Back to top

Hogyan lovagolj átlagos helyett nagyszerű programot?

Janet Foy ötcsillagos FEI versenybíró a dressagetoday.com oldalon olyan fortélyokba avatja be a díjlovasokat, amelyekkel pluszpontokat lehet szerezni egy-egy program lovaglása során.

Szót ejt arról is, hogy például köszönésnél hogyan álljunk meg, vagy mennyire lovagoljunk be a sarkokba, illetve olyan trükköket, amelyekkel általános jóindulatot szerezhetünk, így a bírók ceruzája „vastagabban foghat”, és néhány pluszpontot gyűjthetünk be.

Sajnos bármennyire is igyekeznek kizárni az emberi tényezőt a pontozásos sportágaknál az egyre részletesebb szabálykönyvekkel, a nehézségi fok és a művészi hatás pontjainak szétválasztásával, a gépek segítette értékelőrendszer kialakításával stb., nem fog menni.

Annál, aki szimpatikus, kedves, szerény, pontos, precíz vagy szebb megjelenésű a többinél, bizony a bírók hajlamosabbak elnézni apróbb pontatlanságokat, legyen szó a korcsolyázó nem teljesen kiforgott ugrásáról, annak megítéléséről, hogy melyik vívó indította előbb a támadást, vagy arról, hogy a nyújtott ügetés valóban az volt-e, és nem csak az elejével mutogatott-e a ló.

Ezért hasznos tudni, mit tehet egy díjlovas annak érdekében, hogy ezt a bizonyos jóindulatot elnyerje.

És itt nem arról van szó, hogy a pályán kívül ajándékokkal vagy más megengedhetetlen módon kellene a hivatalos személyeket befolyásolni, pusztán arról, hogy megtiszteljük a sportágat, s annak képviselőit: a versenytársakat és a bírókat egyaránt.

Ez a sportág iránti tisztelet azt jelenti, hogy igényesek vagyunk mind a saját megjelenésünkre, mind a csapattársunkéra, vagyis figyelemmel vagyunk a lovunkra, és azt, hogy segítjük, de legalábbis nem akadályozzuk mások munkáját.

Janet Foy cikkében ezt írja: „Naponta többször fordulok az írnokomhoz, mondván: Látod, hogy a lovas hogyan változtatta a nyolc pontot hattá? Ezért éreztem úgy, hogy meg kell írnom ezt a cikket, és el kell magyaráznom, hogy a lovasok mivel változtatják újra és újra a magas pontszámokat alacsonyakká. Kezdjük az elején: annak ellenére, hogy nem pontozzuk a ruházatot és a kinézetet, ha valaki nagyobb figyelmet fordít a részletekre, a saját és a lova kinézetére, az pozitívabb hozzáállást eredményez.”

Így tehetjük széppé a lovunkat

• A ló farkában ne legyen forgács vagy más szennyeződés.

• A sörény fonása szebbé, elegánsabbá teszi a nyak megjelenését, díjlovagló­versenyen alap, amit – mondani sem kell – értékelnek.

• Nyírd le a csüdszőröket (kivéve, ha a lovad fajtája megköveteli a hosszú szőrű lábakat).

• A kantár- és a nyeregszíjak mind szépen legyenek a bújtatókba fűzve.

• Fényesítsd ki, és a program előtt töröld meg a zablát.

• A nyeregalátéted legyen tiszta, és nézd meg, hogy nem ment-e össze a sok mosástól.

• A rajtszámot a nyeregalátétre is rögzítheted, vagy teheted a kantárra, a pofa- és homlokszíj találkozásához is. Tedd oda, ahol a lovat nem zavarja!

Ha a nyeregalátéten rögzíted a rajtszámot, ügyelj rá, hogy a frakk ne takarja el!

Ne tedd a számot a csizmaszárra – ez nem tudom, kinek jutna egyáltalán eszébe, de a bírónő szerint minimum rontja a láb megjelenését és rövidíti is.

Tanácsok a lovas számára

• Fényesítsd ki a csizmádat! Egy szép napsütéses napon nincs mentség a sárra vagy más szennyeződésre. Érdemes melegítés után egy utolsót törölni rajta, mielőtt a négyszögbe lovagolsz.

• Ellenőrizd, hogy a sarkantyú pántjai kellően szorosak-e, és megfelelő helyzetben tartják-e azt. És persze minden szíj legyen a bújtatókban.

• A hosszú hajat össze kell kötni! Ha kontyot viselsz, csatokkal rögzítsd erősen! Egy pattogó konty zavar mindenkit: a versenyzőt, a nézőket, és a bírók is azzal lesznek elfoglalva, nem a pontozással.

• Ne viselj hosszú, lelógó fülbevalót!

• A versenyre készüléskor ellenőrizd, nincs-e hiányzó gomb – és persze legyen mindig kéznél tű-cérna, ha az utolsó pillanatban mégis leesne egy.

• Jelentkezz be időben a programra! Ha a start időpontja 9.00, akkor állj készen a négyszögbe lovaglásra 8.59-kor! Indulj el a pálya körül, mihelyt az előtted lévő versenyző a program végén elindult kifelé.

Ne rágózz, és a pálya körbelovaglásánál is köszöntsd a bírókat. És mosolyogj!

Tisztességes felkészülés, figyelmes viselkedés, rendezett megjelenés – gyakorlatilag így foglalhatók össze azok a fortélyok, amelyekkel egy versenybírót még a program megkezdése előtt rávehetünk, hogy kedvezőbben ítélje meg a négyszögben nyújtott teljesítményünket.

Most pedig térjünk át magára a programra.

Tanácsok a programlovagláshoz

• Rendezd a lovadat az állj-ban, mielőtt köszönsz. Sok lovas annyira izgul, hogy igazán nem is áll meg a köszönésnél. Csak akkor ne fogadd el a megállást, ha száz százalékig biztos vagy benne, hogy nagyon gyorsan tudod korrigálni. A legtöbbször sajnos ez a próbálkozás csak még rosszabbá teszi a feladatot. Még a fordulat előtt tudd, hogy pontosan a C-vel egyvonalban kell érkezned.

A fordulatot úgy kell lovagolnod, mint a 10 méteres kör negyedét, és ne felejtsd el, hogy érintened kell a rövidfalon a nyomvonalat a fordulat után, mielőtt a középvonalra lovagolsz belovaglásnál.

• Átlók lovaglása. Mindegy, hogy csak a lépések meghosszabbítása, középügetés, vagy nyújtott ügetés a feladat, figyelj a sarkokra! Figyelj arra, hogy ne essen ki a ló hátulja se jobbra, se balra, ne kezdd el a feladatot addig, amíg a lovad nem egyenes, mert ettől egyenetlen lehet a mozgás.

Gyakran előfordul az is, hogy bár az átlóra magas pontszámot kap a lovas, nem szentel elég figyelmet az átmenet lovaglására, és ez bizony pontlevonással jár.

Emlékezz, hogy két átmenetet kell lovagolnod az átlón, és mindkettőt precízen ki kell lovagolni. A bírónak figyelnie kell ezeket az átmeneteket, és végrehajtásuknak befolyással kell lennie a pontszámra, akkor is, ha az átmenet lovaglását külön nem pontozzák.

• Ha túl nagy köröket lovagolsz, pontlevonással jár, mivel ezzel könnyítesz a feladaton. 10 méteres, vagy annál kisebb körökön ügyelj arra, hogy ne hajlítsd túl a lovat, mert kibillenti az egyensúlyából.

• Használd a sarkokat. Pont. Mindegy, milyen szinten lovagolsz. Az aranyszabály az, hogy körülbelül másfél méterrel jobban lovagold ki a sarkot, mint a programodban szereplő legkisebb kör. Tehát egy alapfokú programban a 20 méteres kör vonalán túl még másfél méterrel lovagold ki a sarkot. Úgy képzeld el a sarkot, mint két egyenes vonal, amelyet egy ív köt össze.

Ne próbáld meg combra való engedéssel kilovagolni, mert ez kiveszi az energiát, koncentrálj a belső hátulsó láb egyensúlyára.

• Oldaljárások. A legtöbb lovas egész jól kezdi a feladatok mozdulatainak lovaglását, de sokan elfelejtik befejezni. Ha például a feladat vállat-be H-tól E-ig, akkor egyenesítsd ki a lovat, ne lovagold vállat-be pozícióban a sarkot.

• Ismerd a lovad gyenge pontjait. Nem lehet minden mozdulat 10 pontos, Charlotte Dujardinnek vagy Anky van Grunsvennek sem. Ha a lovad valamiben tehetséges, akkor arra koncentrálj, abból próbáld meg kihozni a maximumot. Ne akarj olyan feladatból magasabb pontszámot kipréselni a versenyen, ami a lovadnak nehézséget okoz, mert csak rosszabb lesz. Fogadd el a 6 pontot és lépj tovább.

• Mindig alacsonyabb szinten versenyezz, mint amit edzésen lovagolsz. Ha otthon problémát okoz egy feladat, biztos lehetsz benne, hogy a versenyen még rosszabb lesz. Használd a 90%-os szabályt. Ha a feladat helyes végrehajtása otthon 90%-ban sikerül, akkor készen állsz arra, hogy a versenyen is bemutasd.

• A program pontos lovaglása és a sarkok kilovaglása biztos lenyűgözi a bírókat.

• Mindenkinek ajánlott a feladatok leírásának a tanulmányozása a díjlovagló versenyszabályzatban. Egyszer egy lovas reklamált, hogy miért kapott olyan kevés pontot a középügetésre, mire megkérdeztem, hogy mi a középügetés. A válasz pedig az volt: „Miért számít az?” Ha nem tudja, mi a végrehajtandó feladat, akkor nem kellene kritizálnia a feladatért kapott pontokat és megjegyzéseket.

• Olvasd el protokollt a lovaglásod után. Ahogy véget ért a versenyszám, kérdd el a protokollt és olvasd el a bírók megjegyzéseit. Ha azt látod, hogy „több pontosságot”, akkor tűzd ki ezt a következő lovaglásod céljának.

A bírók emlékeznek a lovasokra, és ha azt látják, hogy olvastad a megjegyzéseiket a pontozólapon, és dolgozol a hiányosságaidon, ez szintén kedvezőbb benyomást kelt.

• Maradj pozitív! Emlékezz arra, hogy a bírók csak azt a pár percet látják, amit a négyszögben töltesz. Nem tudják, mennyit fejlődtél, nem ismerik a lovad képzési nehézségeit. Csak azt a néhány percet értékelik. Még ha nem is azt a pontszámot kaptad, amit reméltél, ha úgy érzed az edződdel, hogy az előző verseny óta fejlődtetek, akkor nincs okod elkeseredni, mert jó irányba haladsz.

 

 


 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Huszárok és lovastúrázók közös platformon

Ezentúl intézményesen is segíti egymás munkáját a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség és a Magyar Huszár- és Lovashagyományőrző Társaság. Erről szóló megállapodást a hagyományőrző társaság éves közgyűlésén írta alá dr. Kedves Gyula, a társaság ügyvezető elnöke és Lóska János, a lovasturisztikai szövetség elnöke.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Régi-új kerékvágás

Ahogy a veszélyhelyzet alatt érvényes korlátozások megszűntek, lassacskán a lovastornászok is visszatérhettek megszokott edzéseikhez – ami csapatsport lévén az edzőktől jelentős logisztikát, a gyerekektől pedig fokozott fegyelmet igényelt.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.

Vágtázó huszárság Bábolnán

Idén sem telhet el a Bábolnai Gazdanapok lovasprogram nélkül. Bábolna évtizedek óta híres a lótenyésztés, a lovászat kapcsán. Főként arab és angol telivérek állnak az istállókban, melyeket versenyeken és bemutatókon egyaránt alkalmaznak. Ezúttal Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány, jászfényszarui huszárbandérium parancsnokának vezényletével láttatnak az érdeklődők tradicionális lovasbemutatókat.

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Mayday örökre elvágtatott

A kiváló származású szürke angol telivér 2013-ban hat hosszal nyerte a Magyar Derbyt. Ezután még olyan nagyversenyekben aratott sikert, mint a Szent István Díj vagy a középtávú Buccaneer Díj. A versenyzés után elsősorban a félvértenyésztésben kezdett új karriert, ahol tulajdonosai egyedülálló lehetőséget láttak benne. Ezért is hatalmas csapás az elvesztése.