Back to top

Véleményével formálhatja a döntéshozatalt

A jelenlegi COVID-19-válsághelyzet jelentős terhet ró az EU agrár-élelmiszeripari ellátási láncára. Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) szeretné összesíteni a járvány hatását, ezért felmérést végez az élelmiszeripari lánc szereplői közt. A válaszok hozzájárulhatnak a megalapozott szakpolitikai döntésekhez.

A világjárvány terjedésének lassítására bevezetett intézkedések - köztük a karantén, a fokozott határellenőrzések és a gazdaság leállítása -  jelentősen befolyásolta, illetve befolyásolja az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc szereplőinek tevékenységét.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja (JRC) úgy véli, hogy a felmérés révén tisztább kép rajzolódik ki az agrár-élelmiszeripari ellátásban szereplő cégek ellenálló képességéről, korlátairól és válaszlépéseiről, amik támpontot adhatnak az uniós szakpolitikai döntéshozatalhoz.

A felmérés két időszakot ölel fel: a korlátozó intézkedések heteit, valamint az azt követő, helyreállítási, újranyitási időszakot. Kitér arra is, hogy a gazdasági szereplők milyen jövőbeli kilátásokkal számolnak, és milyen intézkedéseket várnak a piaci tevékenységek támogatásához. 

E kérdőív célcsoportját olyan vállalatok és vállalkozások (köztük kkv-k és gazdálkodók) alkotják, amelyek az agrár-élelmiszeripari ellátási lánc elsődleges termelési, forgalmazási, feldolgozási, nagykereskedelmi és kiskereskedelmi folyamataiban tevékenykednek.

A kérdőív ezen linken érhető el, a magyar nyelvet a képernyő jobb oldalán található ’’Languages’’ legördülő menüből lehet kiválasztani (a képernyőképen pirossal bekarikázva).

A kérdések megválaszolása kb. 25 percet vesz igénybe. A kérdőív kitöltésével a válaszadók hozzájárulnak ahhoz, hogy kellő mennyiségű következetes adatra támaszkodva alakítsák a szakpolitikát.

A kérdőív kitöltésének határideje 2020. szeptember 30.

A határidő lejártakor az anonimizált eredmények elérhető lesznek ezen a linken, hívja fel a figyelmet a FruitVeB.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Címke jelzi a kolbászon, hogyan tartották az állatot

A Lidl állatjóléti címkével látja el a Metzgerfrisch márkanév alatt forgalmazott kolbászokat Svájcban. 2018-ban először a friss húsok kínálatában szerepelt a címke, most azonban további termékekre is kiterjesztik. Ezzel jelzik az ellátási láncban az állattartási előírások szintjét, valamint segítik a fogyasztókat a tudatos választásban.

Alázat nélkül nincs eredmény

A magyar mezőgazdaság korosodó társadalmában egyre nagyobb hangsúlyt kap a generációváltás kérdése. Egyes gazdaságokban nincs, aki átvegye a cég vezetését, máshol az utódok mezőgazdasági érdeklődése hiányzik, de akadnak olyan szerencsés családi gazdaságok, ahol gördülékenyen zajlik a generációváltás. Így történt ez a Polyák családnál is, ahol egyértelmű volt, ki veszi át a gazdaság vezetését.

Kolbászvilág az Ozsvárt-műhelyben

Klasszikus, csípős, bajor jellegű, nürnbergi, mustáros-majorannás, fehérborsos-mézes, rozmaringos, aszalt gyümölcsös, tört köményes, áfonyalekváros-chilis, zöldfűszeres-sajtos, aszaltparadicsomos-barnasörös – mindez csupán néhány a karmacsi székhelyű Ozsvárt Kolbászműhely ízesített kolbászai közül.

A Pepsi kiárusításba és terméktisztogatásba kezdett

A PepsiCo kedden bejelentette, hogy 3,3 milliárd dollárért eladja a Tropicana mellett több másik gyümölcslé márkáját. A francia PAI Partners magántőke-befektetési cég a felvásárló. A Pepsi azzal érvel, hogy egyszerűsíteni kívánja termékpalettáját és eltávolodna a magas cukortartalmú italoktól.

Egészséges nassolnivalók az olimpiai szurkoláshoz

Javában tart a XXXII. Nyári Olimpia Tokióban, itthon is sokan figyelik a versenyeket, várják az eredményeket, és persze szurkolnak a magyar sportolóknak. A szurkolás sokunk számára elképzelhetetlen nassolás, „csipegetés” nélkül, még akkor is, ha pontosan tudjuk: ez akár egészségtelen is lehet.

„Karanténkutatás 2.0” - Élelmiszerfogyasztási szokások a Covid-19 járvány harmadik hullámában

Csaknem kétezren vettek részt a Nébih, a Debreceni Egyetem GTK Marketing és Kereskedelem Intézet, valamint a TÉT Platform Egyesület második közös reprezentatív kutatásában 2021 májusában. A felmérésből kiderült, hogyan változtak a Covid-19 járvány első és harmadik hulláma között a háztartások élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásai.

Gyenesdiási attrakciók

Igazi újdonsággal és különlegességgel várja a turistákat Gyenesdiás: a Talabér- (később Osvald-Bujtor-)féle vízimalom tavasszal végre megnyitotta kapuit a látogatók előtt, és nemrég a hozzá tartozó Festetics-fűszerkertet és -herbáriumot is felavatták.

Már lehet pályázni a terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére augusztus 2-tól lehet pályázni – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.

Uniós oltalomban részesült a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj

Az Európai Bizottság augusztus 2-i döntésével a Tuzséri alma és az Őrségi tökmagolaj elnevezés uniós oltalomban részesült. Az Agrárminisztérium Földrajzi Árujelzők Programjának eredményeként így 73-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar agrártermék földrajzi árujelzők száma: 25 élelmiszer, 38 bor és 10 szeszes ital elnevezése védett az EU területén.

Agrárdigitalizációs fejlesztések a jövő mezőgazdaságáért

Harmadik alkalommal dolgozhatnak együtt piacvezető agrár nagyvállalatokkal hazai agtech startupok, a 2021 szeptemberében induló NAK TechLab inkubációs program keretében. A program az elmúlt két évben több olyan együttműködést is eredményezett, amely meghatározó lehet az agrárium fejlődése szempontjából. A három hónapos inkubátor programba 2021. augusztus 22-ig lehet jelentkezni.