Back to top

Tovább bővül és korszerűsödik a horgászszervezetek egységesedő eszközparkja

15 db Suzuki Vitara Hybrid AllGrip típusú személygépjármű fogja segíteni a MOHOSZ tagszövetségeiben dolgozó kollégák mindennapi munkáját.

2016 január elsejétől új időszámítás kezdődött a magyar sporthorgászatban. Ekkor szűnt meg a kereskedelmi halászat, egyben 2030-ig a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) lett a legtöbb állami vízterület haszonbérlője.

Az Agrárminisztérium a horgászszövetséggel, mint közfeladat-ellátó és stratégiai partnerével a megkötött szerződéseken keresztül a "halgazdálkodási feladatok támogatása" fejezeti előirányzatból, valamint az állami horgászjegy bevételek átengedésével 2016-tól kiemelten támogatja a MOHOSZ munkáját.

Gönczi György halőr egy új Suzuki Vitara gépkocsi mellett a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének Váci úti telephelyén 2020. július 28-án.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A sikeresen lezárt OHSZK ( Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ) közbeszerzési eljárások, majd szerződéskötések után már eddig is több ütemben került sor a halőrzést támogató technikai eszközök, valamint az egyenruhák átadására, továbbá a vízparti környezet karbantartását támogató és a vízminőséget megóvó-javító eszközök soha nem látott mértékű beszerzésére. Így például 2020 elején közel 300 millió forint összértékben kistraktor, mulcsozó, gazvágó gép, fűkasza, láncfűrész, levegőztető, aggregátor és szivattyú került beszerzésre és átadásra a horgászszervezetek részére, melyek beszerzéséhez a MOHOSZ 50 % illetve 70 %-os támogatást nyújtott. Emellett három ütemben 57 db Toyota Hilux halőri terepjáró került átadásra, amelyek a halőrök munkáját segítik, mobilitásukat növelik. 

Kedden Zambó Péter agrárminisztériumi államtitkár és dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott jelenlétében dr. Szűcs Lajos elnök által átadott 15 darab Suzuki Vitara Hybrid AllGrip típusú személygépjármű az Agrárminisztérium és a MOHOSZ támogatásával elsősorban a MOHOSZ tagszövetségeiben dolgozó ügyvitelt támogató kollégák mindennapi munkáját fogja segíteni.

A beszerzés értéke bruttó 101.117.250 Ft és a sikeresen pályázó horgászszervezetek az árhoz 50 %-os támogatást, valamint OHSZK flottaüzemeltetési hátteret kapnak. Ezen beszerzéssel egy újabb jelentős lépés történt a horgászat és horgásztatás ügyviteli rendszerének, technikai és arculati fejlesztésének tárgyában.  

Piaggio Typhoon halőri robogó
Fotó: A szerző felvétele
A következő napokban folyamatosan történnek az egyéb átadások, így a mai eseményen bemutatott szintén egyedi kialakítású, kiegészítőkkel felszerelt, terepen is jól használható Piaggio Typhoon tipusú halőri robogó, melyből a MOHOSZ a következő hetekben 41 darabot ad át a horgászszervezetek számára. A továbbiakban még 43 darab univerzális utánfutó és 18 darab, a meglévő halőri szolgálati terepjárókra kerülő járműfelépítmény  is eljut a felhasználókhoz. Ezen eszközök értéke összesen 63,5 millió Ft, szintén 50 %-os támogatás mellett. 

Forrás: 
Magyar Országos Horgász Szövetség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Az Akasztói szikiponttyal bővült az uniós oltalommal védett magyar termékek köre

A magyar akvakultúra ágazat számára komoly elismerés, hogy a Szilvásváradi pisztráng után második magyar édesvízi halként az Akasztói szikiponty földrajzi árujelzője is uniós oltalmat kapott. Az Akasztói szikiponty oltalom alatt álló eredetmegjelölésként való bejegyzésével már 62-re emelkedett azoknak a magyar agrártermékeknek a száma, amelyek földrajzi árujelzője az Európai Unióban oltalmat élvez.

Mátravasút: megújult és várja utasait

Az 1900-as évek elején épült mátrai kisvasúthálózat sok- sok ember életével összefonódott. Azért, hogy továbbra is biztonságosan szállíthassa a turistákat, két éves teljes körű felújításon esett át. Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át az utasoknak.

Továbbra is slágernövény a csemegekukorica

A csemegekukorica évek óta tartó népszerűsége jól példázza, hogy mindig találhatunk olyan piaci rést, amit érdemes megcélozni. A kárpátaljai termelők szerint mostanság ez a növény adja a legnagyobb nyereséget.

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Több pénz a hungarikumok gyűjtésére

„Hungarikumaink és nemzeti értékeink olyan eszmei és erkölcsi hátteret jelentenek, amelyek összekötnek bennünket, bárhol is legyünk a világban. Megalapozzák nemzeti öntudatunkat, hagyománytisztelő és hagyományszerető létünket, hozzájárulnak történelmi emlékezetünkhöz – jelentette ki Nagy István a Zala megyei Reziben tartott sajtótájékoztatón.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Egy bűnszervezett 500 millió forint értékű EU-s támogatást tulajdonított el

Több mint száz vádlott ellen emelt vádat a főügyészség költségvetési csalás bűntette miatt, az elsőfokú ítéletben a bíróság több terheltet súlyos, letöltendő szabadságvesztésre ítélt, közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.