol valamennyi méz és üres sejtek is találhatóak.  

A rostás letűzőt határozott mozdulattal azonnal helyezzük az anyára és nyomjuk bele a lépbe. A méhek egyelőre nem férnek csak a rácson keresztül az anyához és csak etethetik.

Az anya petézni kezd és idővel a méhek kirágják a sejtek falát, hogy lassan bejussanak hozzá. Néhány nap múlva ellenőrizzük és vegyük ki a letűző rostát.

Műanyag anyaletűző lépen
Fotó: Hevesi Mihály
A letűző rostára egy dugós bejáratot is készíthetünk, melyen henger alakú anyazárkából beadhatjuk az anyát. Tapasztalatom szerint, ha megtanultuk megfogni az anyát - ezt heréken jól lehet gyakorolni-  és határozottan tudjuk a fenti mozdulatokat és a letűző rács felhelyezését kivitelezni, erre nincs szükség (lásd az alul belinkelt videót!). Léteznek műanyag letűző rácsok is próbáljuk ki azokat is. Én a rostaszövetből készültet használom, mert annak oldalt is vannak nyílásai, melyeken keresztül a méhek az anyát etethetik.

Az anyaletűző rostát (12x9x3 cm) olyan rostaszövetből készítsük, melynek szemein nem férnek át a méhek (2-2,5 mm-es szeműből.) Sok esetben az ellenőrzéskor a rosta alatt nem találunk petét, de más lépeken igen, mivel az anya még a rosta elvétele előtt kiszabadult a méhek által kirágott sejteken keresztül. Valószínű tehát, hogy az elfogadás ezekben az esetekben nem annak köszönhető, hogy az anya petézni kezdett, hanem hogy a méhek fokozatosan fértek hozzá a kirágott sejtfalakon keresztül. 

2. Anyásítás speciális műanyagzárkában:

E

bbe az anyazárkába egy „anyarács” méretű résen keresztül a méhek egyenként be tudnak jutni,  majd kijönni és terjeszteni az anya illatát, míg az anya nem tud azonnal kijönni belőle. Idővel a méhek kirágják azt a kijáratot is, ahol az anya kijöhet. A kísérő méheket ne hagyjuk a zárkában. Úgy helyezzük be ezt a zárkát, hogy a méhek a rácson keresztül is etethessék az anyát. Behelyezéskor ne felejtsük el felnyitni a zárka kijáratát, mely a zárka rövidebb oldalán a cukorpép felüli részen található. A zárkát helyezzük a keretek közé, vagy fekvő kaptárban a keretekre. Többféle gyártmány létezik, sajnos tapasztalatom szerint nem mindegyiknél megfelelő az "anyarács" nagysága és az anya idő előtt ki tud rajta jönni. Ettől függetlenül ez a módszer is magas elfogadási aránnyal alkalmazható.  

Ajánljuk még cikkeinket a témában:

A petétől a kifejlődő méhekig: hány napos a pete?

Hiánypótló méhes applikáció 

A két módszer pontos kivitelezéséről egy videót is ajánlunk a figyelmébe:

A méhcsalád anyásítása letűző rostával és anyazárkával egyszerűen bemutatva.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az ellés öröme és bánata - kecsketartás

Városiként költöztünk pár éve faluba, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. A Kistermelők Lapja júniusi számában kecsketartókká válásunk históriájáról meséltem, és az igyekezetünkről, hogy gidákkal gyarapodjon az állományunk. Több hónapnyi kudarc után, egy új baktól, Mihálytól vártuk a sikert…

E. coli - töltsük tele a szarvasmarhák itatóját!

A Cornell Egyetemen olyan kutatásokat végeznek, hogy meg lehet-e pontosan határozni azokat a területeket, ahonnan az E. coli fertőzések elterjedhetnek a szarvasmarhák között.

Kutyája van? Fontos figyelmeztetés érkezett

Az erőkifejtés vagy testmozgás, amely lehet akár a gazdival közös séta, játék vagy futás is, a felelős a potenciálisan halálos kimenetelű hőguta kialakulásáért a kutyáknál az esetek 74 százalékában - derült ki a témában készített eddigi legnagyobb tanulmányból.

Megkérdeztük a méhészt: Hogyan gyéríti az atkát nyáron?

Itt a nyár, véget érnek a pörgetések, amikor is az atkagyérítés és -írtás valamilyen formáját el kell végezni ahhoz, hogy a méhek a beteleléskor a lehető legkevesebb atkaszúrást kapják. Az atkagyérítés fontosságának megértése és az egész évet átfogó gyérítési stratégia kulcsfontosságú a méhek életben tartásához és a méhészkedés sikeréhez. Erről kérdeztük a méhészeket.

Az EU mézpiacának helyzetértékelése 2. rész

Az Európai Unió méztermelői évek óta komoly piaci problémákkal küzdenek. Az unió mézpiacán tapasztalt helyzet bemutatásának érdekében az Európai Gazdálkodók és Európai Termelőszövetkezetek (Copa-Cogeca) szervezete levelet írt az Európai Bizottságnak, illetve készített egy akciótervet a mézpiac aggasztó helyzetének orvoslására. Ennek adjuk most közre előző havi számunkban megjelent folytatását.

Rovarliszt felhasználása a takarmányozásban

A gazdasági állatfajok takarmányozásban egyre gyakrabban merül fel a szójadara és a halliszt helyettesítése más fehérjeforrásokkal. A szarvasmarha szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt hozott rendeletek tiltják, vagy jelentősen korlátozzák az állati eredetű takarmányok felhasználását a gazdasági állatok takarmányozásában. Ezért az elmúlt években fokozódott az érdeklődés a rovarliszt takarmányokba történő keverésére, a szójadara és a halliszt teljes vagy részleges kiváltása céljából.

A méhészkedés a természet közelségét jelenti - hölgyméhészek, méhész hölgyek

Gyerekkorában még félt a méhcsípéstől, de ma már lelkesen nyitogatja a kaptárakat. Bodnár Emesével édesapja szerettette meg a méhészkedést és végül a kellemes iskola melletti elfoglaltságból szenvedély lett. A méhek mellett a közösségi munka is érdekli, aktívan részt vesz az egyesületi méhészgyűléseken és ellátja Fóton a méhegészségügyi ellenőri feladatokat.

Limousin a csúcson - Főszerepben a bikák

Tavaly a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok szakmai kiállításán a Limousin fajtagyőztes hím- és nőivarú állatokat is a Városlődi Imár Bt. tenyésztette, és elhoztak egy nagydíjat is: a húsmarhák között az ő borjas tehenük lett a legjobb. Csomai Géza tíz éve tenyészti a Limousin fajtát. Jelenleg 300 tehén, 30 vemhes üsző, 45 éves üsző és 150 választás előtti, értékesítésre váró borjú van a gazdaságában.

Mi a méz és hogyan adjuk el?

Mottó: Amíg mézünket, mint ipari alapanyagot értékesítjük, addig sírhatunk, tehetünk bármit, a méz árát nem mi határozzuk meg, függetlenül a termelési költségeinktől.

Oxálsav-dihidrát tartós hordozón a varroa ellen - Randy Oliver receptje

Elérkeztünk az évnek ahhoz a szakaszához, amikor szükséges a varroa elleni sorozatkezelés valamilyen formája. Randy Oliver – neves amerikai méhész az American Bee Journal rendszeres szerzője – oxálsavas tartós hordozóval védekezik az atka ellen, mely több mint egy hónapig a kaptárban marad, tehát elméletileg nem kell sorozatkezelést adni.