Back to top

Minden eddiginél nagyobb kártétel az erdőkben

A Szövetségi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2019-ben mintegy 31,7 millió köbméter fát kellett kivágni a német erdőkben rovarok okozta kártétel miatt. 

Összehasonlítás végett a Hivatal megemlíti, hogy 2007-ben, amikor a Kyrill orkán végigsöpört az országon, a vihar- és szélkárosodások miatt 31,3 millió köbméter fát kellett kivágni. Ebben az évben a rovarok mindössze 2,5 millió köbméternyi fát károsítottak. Az erdőkárok tekintetében így a 2007 -es év egészen a tavalyi évig rekordévnek számított. 

2018-ban erdőkár miatt 31,9 millió köbméter fát kellett összesen kitermelni, 2019-re ez a mennyiség már 46,2 millió köbméterre emelkedett.  Ebből 31,7 millió köbméter fát a már fentebb is említett rovarok okozta kártétel miatt, 6,6 millió köbmétert szél és viharkárok miatt, mintegy 8 millió köbmétert pedig egyéb károk miatt kellett kitermelni. 

A Szövetségi Statisztikai Hivatal a rovarok által okozott kártétel drasztikus emelkedését az elmúlt évek hőhullámainak és az egyre hosszabb csapadék nélküli időszakoknak tulajdonítja.

Ilyen körülmények között a hőség miatt legyengült fákban különösen gyorsan képesek elszaporodni az olyan kártevők, mint például a szúbogár, populációjuk nagyon hamar az egész erdőállományra veszélyes méretűre növekszik.  

Favágás
Fotó: www.pixabay.com
Németországban a fakitermelés összességében az elmúlt két évben növekedett: normál években a fakitermelés  54 millió köbméter körül ingadozik, ez a mennyiség azonban 2018-ban 64,6-ra, 2019-ben pedig 68,2 millió köbméterre emelkedett a bekövetkezett súlyos erdőkárok miatt. 

A tavaly kitermelt famennyiség 83 %-a tűlevelű volt, aminek mintegy háromnegyedét valamilyen kártétel miatt kellett kitermelni. 

A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium 2019. évi erdőállapot-felmérése szerint a német erdők általánosan rossz állapotban vannak: az összes faállomány csupán 22% -a tűnik egészségesnek, azaz, nem mutat az aszállyal összefüggésbe hozható tüneteket- mint amilyen  például a lombkorona kifakulása. A teljes faállomány több mint egyharmada azonban komoly károktól szenved.

A felmérés arra is rávilágított, hogy 2017 és 2018 között megduplázódott, majd 2018 és 2019 közötti időszakban háromszorosára nőtt a hőséggel összefüggésbe hozható rovarok okozta kártétel mértéke. 
Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Erdészkilátó

A Zalakarosi Parkerdőben, a Csiga-túra tanösvény közvetlen szomszédságában áll a 2018-ban átadott, tölgyfából készült Erdészkilátó. A 192,3 méterrel a tengerszint felett található építmény egész évben látogatható.

Klasszikusok újragondolva

Több művészeti ág is felidézi a vadászatot. Fába vagy csontba ágyazott jelenetek rajzolódnak ki képzőművészeti alkotásokban, festmény vászna szívja magába végérvényesen a természet egy momentumát vagy éppen egy jókor elsütött fényképezőgépnek köszönhetően marad meg a múlt tűéles pillanata. Ahogy a tinta is örök nyomot hagy a papíron…

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

A faforgács illata

A fafaragás nem más, mint képzelet, érzék és ügyes szerszámhasználat együttes végkifejlete. Mesterfokú elsajátításához sok éves gyakorlatra van szükség, és minden alkotás újabb ismeretekkel gazdagít. Kiss István immár 20 éve dolgozik fával egri műhelyében, és mai is szenvedéllyel űzi eme ősi, nemes mesterséget.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.