Back to top

Hogyan fagyasszuk jól a gombát?

Az idén csapadékos nyárral jelentkezett a természet. Nézzük a jó oldalát, ez sok gombát jelent! Sokan nem fagyasztják, mert tartanak attól, hogy kiolvadás után az állaga megváltozik. De vannak praktikák, amivel ez megelőzhető.

A gomba egyik legnépszerűbb tartósítási módja a szárítás, amivel hosszú időre tárolhatóvá válik. De a szárított gomba nem minden ételhez használható fel. A mások mód a fagyasztás, itt viszont azzal a problémával nézhetünk szembe, hogy kiolvasztás után megváltozik az állaga.

Mindenekelőtt tudni kell, hogy a gombák építőeleme 90% -ban víz. A többi nagyrészt fehérjéket, sok vitamint és ásványi elemeket tartalmaz, mint pl. B1, B2, B6, vas, cink, foszfor és kalcium. Vegetáriánus étrendben a hús helyettesítésére alkalmazzák. A gombák nagyon alacsony kalória tartalmúak viszont nem alkalmasak kisgyermekek és máj- vagy vesebetegségben szenvedő emberek számára.

Miért van a fagyasztásnak előnye a szárításhoz képest?

A gombák szárítása időigényes és nem minden gomba alkalmas szárításra, a fagyasztása viszont jóval egyszerűbb, gyorsabb és konyhakész állapotban vehetjük elő.

Ha erdei gombát teszünk el, érdemes vásárláskor alaposan átnézni, hogy ne vigyünk haza férges darabokat. Ne mossuk meg vízbe, helyette egy erre alkalmas kefével tisztogassuk le.

Mielőtt a gombákat a fagyasztóba tennénk, előtte pár percig főzzük elő, a forrázás lehetővé teszi, hogy sokkal hosszabb ideig tudjuk tárolni a fagyasztóban. Egyes gombafajokat, különösen a rókagombákat, fagyasztás előtt tíz percig kell főzni. ha ezt elhagyjuk, keserűvé válhatnak. Érdemes a nagyobb

gombákat felszeletelve eltenni, hogy konyhakész legyen, amikor használni szeretnénk.

Előfőzés után alaposan csöpögtessük le, és először rakosgassuk egymás mellé egy tálcára, úgy fagyasszuk le. Ekkor nem tapadnak össze. Ezt követően rakjuk zacskóba.

A fagyasztott állapotban lévő gomba azonnal felhasználható, nem szükséges megvárni, hogy  kiengedjen.

Ha így adjuk a készülő ételhez, nem változik meg az állaga, és az íze, aromája is olyan marad, mintha egyenesen az erdőből hoztuk volna.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

Nincs vége a szerelemnek a Pilisi Parkerdőben!

Jelentős érdeklődés övezte idén is a Pilisi Parkerdő vezetett szarvasbőgés túráit. A résztvevők nemcsak hallhatták a gímbikák alkonyattól felerősödő bőgését, agancscsattogását, a szerencsésebbek láthatták is a nemes vadat. Bár az őszi erdő egyedülálló hangjelenségének, a szarvasbőgésnek lejárt az ideje, a nászidőszaknak még sincs vége a Parkerdőben.