Back to top

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

A gomba egyik legnépszerűbb tartósítási módja a szárítás, amivel hosszú időre tárolhatóvá válik. De a szárított gomba nem minden ételhez használható fel. A mások mód a fagyasztás, itt viszont azzal a problémával nézhetünk szembe, hogy kiolvasztás után megváltozik az állaga.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a gombák építőeleme 90% -ban víz. A többi nagyrészt fehérjéket, sok vitamint és ásványi elemeket tartalmaz, mint pl. B1, B2, B6, vas, cink, foszfor és kalcium. Vegetáriánus étrendben a hús helyettesítésére alkalmazzák. A gombák nagyon alacsony kalória tartalmúak viszont nem alkalmasak kisgyermekek és máj- vagy vesebetegségben szenvedő emberek számára.

Miért van a fagyasztásnak előnye a szárításhoz képest?

A gombák szárítása időigényes és nem minden gomba alkalmas szárításra, a fagyasztása viszont jóval egyszerűbb, gyorsabb és konyhakész állapotban vehetjük elő.

Ha erdei gombát teszünk el, érdemes vásárláskor alaposan átnézni, hogy ne vigyünk haza férges darabokat. Ne mossuk meg vízbe, helyette egy erre alkalmas kefével tisztogassuk le.

Mielőtt a gombákat a fagyasztóba tennénk, előtte pár percig főzzük elő, a forrázás lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig tudjuk tárolni a fagyasztóban. Egyes gombafajokat, különösen a rókagombákat, fagyasztás előtt tíz percig kell főzni. ha ezt elhagyjuk, keserűvé válhatnak. Érdemes a nagyobb

gombákat felszeletelve eltenni, hogy konyhakész legyen, amikor használni szeretnénk.

Előfőzés után alaposan csöpögtessük le, és először rakosgassuk egymás mellé egy tálcára, úgy fagyasszuk le. Ekkor nem tapadnak össze. Ezt követően rakjuk zacskóba.

A fagyasztott állapotban lévő gomba azonnal felhasználható, nem szükséges megvárni, hogy  kiengedjen.

Ha így adjuk a készülő ételhez, nem változik meg az állaga, és az íze, aromája is olyan marad, mintha egyenesen az erdőből hoztuk volna.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Az erdőszegély dísze

Az Országos Erdészeti Egyesület által tavaly meghirdetett online szavazáson a három felterjesztett őshonos fafajunk közül a tatár juhar (Acer tataricum) kapta a legtöbb voksot. Így 2020-ban ez a nagyközönség által kevésbé ismert faj lett az év fája. Faanyagát nem sokra becsülik, ökológiai-állományszerekezeti szempontból azonban fontos faj, egyben kiváló parkfa.

Vadászati kincsek a Rinya-ágak mentén

A Balatontól egészen a Dráváig húzódó Belső-Somogy, a Rinyák vidéke sok évszázad tapasztalatait, a modern kor emberének természetszeretetét és a ma élők mindennapjait ünneppé varázsoló csodálatos harmóniát tárja elénk. Ezek az értékek adják az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki fundamentumát.

Alkotói természet, természetben alkotás

Erdei barangolásaink során sokszor találkozunk épített erdei létesítményekkel. Arra azonban kevesen gondolnak, mennyi szakismeret szükséges ahhoz, hogy ezeket az építményeket erdei környezetbe ágyazzuk, és ott üzemeltessük. Minden munkában visszatükröződik a tervező egyedi látásmódja is.

Veszélyben a tölgyek

A világkereskedelem napjainkra hihetetlenül kiterjedt és felgyorsult. Az év minden percében repülők, vasúti szerelvények és óriás tengerjáró hajók szállítják az árut a világ legkülönbözőbb pontjaira. A globális áruforgalomnak a nyilvánvaló előnyei mellett bőven vannak „mellékhatásai” is, például az idegenhonos növénykárosítók behurcolása, terjesztése.

Csak természetesen

Aranygombos Telkibányát, a hajdanvolt virágzó bányavárost és környékét a középkori leírások roppant erdőségekkel, gazdag aranybányákkal jellemezték. Az arany- és ezüstbányák mára kiapadtak, a roppant erdőség azonban – hála sok-sok erdészgeneráció lelkiismeretes munkájának – megmaradt, és folyamatosan gyarapodik.

Erdei építmények

Vörösné Baracsi Erzsébet 1980-ban végzett a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem faipari mérnöki karán, az Iparművészeti Főiskola Belsőépítész szakán pedig 1986-ban vette át diplomáját. Az erdészetek közül legelőször a Pilisi Parkerdő Zrt. kereste meg, a Sikárosi Vadászház belsőépítészeti munkálatait tervezte meg.

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.