Back to top

Tetszést aratott a fogadóépület a megnyitón

A Zalaerdő Zrt. július 23-án átadta a Budafai Arborétum új fogadóépületét.

A vendégeket Rosta Gyula vezérigazgató köszöntötte, aki beszédében kiemelte: az épület és a kapcsolódó parkolóhelyek kialakításának összköltsége 147 millió forint volt, amelyet a Zalaerdő Zrt. teljes mértékben az Agrárminisztérium mint tulajdonosi joggyakorló által a Társaság rendelkezésére bocsátott tőkeemelésből fedezett.

Rosta Gyula, Cseresnyés Péter, Süle Béla
Fotó: Gergely Szilárd/Zalakocka.hu

Elmondta azt is, hogy az épület terveit a Társaság által kiírt ötletpályázaton nyertes fiatal építész, Várnai Bence készítette el, a kivitelezést a zalaegerszegi székhelyű BMT Mérnöki Zrt. végezte. Társaságunk részéről a projektvezetési és műszaki ellenőrzési feladatokat Knausz Péter építési előadó kollégánk látta el.

A fogadótérben található installáció a tápiógyörgyei székhelyű Patkós Stúdió Kft. munkája. A kiállítás az erdei életközösség egy titokzatos elemét, a kalapos gombák világát mutatja be.

A vezérigazgatót követően Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a Mura Nemzeti Program miniszteri biztosa beszélt az említett program létrejöttéről, illetve céljairól. Hangsúlyozta, hogy a Mura Program célkitűzése, hogy a kormány támogatásával újra megerősítse a helyi, vidéki gazdaságot, fejlessze a megélhetési lehetőségeket, ezáltal növelje a térség népességmegtartó erejét. Feladata, hogy olyan összefogást teremtsen, amihez minél több szereplő képes kapcsolódni a térségből a háztáji termelőktől a feldolgozón át az értékesítőkig, a turisztikai szolgáltatókig és a vállalkozókig. Megköszönte a Zalaerdő Zrt. munkáját, amiért fontosnak tartja az általa kezelt lenyűgöző természeti környezetben a turizmus fejlesztését is, ami a – az agrárium mellett – a Mura Program másik alappillére.

A nemzeti színű szalagot Cseresnyés Péter államtitkár, Süle Béla, Kiscsehi polgármestere és Rosta Gyula vezérigazgató közösen vágták el.

A vendégek július 27-től az új épületen keresztül tudnak bemenni az arborétumba. A nyitva tartás és az árjegyzék itt érhető el.

További képek az avatóról itt!

Forrás: 
ZALAERDŐ Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Erdészkilátó

A Zalakarosi Parkerdőben, a Csiga-túra tanösvény közvetlen szomszédságában áll a 2018-ban átadott, tölgyfából készült Erdészkilátó. A 192,3 méterrel a tengerszint felett található építmény egész évben látogatható.

Klasszikusok újragondolva

Több művészeti ág is felidézi a vadászatot. Fába vagy csontba ágyazott jelenetek rajzolódnak ki képzőművészeti alkotásokban, festmény vászna szívja magába végérvényesen a természet egy momentumát vagy éppen egy jókor elsütött fényképezőgépnek köszönhetően marad meg a múlt tűéles pillanata. Ahogy a tinta is örök nyomot hagy a papíron…

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.