Back to top

Kockázatos-e közvetlenül a dobozból inni a kólát?

Italok fogyasztása közvetlenül a dobozából olyan gyakori tevékenység, hogy végig sem gondoljuk, mi történhet velünk közben. Előbb vagy utóbb azonban rájövünk, hogy az ajkunkkal közvetlenül azt a felületet érintjük meg, amelyen különféle vírusok, baktériumok lehetnek.

Ez vonatkozhat minden olyan termékre, amit az ultra vékonyra hengerelt fémdobozokban árulnak, például üdítő italok, sör vagy energia ital.

A dobozokon különféle mikroorganizmusok lehetnek, például olyan emberek keze nyomán, akik korábban megérintették a dobozt, vagy pusztán abból a környezetből került rá valami ahol tárolták,  vagy az üzletben, esetleg szállítás közben.   

A koronavírus-járvány idején minden társadalom nagyobb figyelmet fordít a higiéniára. Az állandó kézmosás, a tárgyak felületének fertőtlenítésének fontossága a figyelmünk fókuszába került. Ez nemcsak a koronavírus átterjedésétől véd, hanem más baktériumoktól is, amelyek betegséget okozhatnak. Naponta fertőtlenítjük az ajtófogantyúkat, a korlátokat és az íróasztalokat, de mi van a dobozos italokkal, melyeket rendszeresen fogyasztunk?

Nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy káros baktériumok lehetnek a dobozok felületén.

Számos eset fordulhat elő, például fennáll annak a veszélye, hogy valaki, aki nem mosott kezet a WC-ből való kilépés után, megérinti azt, ezzel E. coli baktériumokat vihet a doboz felületére. Azt sem tudjuk, hogy milyen körülmények között tárolták a dobozokat, rendkívül rossz esetekben, például patkány- vagy rovar-ürülékek maradhatnak rajtuk, mondta Dr. Amesh Adalia  a fertőző betegségek szakértője,  az amerikai  John Hopkins Egyetemi Egészségügyi Központ munkatársa.

Véleménye szerint a különféle baktériumok elsősorban az emésztőrendszerben okozhatnak betegségeket, különösen a E. coli baktériumok, de természetesen a megbetegedést nem kell biztosra venni.

Különösen azért nem, mert egyes mikrobák bizonyos hőmérsékletet nem élhetnek túl, például ha jól behűtötték a dobozos italt. A szakértő hangsúlyozta, hogy el kell fogadnunk azt a tényt, hogy különféle baktériumokkal teli környezetben élünk, és velük való kapcsolatba kerülés teljesen normális dolog. Ennek ellenére komoly egészségügyi problémákat előzhetünk meg, ha odafigyelünk a tisztaságra. Ha egészségesek vagyunk, akkor többnyire nem történik baj, hiszen már sokszor túléltük a mosatlan dobozból való közvetlen sörivást. Ha azonban valakinek károsodott az immunrendszere, vagy kétségei vannak az üzlet tisztaságával kapcsolatban, esetleg nagyon fél a betegségektől, akkor érdemes alaposan lemosni a doboz tetejét, vagy kiönteni az italt egy tiszta pohárba, esetleg szívószálat használni.

Forrás: 
haps.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Megfontolatlan támogatásmódosítás

A szlovák mezőgazdasági és élelmiszeripari önkormányzatok tanácsa nagy felháborodással fogadta a földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium javaslatát, miszerint az ágazat támogatásait az első pillérből a másodikba csoportosítanák át.

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.