Back to top

Folytatódik a száraz idő

Jelenleg hazánk döntő részén megfelelő a talajnedvesség, a kapás növények szépen fejlődhetnek, a meleg és jobbára száraz időben pedig jól lehet haladni a még kint lévő kalászosok aratásával is. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban nem ilyen ideális a helyzet, arrafelé nem esett elég eső, így még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

 Az ország jelentős részén kiadós csapadék hullott a múlt hét második felében, a legnagyobb mennyiség péntek éjszaka és szombaton esett, amikor megdőlt a napi csapadék országos rekordja is.

Az elmúlt tíz napban jellemzően 20 és 60 mm közötti mennyiség esett, de a Balatontól délnyugatra nagyobb területen (ahol súlyos károkat okozott), valamint Körösladány környékén 100 mm-nél is többet mértek. Ugyanakkor Mosonmagyaróvár térségében és elszórtan északkeleten nagyon kevés volt az eső, bár ez utóbbi tájakon nem is hiányzott.

Ezen a héten már csak elszórtan fordult elő kisebb csapadék, nagyrészt száraz volt az idő.

A hétvégi csapadékkal kiegyenlítettebbé váltak a talajnedvesség viszonyok is az országban, a keleti és nyugati országrész közötti hatalmas különbség csökkent. A felszín a hét elején még sokfelé volt sáros, de azóta sokat szikkadt, jelenleg 80 százalék fölötti a nedvességtartalma. A felső fél méteres talajrétegben is többnyire kedvezőek a nedvességi viszonyok az országban. A Kisalföld északnyugati részén és a Mohácsi sziget térségében azonban most sem hullott annyi csapadék, hogy átnedvesítse 20 centiméternél mélyebben a talajt, arrafelé még mindig a kritikus szint alatt van a talajnedvesség.

A keleti országrészben még nem mindenhol végeztek a búza aratásával, a munkákat a csapadékos idő hátráltatta miközben a lábon álló gabona minősége egyre romlott.

A kapás növények közül a napraforgó és a kukorica számára az eddig sokfelé száraz Dunántúlon különösen jól jött a csapadék. A keleti tájakon az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein az időszakos vízborítás károsította a növényeket. A nedves, párás időjárás azonban a növényi kórokozóknak is igen kedvezett.

Az előttünk álló 6-8 nap során jellemzően száraz, meleg, nyári időre van kilátás. Csütörtökön és pénteken elszórtan, majd egy gyenge hidegfront hatására hétfőn és kedden, nyugaton és északon többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

A többi napon nem valószínű csapadék, és a hosszabb távú, de bizonytalanabb előrejelzések szerint a jövő hét közepétől tartósan meleg, száraz, nyugodt idő következhet.

Területi átlagban csak nyugaton valószínű számottevő mennyiségű csapadék, így általában a talajok száradására lehet számítani. A levegő páratartalma napközben még a záporos napokon is 50 százalék alá csökken (szombaton északnyugaton akár 20 százalék alá is eshet), tartós vízborítás a növényzet levelein nem valószínű, a gombás megbetegedések tehát nem kapnak erőre. Tartósabb szél inkább csak kedden várható. A legmelegebb órák hőmérséklete általában 30 fok körül alakul.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hamuval javíthatók egyes kerti talajok

Számtalan ember miután tüzet gyújtott félreteszi a hamut, hogy szétszórja kertjében. A hamu nagy mennyiségű tápanyagforrást tartalmaz, leginkább káliumot és foszfort. Azonban a tápanyag mennyisége attól függ, hogy milyen fából készült. A keményfák, mint a tölgy és a juhar több tápanyagot tartalmaznak, mint a puhafák, például a fenyő.

Jön a csapadék

A hét első felében az ország nagy részén még tovább száradtak a talajok, ami jelentősen megnehezítette az őszi kalászosok vetése előtti talaj előkészítést és a repce korai fejlődését, erősödését is. A folytatásban azonban változik időjárásunk, pénteken nyugat felől egyre többfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, melyek szombatra a keleti, északkeleti országrészt is elérik.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.