Back to top

Együttműködés az európai élelmiszertermelés fejlesztéséért

Az európai agrárium ellátásában érdekelt három nagy európai szervezet, az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA), az Európai Gép- és Eszközforgalmazók Szövetsége (CLIMMAR), valamint az Európai Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési és Erdészeti Vállalkozók Szövetsége (CEETTAR) együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban.

Az európai agrárium ellátásában érdekelt három nagy európai szervezet, az Európai Mezőgépgyártók Szövetsége (CEMA), az Európai Gép- és Eszközforgalmazók Szövetsége (CLIMMAR), valamint az Európai Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési és Erdészeti Vállalkozók Szövetsége (CEETTAR) együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban, hogy tevékenységükkel a jövőben elősegítik a régió mezőgazdaságának fejlődését, a termelési színvonal magasabb szintre emelését, és az európai lakosság egyre jobb minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátását.

A kötelezettségvállalásuk beleillik, az unió az áruk és szolgáltatások szabad áramlását rögzítő kartájába. Együttműködnek a szakemberképzésben és a szakmai szolgáltatások színvonalának növelésében.

Közösen lobbiznak az Európai Unió döntéshozó szerveinél, az agrárium és annak kiszolgáló ágazatainak érdekérvényesítéséért. Gondoskodnak arról, hogy az élelmiszertermelés zavartalan ellátásához és megújításához elegendő műszaki kapacitások álljanak rendelkezésre. Javítják a kommunikációs csatornákat a gazdákkal és gazdálkodó szervezetekkel, világos információkkal, szakmailag felkészültebb szakemberekkel látják el a termelőket.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/Eilbote 2020/16
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A menetstabilitást is növeli

A mezőgazdasági erőgépek széles körén használt radiál gumiabroncsok zömét műanyag vázszövettel gyártják.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Füstfűszerek: mert a füst ízesít...

A szabad tűzön készült ételek teljesen más ízvilággal rendelkeznek, mint a konyhában készítettek. A húsok füsttel való tartósítása már hosszú múltra tekint vissza, de az ezzel kapcsolatos hagyományokat a kerti grillezéskor is alkalmazhatjuk.

Hová tűntek a pincérek? – A vendéglátóipar válsága

A koronavírus-járvány, a Brexit és az iparággal szembeni negatív hozzáállás mind hozzájárult a vendéglátásban dolgozó személyzet hiányához, de ennek ellenére az éttermek igyekeznek lépést tartani a világ újbóli megnyitásával.