Back to top

Tisztább levegőn jobban termelnek a napelemek

Egy új kutatásnak köszönhetően számszerűsíthető ténnyé vált, amit eddig sejteni lehetett: az áramtermelésre befogott napenergia teljesítmény a tisztább égbolt hatására növekszik. Az azonban így is új, hogy Újdelhiben és Torontóban nagyjából ugyanez a helyzet.

Újdelhiben 8 százalékkal nőtt a napelemes létesítmények leadott teljesítménye annak hatására, hogy a koronavírus-járvány következtében gazdasági és civilizációs környezetszennyezés visszaesett - írja a napi.hu. A Megújulóenergiás Világ nevű portál szúrta ki azt a tanulmányt, amiben az MIT kutatói bebizonyították mindezt.

Számszerűsítették végre

Az eredetileg a Joule folyóiratban közzétett kutatást Tonio Buonassisi gépészmérnök, Ian Marius Peters kutató, valamint három másik szingapúri és német kutató végezte. Legfőbb megállapításuk az, hogy a gazdasági leállások és a dolgozó tömegek otthon maradása mérhetővé és láthatóvá vált az áramtermelésben. Ez az első tanulmány, ami számszerűsíti, hogy a csökkenő levegőszennyezés növeli a napenergia-termelést.

Betakarítás a kísérleti napelemmezőn Németországban
Fotó: Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE
A Helmholtz-i Erlangen-Nürnberg Megújuló Energiaforrások Intézetében (Németország) és a szingapúri Cleantech Solarnál zajlott kutatómunka lényege az volt, hogy a koronavírus járvány által kiváltott drasztikus változások és a világ egyik legszegényebb, legszennyezettebb metropoliszának részletes légszennyezettségi adatai kombinálása lehetővé tette az "előtte-utána" mért adatok alapos összevetését. Az utóbbi három év adatait saját fejlesztésű algoritmusokkal végigelemezve a kutatók arra jutottak, hogy

amikor március végén a karantén-helyzetet elrendelték, és "minden leállt", a szennyezettségi szint a felére esett vissza, - és ez március végén 8,3 százalékkal, áprilisban 5,9 százalékkal növelte a napelemes termelőegységek hatásfokát.

Hol? Mennyi?

Ian Marius Peters szerint a talált eltérések nem csupán azért figyelemre méltók, mert most sokkal jelentősebbek (akár háromszor, négyszer akkora), mint amiket korábban, szezonálisan találtak, hanem mert a különbség nagysága nagyjából megegyezik a Houstonban és Torontóban lévő napelemek várt teljesítményváltozásával.

Tonio Buonassisi emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy bár első ránézésre a 8 százalékos termelésnövekedés nem tűnik soknak, de ha hozzátesszük, hogy itt a haszonkulcs eddig igen kicsi, akár mindössze 2 százalék körüli volt, most pedig 10 százalékra ugorhatott, a kapott eredmény megítélése máris megváltozik.

Forrás: 
Napi.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Mohafalakkal a szálló por ellen

A szállópor magas koncentrációja ma már nem csak a városokban hanem a környező agglomerációs településeken is komoly probléma lett. A közelmúltban ismertették az első eredményeit annak a kutatásnak, amely során a szálló por megkötésére mohafalakat használtak.

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

A nagy sonkakagyló (Pinna nobilis) a Földközi-tenger legnagyobb kagylója. Kihalása miatt adtak hangot aggodalmuknak horvát tengerbiológusok egy Krk szigetén tartott szakmai fórumon.

39 ezer éves medvéket találtak Szibériában

A tudósok világraszóló felfedezésnek tartják. Két medve, egy felnőtt és egy fiatal állat, kiváló állapotban megőrződött tetemét találták meg a rénszarvas pásztorok Szibériában, Jakutföldön.

Megkésve

"Döngölt vályogfalak között csepp gyertya lángja táncolt, apró fénye simogatta a falakat. Dohos asztalon bor és frissen szedett virág állott, mindkettő butellában. Egy kuvasz feküdt lábnál, álmaiban juhokat hajtott zöld legelőn" – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

100 éve született a hazai fenntartható erdőgazdálkodás úttörője

Amikor Dr. Madas László, a Pilisi Parkerdőgazdaság egykori alapító igazgatója a Visegrádi-hegységben megkezdte a mai örökerdő-gazdálkodás alapjául szolgáló úgynevezett szálaló erdők kialakítását, még szó sem volt klímaváltozásról.

Továbbra sincs megállapodás az ólomsörét kérdésében

Már jó ideje zajló vita a természetvédők és a vadászatra jogosultak között az ólomsörét használata a vízivadvadászat során. Mondván, hogy a kilőtt ólomsörétet felveszik az állatok, komoly betegségeket, mérgezést okozva ezzel a vizes élőhelyen élő állatoknak. A helyzet úgy áll, hogy az ügy az Európai Bizottság és Parlament elé került, a többi a döntéshozók álláspontján múlik.

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Az Európai Uniónak lépéseket kell tenni a túlhalászat ellen

A közleményt, amely a túlhalászat végetvetéséről szól 300 tudós írta alá, annak érdekében hogy megóvják az óceánok épségét. Az üzenet eljutott az Európai Unió környezetvédelmi biztosához, Virginijus Sinkevičiushez, aki az Óceánok és Halászatok megbízottja.