Back to top

Terméskilátások Németországban

A Német Parasztszövetség (DBV) adatai szerint spárgából 30 százalékkal kevesebbet takarítanak be az idén a megszokottnál Németországba, illetve, az előrejelzés szerint 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól

Ennek egyrészt a kereslet koronavírus-járvány miatti csökkenése az oka, másrészt a munkaerőhiány, ugyanis a spárgabetakarítás 80 ezer fős külföldi munkaerőkeretéből csak 39 ezer idénymunkás érkezett meg, harmadszor pedig az, hogy az éttermek hetekig nem fogadhattak vendéget a járvány miatt. A gyümölcs- és zöldségtermelők ugyancsak erősen idénymunkásokra vannak utalva, vagyis feltételezhető, hogy ők is a megszokottnál kevesebb termést tudnak betakarítani.

A gabonatermesztők helyzete egyszerűbb, mert náluk nagyfokú a gépesítettség. Az ő esetükben az időjárás alakulása határozza meg a leginkább a termést.

A Német Parasztszövetség előrejelzése szerint idén 43 millió tonna gabona terem a szövetségi köztársaságban, ami 4 százalékkal elmarad mind a 2015–2019 közötti ötéves átlagtól, mind a tavalyitól.

Joachim Rukwied, a DBV elnöke elmondta, hogy a német gabonatermelést nagy regionális különbségek jellemzik, ugyanakkor a száraz tavaszi időjárás után az elmúlt hetekben hullott csapadék mindenhol jótékonyan befolyásolta a termés várható mennyiségét. A nyári hónapok döntőek lesznek az őszi kultúrák számára: minél több csapadékra lenne szükségük, mert a talajokban már nincs víztartalék.

A csapadékra „állattartó üzemeinknek is sürgősen szüksége lenne, hogy elegendő takarmányt tudjanak felhalmozni ” – tette hozzá a DBV elnöke.

Fotó: Forgács Tibor

Németországban idén 6,2 millió hektáron termelnek gabonát, ami csaknem 3 százalékkal kisebb a tavalyi területnél. Ezen belül őszi búzát 2,84 millió hektáron vetettek, ami 215 ezer hektárral,
7 százalékkal marad el az 1 évvel ezelőttitől. Az őszi káposztarepce termőterülete viszont 100 ezer hektárral 953 ezer hektárra növekedett, bár még mindig elmarad a 2015 és 2019 közötti
1,2 millió hektáros átlagtól. A repce termését kártevők tizedelték meg, amivel sokat rontottak a termelők jövedelmezőségén.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paradicsom íze

Többen úgy vélik, hogy a kertjükben termett paradicsom sokkal jobb, kellemesebb ízű, mint a kereskedelmi forgalomban kapható. Ennek hallatán leginkább az a válasz, hogy mindenkinek más ízlik, ezért nem lehet egységes véleményt alkotni a paradicsom ízéről sem.

A bejrúti robbanás megsemmisítette az ország gabonatartalékát

Bejrút kikötőjében történt keddi robbanás többek között megsemmisítette a libanoni központi gabonaraktárat is és az ott tárolt összes gabonafélét. A jelenlegi készletek kevesebb, mint egy hónapra elegendők, a biztonságos élelmiszerellátáshoz legalább három hónapnyi mennyiségnek kellene rendelkezésre állni.

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A járvány előtti szintre emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban az euróövezetben

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben 5,7 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Mérsékelt piaci ármozgások

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Győztes kenyerek az új kenyér ünnepére

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg szakmai versenyét Szent István-napi kenyér és Innovatív kenyér kategóriában. A kétkörös versenyben július elején tartották meg a döntőt, amelynek eredményét az augusztus 20-ai események tájékoztatóján jelentettek be.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Befejezték az aratást Békés megyében

A vártnál jobban alakult Békés megyében az őszi árpa termés a nagyon kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére, ám az őszi káposztarepce az utóbbi évek leggyengébb termését produkálta - mondta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége titkára az MTI-nek hétfőn.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.