0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Az aratási koordinációs bizottság ülése után Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a legfrissebb adatokat ismertetve kiemelte, idén mintegy 4,7 millió tonna őszi búza termett. A belföldi felhasználás általában 2,5-3 millió tonna, így van exportáru alap is.

A repce aratása befejeződött. A tavalyinál nagyobb területen, 311 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, amely jelentősen megszenvedte a tavaszi aszályt. A növény hozama hektáronként mindössze 2,5 tonna, amely 18 százalékkal alacsonyabb a tavalyi átlagnál, így hiába volt nagyobb a vetésterület, a 781 ezer tonna össztermés mintegy 10-12 százalékkal kevesebb a 2019-es termésnél.

Az őszi árpa aratása ugyancsak 100 %-on áll. A vetésterülete 238 ezer hektár volt idén, ahonnan 1,335 millió tonnát takarítottak be.

Tarpataki Tamás az időjárás negatívumaiként a tavasz aszályt, az azt követő időszak viharait és az aratás idején gyakori esőket említette. Kiemelte, hogy míg tavaly 139 ezer hektárra jelentettek aszálykárt, idén tavasszal ez 312 ezer hektár volt, de a bejelentett belvíz- és felhőszakadás miatti kár is már duplája a 2019-esnek.

A betakarításban ugyan nehézséget okozott a csapadék, ugyanakkor a tavaszi vetésű növényeknek kedvezett, azok jó állapotban vannak, a kukorica és a napraforgó is szépen fejlődik – jegyezte meg.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hozzátette, akár szerencsésnek is mondhatja magát az, aki le tudta aratni a gabonát, hisz júliusban 2-3 naponta esett annyi, ami megakadályozta a kombájnok indulását, és volt, ahol egyszerre 200 mm csapadék is hullott.

A terméseredményekről szólva kiemelte az őszi árpa jó 5,5 t/ha termésátlagát, különösen ha azt vesszük, hogy van, ahol ez csak 3 tonna lett. Az árpa minősége azonban gyengébb, a fehérjetartalma 1-2%-kal alacsonyabb a megszokottnál, a hektolitersúly 65-69 kg/hl.

A repce az elmúlt időszak leggyengébb termését hozta 2,2-2,3 tonnás termésátlagával, és volt termelő, aki még a 2 tonnát sem érte el. A repcetermesztés ebben a szezonban vastagon veszteséges volt – hangsúlyozta. Az ár most 130 ezer forint tonnánként, és emelkedőben van, hisz az olajosnövény egész Európában rosszul termett.

A búza minőségéről szólva kifejtette, hogy a száraz időjárásnak köszönhetően fuzáriumfertőzöttséggel gyakorlatilag nem találkoztak. A búza mennyisége pedig az aszály miatt még táblákon belül is egyenetlen volt, ahogy Európában mindenütt.

Máshol még tart a betakarítás, így nem tudni, mekkora lesz a terméskiesés a kontinensen, amely egyébként a világ legnagyobb búzatermelő területe. A telephelyi árak most 50 ezer forint körüli, a malmi búzáé 54-55 ezer forint, de az árak emelkednek, így érdemes kivárni az értékesítéssel.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu