Back to top

Almamagból értékes olaj

Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert.

A fenntartható élelmiszertermelés megköveteli, hogy a hulladék mennyiségét a lehető legkevesebbre szorítsuk vissza. Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert: az almamagból olajat vonnak ki, amelyet aztán az élelmiszer- és kozmetikai ipar is felhasználhat.

Kémiai oldószerek hozzáadása nélkül, szuperkritikus állapotú (a gáz és a folyadék halmazállapot határán lévő) szén-dioxid felhasználásával nyerik ki az almamagokból az aromás olajat.

A magokat először 40 °C-on szárítják 12 órán keresztül, ezután megőrlik, az őrleményt az olajprés hengerébe töltik, majd körülbelül 30 perc elteltével az olaj kifolyik. 80 gramm olaj kinyeréséhez körülbelül 400 gramm almamagra van szükség. A Matteo Scampicchio által vezetett laboratóriumokban további módszereket kutatnak a magas tápanyagtartalmú vegyületek kivonására élelmiszeripari melléktermékekből természetes extrahálási folyamatok útján.

Az almamagból kivont olaj már elérhető a piacon, jelenleg elsősorban kozmetikai termékekhez használják,

magyarázza Giovanna Ferrentino, a módszer szakértője. A termék újdonsága abban áll, hogy amíg a hagyományos kivonási eljárásokhoz szükség volt szerves oldószerekre, a kutatócsoport szuperkritikus állapotú szén-dioxidon alapuló extrakciójával a kapott olaj jobb minőségű lesz. Főként azért, mert nem tartalmaz mérgező cianidalapú vegyületet, amely kis mennyiségben az olajban marad, ha azt oldószerrel extrahálják. Szén-dioxiddal történő extrahálás után az almamagolaj közvetlenül felhasználható, adalékanyagként alkalmazható az élelmiszertermelésben is. Az olaj kiváló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik, mivel sok telítetlen zsírsavat és antioxidánst tartalmaz.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/hortidaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lezárások miatt összeomolhat a bécsi nagybani piac

Bizonyos termékek kereslete 70-80 százalékkal visszaesett, mivel a nagykereskedelmi szolgáltatók többsége beszállítóként a helyi szállodaiparban és közétkeztetésben is érdekelt, megrendeléseik nagy részét elvesztették.

Vegyes kisgazdaság - A haszon nézőpont kérdése

Pottyondy Ákos és felesége, Patricia 2018-ban alapították meg saját vállalkozásukat Pannonhalmán. A település Tóthegynek nevezett részén, egy régi parasztudvaron hozták létre a több lábon álló családi gazdaságot, az Ürmös Portát. Nem piacra dolgoznak, a saját szükségleteik kielégítésére, vegyszerek felhasználása nélkül termesztenek zöldség- és gyógynövényféléket, gyümölcsöt.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

Átalakuló választék a faiskolákban

A Német Faiskolák Szövetségének jelzése szerint hiány tapasztalható a piacon néhány lombos fafajtából.

Kiselejtezett szaporítóanyagokat és illegális árusokat buktatott le a Nébih

A Nébih ellenőrei, a kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével, az elmúlt hetekben 130 piaci, vásári mozgó árust és csaknem 9400 szaporítóanyagot vizsgáltak meg. Az akció eredményeként 10 esetben több mint 1,5 millió forint bírságot szabtak ki és mintegy 3000 oltványt semmisítettek meg.

Szalmán érlelt gyümölcsök - mediterrán különlegességek

A szalmabor itthon is ismert, főként olasz és spanyol borkülönlegesség, viszont a pár éve földrajzi eredetvédelmet nyert Melannurca Campana almáról kevesen hallhattak. Mindkét termék jellegzetessége, hogy a leszedett szőlőt, illetve almát szalmaágyon vagy más tiszta anyagon kiterítve tovább érlelik.

Év végi teendők a kertben

A tevékeny hónapok elteltével eljött az ideje, hogy a hidegebb napokon begyújtsuk a kandallót, és a meleg szobában ülve összegezzük az idei kerti szezon tapasztalatait és tervezgessük a jövő évit. Mielőtt teljesen hátradőlnénk a karosszékben egy-egy nyáron eltett finomság társaságában, még gondoskodjunk a kerti ágyásaink téli felkészítéséről.

Teret nyer a datolyaszilva

Szerencsés helyzetben érezhetik magukat a kárpátaljaiak, mivel a november végén évtizedek óta menetrendszerűen hozzánk érkező közép-ázsiai termelőknek köszönhetően, már régen megismerkedhettek a datolyaszilvával. Az utóbbi években egyre több fénykép tanúskodik a világhálón arról, hogy immár nálunk is megterem ez az igencsak ízletes és vitaminokban gazdag gyümölcs.

Pár év alatt megszűnhet a román üvegházi zöldségtermesztés

2015 óta harmadával csökkent az üvegházak területe Romániában, már csak 200 hektárt foglalnak el. A rohamos csökkenés a 90-es évek végén kezdődött, amikor a fűtési költségek rohamos emelkedése és a tőkehiány miatt, ami a fejlesztések gátja volt, a termelés kezdett egyre kevésbé kifizetődővé válni.

Tovább drágulnak az élelmiszerek

Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központjának vezető agrárszakértője.