0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Népszerűek az akkumulátoros motorfűrészek

Az erdőgazdálkodók legfontosabb munkaeszköze a motorfűrész, és az eszközt a tájfenntartásban és a kommunális szolgáltatók is széles körben használják. Az utóbbi időben egyre több motorfűrészgyártó kínálatában jelennek meg környezetbarát elektromos változataik.

Mellettük szól, hogy a robbanómotoros motorfűrészeknél csendesebbek, nem szennyezik kipufogógázzal a levegőt és nem károsítják a dolgozók egészségét.

A Stihl MSA 220 C akkus motorfűrész 24 m/s-os láncsebessége megegyezik a robbanómotoros változatéval, a motor teljesítménye 2,5 LE. A gyorscserélésű, 36 voltos lítium-ion akkumulátorral rendelkező, univerzális AP 300 S 45 perc folyamatos munkavégzésre képes. Akkumulátorát ugyanennyi idő alatt tölti föl az AC 500 töltőberendezés.

A svéd Husqvarna XP540i akkus motorfűrésze hasonló paraméterekkel rendelkezik, csak a láncsebessége kisebb, 20 m/s. A fűrész hossza megegyezik a Stihl gyártmányával, 40 centiméteres. A BLi 300 akkumulátor kapacitása 9,6 Ah, avagy 0,3369 kWh, és ugyancsak 45 perces folyamatos üzemelésre képes.

A japán Makita és a vállalathoz tartozó olasz Dolmár kínálatában is szerepelnek 18 és 36 voltos akkufeszültségű, 20 illetve 24 m/s láncsebességű akkumulátoros motorfűrészek.

A széles körben használt Stihl és Husqvarna akkus motorfűrészek univerzális, más berendezéseknél is használt akkumulátorokat használnak. Az akkuk feltöltése átlagosan 10 eurócentbe kerül, és az akkumulátorok 1000 feltöltési ciklust bírnak teljesítménycsökkenés nélkül. A Stihl a közeljövőben 20 modellből álló családdá kívánja bővíteni az akkusfűrész-kínálatát. 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság/Eilbote 2020/13