Back to top

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.

A belsőépítészettel, belső terek dekorálásával foglalkozó vállalatok többsége a B2B szektorban tevékenykedik és a koronavírus járvány nyomán fellépő válság kezdete óta súlyos helyzetben van: az óvintézkedések miatt különösen márciusban és áprilisban sok cég nem engedte be a szolgáltatók munkatársait a növényápolási munkák elvégzéséhez. Nemcsak ez okozott fejtörést a cégeknek; az értékesítés óriási visszaesése miatt,

a járvány első két hetében a bevételek sok német cégnél 100 százalékkal estek vissza. A legutóbbi információk szerint pedig eddig átlagosan 30 % körüli a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest - mondja Christian Engelke a németországi Beltéri Zöldfelület és Hidrokultúra Egyesület elnöke. 

Újra kell gondolni a beltéri dekorálással foglalkozó cégek tevékenységeit.
Fotó: www.pixabay.com
Christian Engelke  pontosan ismeri az iparág jelenlegi helyzetét, mivel hét éve az egyesület elnöke. Szerinte legrosszabbul azok a cégek jártak, akik a rendezvényszervezésben és vendéglátóiparban tevékenykedtek mivel ebben a szegmensben egyik napról a másikra egyszerűen nem volt több megrendelés. Azok a vállalkozások, amelyek beltéri növények ápolási munkáit, illetve zöldfelületek karbantartási munkáit végzik a megfelelő biztonsági intézkedés mellett a munkát többnyire újra tudták kezdeni. Az egyesület által nyújtott támogatás sok vállalatnak segített, de általánosságban véve több beltéri dekorálással foglalkozó cég is veszélybe kerül ha nem kap további támogatást.  

Az év második felében várhatóan több megrendelés fog érkezik. A beltéri zöldfelületek népszerűsége továbbra is töretlen. A járvány miatt azonban az iparágnak érdemes átgondolkodni a tevékenység bizonyos területeit.

Szerinte a cégeknek el kell mozdulniuk a klasszikus beltéri dekorálástól a kreatívabb, egyedi megoldások felé,

vagy a kisebb irodaméret növényesítése felé. Érdemes lehet a vállalatok alkalmazottjai számára kiépített "home-office irodák" felé nyitni, például környezetbarát növénydekorálási ötletekkel. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

Újabb találmány COVID-járvány idején, a kenyérautomata

A biztonságos vásárlás jegyében kenyérautomatákat állított fel egy lengyel pékség.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Kevesebb kiállítóval, de megrendezik Debrecenben a Farmer Expót

Kevesebb kiállítóval és kisebb épített vásárterülettel, de megrendezik augusztus 18-21. között a Farmer Expót Debrecenben, az egyetem Böszörményi úti campusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató hétfőn az MTI-vel.