0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

XXIX. Farmer Expo: új köntösben

Több mint 100 kiállító, 6 ezer négyzetméter épített területen várja a rendezvény látogatóit. Miközben a szakkiállítások jelentősége egyre nő, idén ez még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen a koronavírus-járvány világszerte ágazatok sokaságát kényszerítette térdre.

E felismerés jegyében döntöttek úgy a V-Trade Kiállítások Kft. vezetői, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezik a XXIX. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. „A hazai agrárium életképességére, élni akarására utal, hogy az ágazat szereplői (ha kisebb számban és területen is) akarják és megcsinálják Magyarország egyik vezető agrár-seregszemléjét Debrecenben” – hangsúlyozta Vaszkó László vásárigazgató.

Eloszlik a tömeg

A gazdasági jellegű kiállítások jellemzője (ellentétben más tömegrendezvényekkel) az, hogy bár lehet, hogy egy adott pillanatban több mint 500-an vannak jelen a vásárterületen, de például a Farmer Expó esetében ez a félezres tömeg 50 ezer négyzetméteren oszlik el.

Ugyancsak járványügyi megfontolásokból idén a határon túlról nem hívtak kiállítókat a szervezők, a külföldről esetlegesen idelátogatók pedig a határnál érvényben lévő hivatalos protokollon esnek át.

– Az expó egy 150 kilométeres sugarú körben jelentkező gazdálkodói igényt hivatott kiszolgálni. Hogy a gazdák végre ki tudjanak lépni a négy fal közül, és személyesen beszélhessenek azokkal (legyenek bár kollégák vagy látogatók) akikkel hónapok óta csak a virtuális térben volt módjuk találkozni – fogalmazott Vaszkó László, hozzátéve, hogy a jelenlévők biztonságát szolgálja az a járványügyi kézikönyv is, amit ők állítottak össze, és ami itt-ott a hivatalosnál is szigorúbb regulákat tartalmaz.

Miniszteri expozé

A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg. A tárcavezető arról beszél majd, hogy a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása hogyan fog történni, illetve, hogy a gazdálkodók az idei évben milyen támogatásokra számíthatnak még.

Arról is szó lesz, hogy mi a miniszter víziója az ágazat jövőjéről, annak ismeretében, hogy az EU következő hét éves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is.

Szakmai programok

A pandémia miatt az állatbemutatók idén nagyrészt elmaradnak, de az állatbemutató pavilonok így sem maradnak üresen. E fedett, ám mégis nyitott épületekben „kiscsoportos foglalkozások” keretében (maximum 100 fő részvételével) szakmai rendezvényeket tartanak.

A sertéstenyésztőket leginkább foglalkoztató három téma kerül napirendre: Az ASP hatásai és kezelése; az ASP által befolyásolt világpiac; fejlesztési források és jövőkép az ágazatban.

A szarvasmarhatartók megvitatják a tejpiac és a húspiac helyzetét, valamint a támogatási lehetőségeket. A baromfinál érdekes lehet a madárinfluenza okozta piaci anomáliák, illetve az ebből való kilábalás módozatai, és persze náluk is örökzöld téma az ágazatot kedvezményező támogatások alakulása. A kiskérődzők kapcsán elképzelhető hasonló konferencia, miként a földművelők is szomjazzák az információt.

Közönség-programok

Miközben idén alapvetően a szabadtéri helyszínekre épül az agrár-seregszemle, a kiállítók rendelkezésére áll a nemrég átadott teniszcsarnok is, melyet a legkorszerűbb légcserélő technológiával láttak el. Ugyancsak elkészült az új állatbemutató tér, mely idén először új funkciót is kap; az ünnepélyes megnyitónak (a zárt színházterem helyett) az itt felépített ideiglenes színpad ad helyet, a vendégek pedig a lelátókra felfestett ülőhelyekről követhetik az eseményeket.

Például a Magyarok Kenyere program részeként idén is megrendezendő Kenyérünnepet.

A közönség-programok közül is kiemelkedik (attraktivitását és látványát tekintve) az a fogathajtó-mesterkurzus, amit Dobrovitz József fogathajtó világbajnok tart majd a térség amatőr fogathajtó-versenyzőinek. Ugyancsak felélesztenék az expó szervezői a Virágkarneváli Kupa rendezvényét, amely egykoron a virágkarnevál egyik legnívósabb lovas kísérőprogramja volt. (x)

A XXIX. Farmer Expo hivatalos lapja a Magyar Mezőgazdaság hetilap.

 

Forrás: V-Trade Kiállítások Kft.