0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nyitott porták, nyitott gazdák

Egyre többen vágynak nagyszüleik már-már feledésbe merült békés életére, a gyermekkori nyaralások feledhetetlen ízeire vagy biztonságára. Aki részt vesz a Nyitott Porták programjain, az egészen biztosan újra rátalál ezekre az érzésekre.

A Zala Termálvölgye Egyesület több, mint egy évtizede dolgozik a helyi termékek piacra jutásának ösztönzése és a helyi termelők támogatása érdekében Zalaszentgrót térségében. Ebbe a tevékenységbe illeszkedik az egyesület által a Magyarország–Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében elnyert Agrishort nevű projekt is. Megvalósításában a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. az egyesület Somogy megyei partnere, azonkívül részt vesznek benne Horvátországból a Redea és a Pora fejlesztési ügynökségek. A projekt célja rövid élelmiszerláncok létrehozása, azaz RÉL-együttműködések szervezése.

Nyugat-Európában már sikeres, de Magyarországon meg kevésbé elterjedt értékesítési rendszereket szeretnének bevezetni a programba, tudásátadási és mintaprojektek segítségével minél szélesebb körben elterjesztve őket.

A vírushelyzetre is tekintettel „Távol a tömegtől, közel a szívedhez” az idei mottója a Zala Termálvölgye Egyesület Nyitott Porták programjának, amit egyébként közel 2 éve indítottak, és amivel mostanra látható és érzékelhető sikereket értek el. Ezt bizonyítja, hogy a szervezet tagjainak száma egyre nő. Szabó Tibor koordinátor elmondta: a személyre szabott, családias hangulatú Nyitott Porta programokon egyebek között a gyógynövények és a hagyományos kertészkedés praktikáival, a vegyszermentes borászkodással és méhészkedéssel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a házigazdák kalauzolásával, vagy tradicionális receptek alapján készíthetnek házi szörpöt és lekvárt. Nem maradnak ki a programok közül a gyerekek kedvencei, az állatsimogató, a lovarda és az íjászat sem, és még mangalicatartó gazdaságba is ellátogathatnak a „gasztrokalandorok”. Aki esetleg a házi kecskesajt, a falusi füstölt sonka vagy a zalai cukorperec íze után nosztalgiázik, az ezeket is megtalálja a Zala-völgyében, sőt az elkészítésüket is megtanulhatja.

– A különböző portékákat kínáló portákon biztosan nem botlanak olyan tömegrendezvényekbe, ahol elvész az egyéniség. Az a célunk, hogy a látogatók bekapcsolódjanak az események alakításába a maguk kreativitásával és gondolatvilágával – mondta el lapunknak Szabó Tibor.

A Nyitott Porták együttműködés 2018. szeptemberben nyitotta meg a gazdaságok kapuit, azóta szerveznek rendszeresen eseményeket, programokat, nyílt napokat.

– A gazdaságokból való közvetlen vásárlás, a kóstolók, a kézműves foglalkozások, a falusi vendégasztalok a kezdetek óta a programkínálat részei, és igazán népszerűvé váltak. Hozzájárult a sikerhez, hogy egyre szélesebbé vált a programok skálája, illetve az is, hogy a gazdák egyre tapasztaltabbá váltak. Ahogy telt-múlt az idő, a törzsvásárlóik köre is kialakult. Mindennek köszönhetően a Nyitott Porták tagjainak a száma is egyre nő. Előző hónapban például nyolcan csatlakoztak az együttműködéshez, így jelenleg már huszonnégyen alkotják a szervezetet. Úgy érzékeljük, hogy egyre többen szeretnének belépni a közösségbe. Ezek szerint nyilvánvalóvá vált munkánk lényege. A megjelentetett kiadványok, kisfilmek és az eddigi programok mind a Nyitott Porták együttműködést, mind a tagok eredményességét erősítették, külön-külön és együttesen is.

Szeretnénk elérni, hogy a mozgalom ne csak a Zala-völgyében legyen elterjedt, hanem váljon országossá. Több másik országrészben van hasonló szervezet, amelyek a helyi termelőktől, gazdaságoktól való vásárlást népszerűsítik és lehetővé teszik a betekintést a munkájukba, a mindennapjaikba. Ezért azt tervezzük, hogy jövőre Országos Nyitott Porták Napját szervezünk. Szerintünk ez nagy előrelépés volna, és nagyon bizakodunk a sikerében.

– Minden teljesen jól és nem utolsó sorban folyamatosan megy a maga útján, a befektetett munka hozadékai nagyon pozitívak. Azért meg kell jegyeznem, hogy eleinte hatalmas energiát fektettünk a szervezésbe, abba, hogy az együttműködést és résztvevőit minél ismertebbé és keresettebbé tegyük. Ezt egyebek között műhelytalálkozók, egyéni fejlesztés és tanácsadás szolgálta. Mára eljutottunk egy nagyon jó, sőt, előkelő szintre, arra, amikor már látja az ember, hogy nemcsak azok az elemek vannak meg a tevékenységben, amiket külső szervezőként hozzátettünk vagy javasoltunk, hanem egyéni, önálló ötletek is megvalósulnak – mondja Szabó Tibor.

Csak néhány példa erre: óvodás, iskolás csoportok és más közösségek látogatják a portákat még akkor is, amikor nem hirdetünk nyílt napot – vagyis egyéni szervezésről van szó.

Nemcsak az együttműködést kezdeményező Zala Termálvölgye Egyesület, hanem a tagjai és személy szerint Szabó Tibor is úgy látja, hogy további lehetőségek rejlenek a közös munkában, a közös jövőben.

– Egy szakértő a közelmúltban azt mondta: a hálózat jelen pillanatban azon a szinten van, hogy a lakosság és a térségben nyaraló turisták felkeresik a termelőket, gazdaságokat. Szerinte a következő lépés az lesz – legalábbis annak kellene lennie –, hogy kimondottan azért jönnek a térségbe nyaralni, mert a Nyitott Porták kínálata ennyire nagy vonzerőt jelent. Számunkra most ez a kijelentés jelenti a következő célt. Szeretnénk elérni, hogy az együttműködés résztvevőinek a kínálata eléggé egyedi, színes és vonzó legyen ahhoz, hogy minél több ember tartsa érdemesnek a nyaralásra a Zala völgyét. Ehhez kapcsolódik egy másik fontos célunk, mégpedig a szálláshelyek fejlesztése. Ugyanis ha ezt sikerül megvalósítanunk, azzal hatalmas lépést teszünk annak érdekében, hogy növeljük az egyszeri látogatások időtartamát, azaz egyfajta „túraútvonalat” hozzunk létre a térségben.

Szabó Tibor kiemelte, hogy az egyesületben együttműködő gazdák legnagyobb vállalása, hogy egész évben rendszeresen hirdetnek nyitott napokat és egyéb eseményeket az érdeklődőknek

– avagy vásárlóknak –, akik felkereshetik a portákat, hogy megismerjék a mezőgazdasági munka és az élelmiszerkészítés folyamatait, megkóstolják, és ha ízlett, magától a gazdaságtól vásárolják meg a különleges helyi termékeket.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság