0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Amikor a befektetett munka megtérül

Körülbelül egy évvel ezelőtt láttam meg először egy olyan magyar nyereghirdetést, ami rögtön felkeltette a figyelmem. Fotós szemmel különösen kritikusan szemlélem a weboldalak képanyagait, itt kiváló minőségű fotókon részletesen bemutatott nyergeket láttam, lényegre törő, ám mégis alapos, szakszerű leírással. Nagyon megfogott ez a Magyarországon még nem látott, rendkívül igényes prezentáció.

Már akkor kíváncsi voltam, vajon ki állhat mögötte. Miután megtudtam, hogy egy tehetséges fiatal lány saját munkája, elhatároztam, hogy egyszer megkeresem és készítek vele egy interjút. Úgy vélem, nagyon sok fiatal példát vehet Krausz Ági maximalizmusáról, kitartásáról, melynek gyümölcse a ma már országszerte ismert és elismert cég, amit az alapoktól, teljes mértékben ő hozott létre.

Kérlek, mutatkozz be, milyen lovas kötődésed van, hogyan kezdődött?

Kecskemét közvetlen közelében, Ballószögön, falusi környezetben nőttem fel, így a természet és az állatok világa sosem volt idegen számomra.

Először 6-7 éves kisiskolás koromban kerültem közelebbi kapcsolatba a lovakkal, amikor édesanyámmal rokonlátogatóba mentünk az egyik falu­közeli tanyához, és felfedeztem, hogy a szomszédban bizony egy lovastanya van, ráadásul megpillantottam ott egy kis tarka pónit.

Mondhatni, szerelem volt első látásra, azonnal közelebb kellett férkőznöm hozzá, hogy legalább megérinthessem. A tervem olyan jól sikerült, hogy a tulajdonos hölgy fel is ültetett pár kör erejéig. Mondanom sem kell, örökre a lovak hátán maradtam. A lovaglás és lótartás alapjait is ezen a helyen sajátítottam el. Itt ismerkedtem meg örök etalon lovammal, Csokival, vele tanultam meg komolyabb szinten lovagolni, vele rajtengedélyvizs­gáz­tam és kezdtem meg díjugrató versenypályafutásomat. Amikor már magasabb szintre léptem, egy nagyobb képességű lovat választottam öreg lovam mellé, ő volt Félix, akivel kezdő lovas szintről alap nemzetközi szintig jutottam, amatőr országos bajnokságon vettünk részt és ezüstérmet szereztünk a regionális bajnokságon.

Időközben a versenyzést abbahagytam, komolyabb életútra vágytam, szerettem volna a magyar lovastár­sada­lomban nem csak egy lovas lenni a sok közül. Ekkor merültem el komolyabban a nyergek világában.

Jelenleg is lovagolok, Csoki örök társam maradt, boldog nyugdíjaséveit éli saját kis lovardámban Ballószögön; fiatal lovam, Corleon pedig egy ugró vérvonalú sportfélvér, de vele már nem versenyszerűen lovagolok, csupán együtt élvezzük a csodálatos alföldi terepeket egy-egy hosszú munkanap után. 

Az előkészítéstől a minőségi prezentáláson keresztül az értékesítésig mindent te végzel egy személyben. Hogyan zajlik a folyamat?

Versenyzőként jöttem rá arra, hogy a nyereg illeszkedése jóval bonyolultabb annál, mint amit az itthon elterjedt töredékinformációk alapján meg lehet tudni a témáról, pedig ez a tényező képes az egyik legnagyobb mértékben befolyásolni a ló sportteljesítményét és akár a lovagolhatóságát is.

Nagy nehézséget jelentett számomra – és ezzel a problémával nem voltam amúgy egyedül –, hogy a hazai használtnyereg-piacon megfelelő ár-érték arányban minőségi, jó állapotú nyerget szerezzek be.

Nem volt olyan szakember, aki mindamellett, hogy széles választékot kínált volna, egyben segítséget is tudott volna nyújtani abban, hogy az adott nyereg minden illeszkedési normának megfeleljen és alkalmas legyen a lovam hátára. Ezt megelégelve 2015-ben megalapítottam a Krausz Central vállalkozásomat és elhatároztam, hogy önzetlen segítséget nyújtok a hazai lovasoknak és legjobb tudásom szerint segítem őket a megfelelő nyereg megtalálásában. Célom, hogy a hazai használtnyereg-piacot megfizethető, minőségi és kiváló állapotú, ápolt eladó nyergekkel bővítsem, ezzel megkönnyítve a hazai lovasok nyeregvásárlását. Én ezzel kívánom elősegíteni a magyar lovastársadalmat, hiszen a nyereg nagyban befolyásolja a lovak egészségi állapotát és sportteljesítményét.

A rengeteg önszorgalom és az idő során tapasztaltak mellett olyan emberektől tanulhattam, akik elismertek a szakmájukban nyergesmesterként, vagy éppen állatorvosként.

Rengeteget tanulhattam a lovak anatómiájáról, a különféle nyergek szerkezeti felépítéséről, gyártási folyamatáról, javításáról és átalakításáról, valamint magáról a nyeregillesztésről és annak felméréséről. Volt szerencsém kapcsolatba lépni Kecskemét utolsó tímárjával, aki a bőrök gyártásával foglalkozik, így beleláthattam ebbe a folyamatba is. Megismerhettem a bőrök szerkezeti felépítését, a különböző bőrtípusok és gyártási folyamatok sajátosságait, azt, hogy egy régi, átszennyeződött bőrből hogyan tudok újra makulátlan tiszta eredményt elérni, hogyan tudom úgy megfesteni a kifakult gyári festést, hogy az utána ne kopjon ki és ne fogja össze a drága versenynadrágot, mindezt anélkül, hogy a bőr bármilyen sérülést szenvedne. Ennek a tudásnak a birtokában, autodidakta módon fejlesztettem ki ezt az egyedi technikát és kezdtem el a nyergek karbantartását az országban egyedülálló módon egy új, innovatív szolgáltatásként.

Az előkészítéstől a minőségi prezentáláson keresztül az értékesítésig mindent te végzel egy személyben. Hogyan zajlik a folyamat?

Vannak olyan eladó nyergeim, amelyeket magam szerzek be, ezek általában előre egyeztetett igények és piaci felmérések alapján érkeznek, de az immáron a 100 darabot is meghaladó állandó kínálatomban a nyergek nagy része bizományi tulajdonban áll.

Ezeket a tulajdonosaik azért küldik hozzám, hogy ne kelljen a próbákkal és az adásvétellel bajlódniuk, így a legegyszerűbb módon tudják értékesíteni megunt, kinőtt, lecserélt nyergeiket.

A megérkezést követően veszi kezdetét az egyik legnagyobb munkafolyamat, amikor is egy szakszerű karbantartáson esik át a nyereg. Ez magában foglalja a bőrök felületi és mélytisztítását, a bőr puhítását és regenerálását, valamint szükség esetén egy színkorrekciós festést, így minden darab a legtökéletesebb és legesztétikusabb állapotban kerülhet új tulajdonosához.

Ezt követi a minőségi hirdetési képek elkészítése és a szövegezés megírása. Ez szintén nagy tapasztalatot igénylő feladat, ugyanis ismerni kell az adott márka és azon belül a különféle típusok felépítését, kialakítását és más egyedi tulajdonságait, és ki kell emelni minden fontos információt az adott darab állapotáról és kialakításáról mind a ló, mind a lovas szempontjából.

Amikor mindez elkészült, a nyereg felkerül a kínálatba és a bevált gyakorlat szerint hamarosan rátalál az új tulajdonosa.

Az érdeklődőknek megbízható és kényelmes rendszerrel több opciót kínálok arra, hogy megtalálják az ideális nyerget. A teljes kínálat egyben megtekinthető a cég telephelyén, Ballószögön – arra is volt már többször példa, hogy a vásárlók lóval együtt érkeztek hozzám és itt próbálták ki a nyergeket –, a legnagyobb népszerűségnek mégis a helyszíni nyeregpróbálás örvend. Ebben az esetben akár 50 kiválasztott nyerget kiszállítva utazom el a helyszínre, ahol azokat pontos illeszkedési felméréssel a ló hátára próbáljuk, majd a megfelelőnek bizonyulókat azonnal ki is próbálják, és ezekből választjuk ki a lónak és lovasának legtökéletesebb darabot.

Akiknek a személyes megtekintés és vásárlás nem megoldható, azok számára megbízható futárszolgálattal is el tudom küldeni a megvásárolni kívánt nyerget.

Minden esetben a jogszabályoknak megfelelően összeállított próbagaranciás adás­vételi szerződéssel értékesítem a nyerget, amely alapján 7 nap visszavásárlási garanciát vállalok, így kellő időt biztosítva az alapos próbáláshoz.

Nemrég megjelent a Pegazusban egy cikkünk, amelyben a nyeregvásárlás során elkövethető hibákról írtunk (2020/5. szám). Mit tartasz fontosnak kiemelni, ha valaki nyerget szeretne vásárolni?

Azzal tisztában kell lenni, hogy a nyeregillesztés külön szakterület – akárcsak a kovács, állatorvos, edző –, amely folyamatos tudásfejlesztést igényel a nyeregtechnológiák fejlődésével. Amennyiben a lovasnak és az edzőnek sincs kellő tapasztalata és tudása ebben a témában, kérjen segítséget szakembertől, mert komoly teljesítményvesztést és akár visszafordíthatatlan egészségkárosodást is okozhat egy rosszul illeszkedő nyereg.

Egy hiteles szakembernek rengeteg, több mint ötven különféle illeszkedési szempontot figyelembe véve kell tisztában lennie azzal, hogy a próbált nyereg miért jó vagy éppen nem jó az adott lóra.

Ismernie kell a különféle márkák és típusok technológiai felépítését, vázrendszerét, hogy az alakítható-e vagy sem, illetve, hogy kialakításából adódóan az adott lóra illeszthető-e átalakítással, lóra igazítás esetén pedig tudnia kell, kihez forduljon, hogy az megfelelő módon készüljön el. Amennyiben fizikai állapot vagy külső behatás miatt nem ideális a ló állapota a végleges nyeregválasztáshoz, tudnia kell alternatív tanácsot adni egyebek között arról is, hogy milyen irányban lehet elindulni a ló optimális állapotának elérése érdekében.

Mekkora szerepe van a nyergesnek, aki a lóra igazítja a nyerget? Hogyan látod, a magyar lovasok mennyire vannak tisztában a jól illeszkedő nyereg fontosságával?

A lóra igazítás szinte elkerülhetetlen folyamat, akár új, akár használt nyeregről beszélünk, sőt a méretre készült nyergek esetében is szükség lehet apróbb illeszkedésfinomításra és korrigálásra. Ennek oka, hogy még az új sorozatgyártott nyergek esetében sem a saját lovainkra készül a nyereg, hanem egy gyári sablonméret szerint, így sokszor a boltból vásárolt nyereg sem teljesen megfelelő. Használt nyereg esetében pedig fokozottan fontos a tömés ellenőrzése és szükség esetén akár nagyobb változtatások és átalakítások is.

Ennek felméréséhez szükséges a már említett megfelelő szakember, aki meg tudja állapítani, ha valami nem megfelelő, tudja annak okát, és hogy lehet-e rajta változtatni, illetve tud ajánlani megfelelő nyerges szakembert.

Ha nyergest választunk, akkor nagyon fontos, hogy csak olyan szakember munkáját vegyük igénybe, aki helyszínre megy a lóhoz, vagy a ló hátáról megfelelő mérőműszer segítségével levett minta alapján felméri, hogy mit és hogyan kell változtatni a nyergen, még ha az csak egy egyszerű tömésigazítás is. Képek alapján nem lehet megítélni azt az aprólékosságot, amit a nyereg pontos felfekvése, a váz és a marvas illeszkedése megkíván.

Nyugaton hatalmas tradíciója van a nyeregillesztés tudományának, náluk a komoly versenyzők mellett a hobbilovasok is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minden lónak meglegyen a saját hátára igazított nyerge. Ott a nyeregillesztés külön szakma, őket és a nyergeseket rendszeres képzéseken és tanfolyamokon fejlesztik.

A hazai lovasok nagy általánosságban az elmúlt egy-két évben kezdtek el foglalkozni a jól illeszkedő nyereg fontosságával.

Itthon eddig elég volt annyi, ha nem ér a marjához és láthatóan sehol nem töri sebesre a lovat, de ezelőtt ennél többel csak nagyon kevesen foglalkoztak. Örömmel látom, hogy folyamatosan egyre többen érdeklődnek a témában és fontosnak tartják a nyeregilleszkedést is a többi más, ugyancsak nagyon fontos lójólléti tényező mellett.

Elkészült egy gyönyörű weboldal is, amely lényegre törő, mégis nagyon esztétikus, igényes, minden eladó nyereg professzionális tálalásban szerepel. Mi inspirált arra, hogy ilyen aprólékosan, igényesen mutasd be a termékeket?

Ez a történet is messze visszanyúlik a múltba, ugyanis már kisgyerekkoromban is, ha nem a lovardában voltam, akkor a számítógépem előtt ültem és weboldalakat gyártottam vagy képeket szerkesztettem a saját szórakozásomra. Multimédia-fejlesztőként végeztem, így a webfejlesztés, a média és digitális képgyártás területén sem kellett segítségért szaladnom.

Személyiségemet sem tudnám másképpen jellemezni, nagyon rend- és rendszerszerető, alapos és precíz embernek tartom magam, így maga a cégem és a munkavégzésem sem lehet másképp.

A Krausz Central színvilágát letisztult, modern arculat céljával választottam ki. Egyszerűen kezelhető, átlátható és lényegre törő, mégis a modern elvárásoknak megfelelő weboldal létrehozása volt a cél, amit örömmel böngésznek az érdeklődők. Az egyedileg használt nyeregfotózási stílusomat pedig azért választottam ki ily módon, mert ezekkel a beállításokkal és a fehér háttérrel kiemelhető minden részlet a nyergeken, és igényességével kitűnik az oldal a többi nyereghirdetés közül.

Mik a terveid, szeretnél valamit újítani? Hogy bírod egyedül?

A Krausz Central idén júliusban lesz ötéves. Kezdeti célom az volt, hogy ha az országban valaki nyerget szeretne eladni vagy venni, akkor rám gondoljon először, és ezt viszonylag rövid idő alatt sikerült elérni. Az elkövetkező évben a legnagyobb cél a Krausz Central saját épületének felépítése lesz, amelyben helyet kap egy hatalmas bemutató nyerges és egy karbantartóműhely is.

Egyedül ennyi munkát elvégezni, mondhatni 0-24-es műszak a hét minden napján, így a másik fejlesztés a cég létszámának bővítése lesz, amely már most folyamatban van.

Így az időhiány sem korlátozhatja a cég további fejlődését. Hosszú távú cél pedig kijutni a külföldi piacokra hasonló sikerrel, illetve egy még komplexebb szolgáltatást szeretnék nyújtani, amelyre újabb innovatív ötleteim vannak, de erről egyelőre nem beszélek, szeretném, ha meglepetés maradna.

 

 

Forrás: Pegazus