Back to top

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növények lisztharmat-fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon. Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is.

A vértetűfertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények.

A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalciumfeltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a Ca-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig. A különböző sodrómolyfajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a helyeket, ahol a levelek rásimulnak a gyümölcsre, illetve ahol összeérnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

Már most indokolt a dióburok-fúrólégy elleni védekezés
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A dió termésében egyre több almamolyhernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos és a gnomóniás megbetegedés. Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok-fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása elhúzódhat akár októberig is, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás.

A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

A zöldségfélék termesztésében már-már aggasztó a molytetvek szaporodása. A rendelkezésre álló készítmények alig-alig gyérítik a kártevőt, a növények bolygatása után felhőként röppennek fel. Figyelmeztető jel, hogy a csapdák fogási anyagában sok a vetési és a felkiáltójeles bagolylepke, illetve gócosan a gyapottok-bagolylepke is, tehát fel kell készülni a védekezésre ezen a területen is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Télen is legyen látványos a kert

A lombhullató fákról cserjékről már lehullottak a levelek, az örökzöldek, meg mindig ugyanolyan látványukat mutatják – ezért télen a kert kevésbé mutatós. Ám sok növény van, mely ekkor is díszít: színes vesszőivel, egész tavaszig fennmaradó terméseivel.

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Tápanyag és talajfertőtlenítő egyben, ez a Force Evo

Jövőre három új növényvédő szert vezet be a Syngenta: az Amistar Prime a kalászosok gombás betegségei, az Orondis Ultra a szőlőperonoszpóra ellen hatékony készítmény, a Force Evo pedig a talajfertőtlenítő és a teljes értékű startertrágya kombinációja. Az utóbbit elsősorban csemegekukorica és hibridkukorica termesztéséhez ajánlják, hangzott el az online bemutatón.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Kedvelt ünnepi motívum és védett növényfaj: a magyal

Az egész világon kedvelt a karácsonyi ünnepi dekoráció népszerű motívuma a magyal (Ilex). A tekintélyes, akár 8-9 méteres magasságot is elérő növény a sötétzöld szúrós ágával és élénkpiros bogyóival már az ókorban szimbolikus jelentéssel bírt. Most Németországban ezt a védett növényfajt választották az "Év fájának".

A klímavészhelyzet kertjei

Tervezői munkám, kertészkedésem közben szerzett tapasztalataim, a szakmai továbbképzések és beszélgetések lassacskán meggyőztek arról, hogy klímavészhelyzet küszöbén állunk. Nem mondhatom, hogy lelkileg könnyű volt szembesülni a probléma súlyával, hiszen vélhetően az emberiség eddigi legnagyobb próbatétele vár ránk, de örülök, hogy megtörtént, hiszen felismerés nélkül nincs cselekvés.