Back to top

A beltéri növénydekorációval foglalkozó német cégeket is megviseli a vírushelyzet

A vírushelyzet miatt sok cég bevétele drasztikusan csökken, miközben a növényápolási munkákat sem tudták elvégezni. Hiába növekszik a beltéri zöldfelületek értéke, a koronavírus járvány miatt érdemes újragondolni az iparágat.

A belsőépítészettel, belső terek dekorálásával foglalkozó vállalatok többsége a B2B szektorban tevékenykedik és a koronavírus járvány nyomán fellépő válság kezdete óta súlyos helyzetben van: az óvintézkedések miatt különösen márciusban és áprilisban sok cég nem engedte be a szolgáltatók munkatársait a növényápolási munkák elvégzéséhez. Nemcsak ez okozott fejtörést a cégeknek; az értékesítés óriási visszaesése miatt,

a járvány első két hetében a bevételek sok német cégnél 100 százalékkal estek vissza. A legutóbbi információk szerint pedig eddig átlagosan 30 % körüli a visszaesés a járvány előtti időszakhoz képest - mondja Christian Engelke a németországi Beltéri Zöldfelület és Hidrokultúra Egyesület elnöke. 

Újra kell gondolni a beltéri dekorálással foglalkozó cégek tevékenységeit.
Fotó: www.pixabay.com
Christian Engelke  pontosan ismeri az iparág jelenlegi helyzetét, mivel hét éve az egyesület elnöke. Szerinte legrosszabbul azok a cégek jártak, akik a rendezvényszervezésben és vendéglátóiparban tevékenykedtek mivel ebben a szegmensben egyik napról a másikra egyszerűen nem volt több megrendelés. Azok a vállalkozások, amelyek beltéri növények ápolási munkáit, illetve zöldfelületek karbantartási munkáit végzik a megfelelő biztonsági intézkedés mellett a munkát többnyire újra tudták kezdeni. Az egyesület által nyújtott támogatás sok vállalatnak segített, de általánosságban véve több beltéri dekorálással foglalkozó cég is veszélybe kerül ha nem kap további támogatást.  

Az év második felében várhatóan több megrendelés fog érkezik. A beltéri zöldfelületek népszerűsége továbbra is töretlen. A járvány miatt azonban az iparágnak érdemes átgondolkodni a tevékenység bizonyos területeit.

Szerinte a cégeknek el kell mozdulniuk a klasszikus beltéri dekorálástól a kreatívabb, egyedi megoldások felé,

vagy a kisebb irodaméret növényesítése felé. Érdemes lehet a vállalatok alkalmazottjai számára kiépített "home-office irodák" felé nyitni, például környezetbarát növénydekorálási ötletekkel. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

Egy csónak, egy ember

A koronavírusnak semmi sem szent. Amire lehet, arra „ráteszi a kezét”. A kormány eközben a járás megfékezéséért minden lehetséges eszközzel fellép, ami egyebek mellett a kijárási és más korlátozásokban testesül meg. A sportvadászok területre járásának korlátozása utána a horgászokat is elérték a szigorítások, melyekről a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) is beszámolt.

Borlovagok bíráltak a Küküllő mentén

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet a kelementelki Orbán Mihály vehette át a közelmúltban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Leállt Bajorország legnagyobb vágóhídja koronavírus-fertőzések miatt

Időről időre bekerülnek a hírekbe a német húsipari vállalkozások azzal, hogy a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt átmenetileg le kell állítaniuk a termelést. Most Bajorország legnagyobb feldolgozójának 300 dolgozójából lett 83-nak pozitív a tesztje.

Nem veszélyeztetik a hazai fenyőfa értékesítést a korlátozó intézkedések

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete a fenyőfa értékesítést érintő esetleges korlátozó intézkedések körüli bizonytalanságok miatt levélben fordult az Agrárminisztériumhoz.