Back to top

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.

A fenntartható élelmiszertermelés megköveteli, hogy a hulladék mennyiségét a lehető legkevesebbre szorítsuk vissza. Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert: az almamagból olajat vonnak ki, amelyet aztán az élelmiszer- és kozmetikai ipar is felhasználhat.

Kémiai oldószerek hozzáadása nélkül, szuperkritikus állapotú (a gáz és a folyadék halmazállapot határán lévő) szén-dioxid felhasználásával nyerik ki az almamagokból az aromás olajat.

A magokat először 40 °C-on szárítják 12 órán keresztül, ezután megőrlik, az őrleményt az olajprés hengerébe töltik, majd körülbelül 30 perc elteltével az olaj kifolyik. 80 gramm olaj kinyeréséhez körülbelül 400 gramm almamagra van szükség. A Matteo Scampicchio által vezetett laboratóriumokban további módszereket kutatnak a magas tápanyagtartalmú vegyületek kivonására élelmiszeripari melléktermékekből természetes extrahálási folyamatok útján.

Az almamagból kivont olaj már elérhető a piacon, jelenleg elsősorban kozmetikai termékekhez használják,

magyarázza Giovanna Ferrentino, a módszer szakértője. A termék újdonsága abban áll, hogy amíg a hagyományos kivonási eljárásokhoz szükség volt szerves oldószerekre, a kutatócsoport szuperkritikus állapotú szén-dioxidon alapuló extrakciójával a kapott olaj jobb minőségű lesz. Főként azért, mert nem tartalmaz mérgező cianidalapú vegyületet, amely kis mennyiségben az olajban marad, ha azt oldószerrel extrahálják. Szén-dioxiddal történő extrahálás után az almamagolaj közvetlenül felhasználható, adalékanyagként alkalmazható az élelmiszertermelésben is. Az olaj kiváló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik, mivel sok telítetlen zsírsavat és antioxidánst tartalmaz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország sikerrel állt ki az otthoni pálinkafőzés mellett

Magyarország következetesen kiállt amellett, hogy a saját célra történő pálinkafőzés adómentes legyen, és ez most megvalósulhat uniós szinten is - tájékoztatta Tállai András a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

Forró augusztusért fohászkodnak a gazdák

A koráb­biaknál kisebb lendülettel indult a hazai görögdinnyeszezon és -export is. A termelők abban bíznak, hogy az el­ma­radó utazások miatt a németek több dinnyét esznek majd otthon, így nőhet a kivitel, egyúttal pedig itthon sem zuhannak a mélybe az árak.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.

Elrajtolt az idei tiszai PET Kupa mezőnye Záhonyból

Elrajtolt a 8. PET Kupa mezőnye hétfőn Záhonyból, a versenyben résztvevő, újrahasznosított anyagokból készült hajók legénysége a következő egy hétben várhatóan több tonna folyami hulladéktól szabadítja meg a Tisza Záhony és Tokaj közötti szakaszát.

Hazai málnafajták

Az éghajlatváltozás nem kedvez ugyan a melegre érzékeny bogyósok termesztésének, de a kertben megtalálhatjuk a helyüket. A szamóca után a málna-fajtákat vesszük sorra, annál is inkább, mert Fertődön sok értékes magyar nemesítésű hibrid született.

Bővítette termelési kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft.

Több mint nyolcszázmillió forintból termelő berendezésekkel, informatikai eszközökkel és szoftverekkel bővítette kapacitását a Kecskeméti Konzerv Kft. – közölte a cég ügyvezetője az MTI-vel.

Jóval több az ellenőrzés

Idén már az új, a korábbinál jóval szigorúbb uniós növény-egészségügyi rendszer működik. Bővült a csak növényútlevéllel orgalmazható növények és növényi termékek köre, a károsítók behurcolását pedig a beutazók poggyászának szigorúbb ellenőrzésével is igyekeznek megakadályozni. Lapunknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal illetékesei összegezték az első tapasztalatokat.

Megnyílt az ehető vadnövények parkja

Az németországi Bad Pyrmontban nemrégiben egy ehető vadnövényekkel beültetett park nyílt. A város és az "Ehető Növények Parkja" Alapítvány között együttműködési megállapodás már 2019 szeptemberben létrejött, de a koronavírus járvány miatt a park megnyitására csak a közelmúltban kerülhetett sor.

Kedvezett a járvány a brit epernek

A koronavírus-járvány sok vállalkozásnak keresztbe tett, nem úgy, mint a brit epertermelőknek és -értékesítőknek: sokuk jelentősen több epret adott el idén eddig, mint tavaly, de az Egyesült Királyság egészét nézve is szép számmal emelkedtek a számok.