A fenntartható élelmiszertermelés megköveteli, hogy a hulladék mennyiségét a lehető legkevesebbre szorítsuk vissza. Az alma feldolgozásakor a gyümölcs körülbelül 20 százaléka melléktermékként megmarad, ennek csökkentésére a bolzanói NOI Techpark élelmezési laboratóriumának kutatócsoportja kidolgozott egy új módszert: az almamagból olajat vonnak ki, amelyet aztán az élelmiszer- és kozmetikai ipar is felhasználhat.
A magokat először 40 °C-on szárítják 12 órán keresztül, ezután megőrlik, az őrleményt az olajprés hengerébe töltik, majd körülbelül 30 perc elteltével az olaj kifolyik. 80 gramm olaj kinyeréséhez körülbelül 400 gramm almamagra van szükség. A Matteo Scampicchio által vezetett laboratóriumokban további módszereket kutatnak a magas tápanyagtartalmú vegyületek kivonására élelmiszeripari melléktermékekből természetes extrahálási folyamatok útján.
magyarázza Giovanna Ferrentino, a módszer szakértője. A termék újdonsága abban áll, hogy amíg a hagyományos kivonási eljárásokhoz szükség volt szerves oldószerekre, a kutatócsoport szuperkritikus állapotú szén-dioxidon alapuló extrakciójával a kapott olaj jobb minőségű lesz. Főként azért, mert nem tartalmaz mérgező cianidalapú vegyületet, amely kis mennyiségben az olajban marad, ha azt oldószerrel extrahálják. Szén-dioxiddal történő extrahálás után az almamagolaj közvetlenül felhasználható, adalékanyagként alkalmazható az élelmiszertermelésben is. Az olaj kiváló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkezik, mivel sok telítetlen zsírsavat és antioxidánst tartalmaz.