0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk– mutat rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja.

A fiatal agrárhallgató kiemeli, hogy ezt a folyamatot a hazai termelők támogatásával, a lokális piacok népszerűsítésével, valamint a szezonális étkezés elterjesztésével lehet elősegíteni.

A szélsőséges időjárás, valamint a természeti katasztrófák mérséklésében nagy szerepe van az üvegházhatású gázok csökkentésének, miközben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2019-es adatai szerint az Európai Unióban a mezőgazdaság adja az üvegházhatású gázok 10 százalékát. A szektornak is dolgoznia kell tehát azon, hogy ez a szám mérséklődjön.

„Mivel az áruszállítás is szerepel a klímaváltozás tényezői között, az éghajlatváltozás enyhítésére az élelmiszertranszport visszaszorítása lehet az egyik hatékony megoldás”

– összegezte megoldási javaslatát Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat alapszakos kategóriájának díjazottja. A pályázat célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse azon agrárhallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik innovatív eljárásokkal állnak elő, és választ adhatnak a jövő kihívásaira. A pályázat keretein belül idén a fiatal kutatók a mezőgazdaság előtt álló problémákra, így a klímaváltozás hatásainak mérséklésére dolgoztak ki megoldást.

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója szerint az élelmiszerszállítás és így a környezetterhelés mérséklését a helyi piacok erősítésével lehetne elérni. „A magyarországi termelés ösztönzésében alapvetően három tényező játszik szerepet. Egyrészt a gazdákat egy olyan támogatási rendszer kialakítása segíthetné, amely előnyben részesíti a belföldi értékesítést, és lehetővé tenné a kedvező árszabás kialakítását. Emellett nagyobb szerepet kell szánni a lokális termelői piacoknak, amelyek előnye, hogy biztos forrásból származó, kevesebb növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt ennénk.

Továbbá szükség lenne a szezonális étkezés szemléletének még erősebb elterjedésére, vagyis hogy mindig az aktuálisan rendelkezésünkre álló termékeket fogyasszuk” – tette hozzá Huber Anita.

A szezonális étkezés mint fenntartható megoldás

„Az évszakoknak megfelelő termékek fogyasztása egyike a fenntartható, környezetbarát megoldásoknak, amely nem terjedt még el a hazai közgondolkodásban. Társadalmunk fogyasztási szokásait a különböző divatok, illetve a kényelem határozza meg. Holott azáltal, hogy csak rendelkezésünkre álló termékeket – például télen paprika, paradicsom helyett inkább vörös káposztát, céklát – fogyasztunk, egészségebbé és változatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat. Arról nem is beszélve, hogy a helyi áru előtérbe helyezésével csökkenthető a feleslegesen szállított élelmiszer mennyisége is” – mondta el a fiatal kutató.

Forrás: K&H Bank sajtóközlemény