Back to top

Figyeljük a csapdákat, sokat elárulnak – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

Kevesebb alma terem a fákon, azok viszont nagyobbra nőnek, fontos a kalciumpótlásuk, hogy ne foltosodjanak. A csonthéjasoknál továbbra is lényeges a lombvédelem, és persze állandó feladatot adnak a molyok. Időközben pedig dióburok-fúrólégyből is egyre több van a csapdákban. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése.

A lehullott csapadék hatására az almástermésű növények lisztharmat-fertőzöttsége mellett egyre inkább veszélyeztet a varasodás is. A lombozaton és a gyümölcsökön egymás után jelennek meg a friss fertőzés tünetei, ugyanakkor a baktériumos tűzelhalás térnyerése is szembetűnő a hajtásokon. Az almamoly rajzása töretlen, bár időjárástól függően ingadozó. A fák alatt egyre több fertőzött almát lehet látni, de sok a frissen megfertőzött gyümölcs is.

A vértetűfertőzés most kissé alábbhagyott, de változatlanul fokozott figyelmet és védelmet igényelnek az ültetvények.

A korábbi évekhez képest alacsonyabb termés miatt többet kell törődni a fák kalciumfeltöltésével a gyümölcsök foltosodásának elkerülése érdekében. Egy-két kezelés nem elegendő, a Ca-pótlást folytatni kell a szüret kezdetéig. A különböző sodrómolyfajok hernyói szinte minden gyümölcsfélén károsítanak, különösen kedvelik azokat a helyeket, ahol a levelek rásimulnak a gyümölcsre, illetve ahol összeérnek a termések. A felületi rágás nemcsak minőségi kárt okoz, hanem utat nyit a gyümölcsfertőző moníliának is. A fákon már ennek is látszanak a nyomai.

Már most indokolt a dióburok-fúrólégy elleni védekezés
Fotó: Dr. Aponyi Lajos
A dió termésében egyre több almamolyhernyóval találkozni, ugyanakkor a leveleket és a termést egyaránt fertőzi a baktériumos és a gnomóniás megbetegedés. Július első napjaiban megjelentek a csapdákban a nyugati dióburok-fúrólégy imágói is. Azóta folyamatosan növekszik egyedszámuk a csapdákban, de már kelő lárvákkal is lehet találkozni. A tavalyi, elképesztően magas fertőzöttség elkerülése érdekében már most indokolt a kártevő legyek és lárváik elleni védekezés elkezdése. A legyek rajzása elhúzódhat akár októberig is, ezért a védekezések ütemezését célszerű a csapdák fogásai alapján végezni.

A csonthéjas fák sztigminás és blumeriellás fertőzöttsége erősödő tendenciát mutat, ezért indokolt folytatni a lombozat védelmét, máskülönben elkerülhetetlen az idő előtti lombhullás.

A korai levélvesztés kihatással van a jövő évi rügydifferenciálódásra, ezért nagy jelentőségű az egészséges lombozat megtartása. A védelemben kiváló hatásúak a kontakt hatású készítmények.

A zöldségfélék termesztésében már-már aggasztó a molytetvek szaporodása. A rendelkezésre álló készítmények alig-alig gyérítik a kártevőt, a növények bolygatása után felhőként röppennek fel. Figyelmeztető jel, hogy a csapdák fogási anyagában sok a vetési és a felkiáltójeles bagolylepke, illetve gócosan a gyapottok-bagolylepke is, tehát fel kell készülni a védekezésre ezen a területen is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

A fekete veszedelem

A szőlő növényvédelem területén egy már feledésbe merült kórokozóval, a feketerothadással kell hazánkban és néhány európai országban a termesztőknek újra szembenézniük, mely a lisztharmat és peronoszpóra behurcolása után Amerikából került be Európába a XIX. század végén.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Védekezési módszerek a pöttyösszárnyú muslica ellen az USA-ban

Körülbelül tíz éve jelent meg az USA-ban a pöttyösszárnyú muslica, és mára az áfonya egyik, vagy inkább legfőbb kártevője lett. Termesztők és szaktanácsadó-kutatók közösen fejlesztettek ki különféle védekezési módszereket, de mindegyikkel gyakoribb rovarölőszer-használat jár, mint a kártevő megjelenése előtt. Ezek kiváltására alternatív módszerekkel próbálkoznak.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Sáskából műtrágyát

Pakisztánt évek óta egyre súlyosabb sáskainvázió sújtja. Az idei "szezon" már megkezdődött és szeptember közepéig is eltarthat. A tudósok gőzerővel dolgoznak azoknak a módszereknek a kidolgozásán, amelyekkel hasznosítani tudják a hatalmas gazdasági károkat okozó rovarokat.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…