0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Hogyan lovagolj átlagos helyett nagyszerű programot?

Janet Foy ötcsillagos FEI versenybíró a dressagetoday.com oldalon olyan fortélyokba avatja be a díjlovasokat, amelyekkel pluszpontokat lehet szerezni egy-egy program lovaglása során.

Szót ejt arról is, hogy például köszönésnél hogyan álljunk meg, vagy mennyire lovagoljunk be a sarkokba, illetve olyan trükköket, amelyekkel általános jóindulatot szerezhetünk, így a bírók ceruzája „vastagabban foghat”, és néhány pluszpontot gyűjthetünk be.

Sajnos bármennyire is igyekeznek kizárni az emberi tényezőt a pontozásos sportágaknál az egyre részletesebb szabálykönyvekkel, a nehézségi fok és a művészi hatás pontjainak szétválasztásával, a gépek segítette értékelőrendszer kialakításával stb., nem fog menni.

Annál, aki szimpatikus, kedves, szerény, pontos, precíz vagy szebb megjelenésű a többinél, bizony a bírók hajlamosabbak elnézni apróbb pontatlanságokat, legyen szó a korcsolyázó nem teljesen kiforgott ugrásáról, annak megítéléséről, hogy melyik vívó indította előbb a támadást, vagy arról, hogy a nyújtott ügetés valóban az volt-e, és nem csak az elejével mutogatott-e a ló.

Ezért hasznos tudni, mit tehet egy díjlovas annak érdekében, hogy ezt a bizonyos jóindulatot elnyerje.

És itt nem arról van szó, hogy a pályán kívül ajándékokkal vagy más megengedhetetlen módon kellene a hivatalos személyeket befolyásolni, pusztán arról, hogy megtiszteljük a sportágat, s annak képviselőit: a versenytársakat és a bírókat egyaránt.

Ez a sportág iránti tisztelet azt jelenti, hogy igényesek vagyunk mind a saját megjelenésünkre, mind a csapattársunkéra, vagyis figyelemmel vagyunk a lovunkra, és azt, hogy segítjük, de legalábbis nem akadályozzuk mások munkáját.

Janet Foy cikkében ezt írja: „Naponta többször fordulok az írnokomhoz, mondván: Látod, hogy a lovas hogyan változtatta a nyolc pontot hattá? Ezért éreztem úgy, hogy meg kell írnom ezt a cikket, és el kell magyaráznom, hogy a lovasok mivel változtatják újra és újra a magas pontszámokat alacsonyakká. Kezdjük az elején: annak ellenére, hogy nem pontozzuk a ruházatot és a kinézetet, ha valaki nagyobb figyelmet fordít a részletekre, a saját és a lova kinézetére, az pozitívabb hozzáállást eredményez.”

Így tehetjük széppé a lovunkat

• A ló farkában ne legyen forgács vagy más szennyeződés.

• A sörény fonása szebbé, elegánsabbá teszi a nyak megjelenését, díjlovagló­versenyen alap, amit – mondani sem kell – értékelnek.

• Nyírd le a csüdszőröket (kivéve, ha a lovad fajtája megköveteli a hosszú szőrű lábakat).

• A kantár- és a nyeregszíjak mind szépen legyenek a bújtatókba fűzve.

• Fényesítsd ki, és a program előtt töröld meg a zablát.

• A nyeregalátéted legyen tiszta, és nézd meg, hogy nem ment-e össze a sok mosástól.

• A rajtszámot a nyeregalátétre is rögzítheted, vagy teheted a kantárra, a pofa- és homlokszíj találkozásához is. Tedd oda, ahol a lovat nem zavarja!

Ha a nyeregalátéten rögzíted a rajtszámot, ügyelj rá, hogy a frakk ne takarja el!

Ne tedd a számot a csizmaszárra – ez nem tudom, kinek jutna egyáltalán eszébe, de a bírónő szerint minimum rontja a láb megjelenését és rövidíti is.

Tanácsok a lovas számára

• Fényesítsd ki a csizmádat! Egy szép napsütéses napon nincs mentség a sárra vagy más szennyeződésre. Érdemes melegítés után egy utolsót törölni rajta, mielőtt a négyszögbe lovagolsz.

• Ellenőrizd, hogy a sarkantyú pántjai kellően szorosak-e, és megfelelő helyzetben tartják-e azt. És persze minden szíj legyen a bújtatókban.

• A hosszú hajat össze kell kötni! Ha kontyot viselsz, csatokkal rögzítsd erősen! Egy pattogó konty zavar mindenkit: a versenyzőt, a nézőket, és a bírók is azzal lesznek elfoglalva, nem a pontozással.

• Ne viselj hosszú, lelógó fülbevalót!

• A versenyre készüléskor ellenőrizd, nincs-e hiányzó gomb – és persze legyen mindig kéznél tű-cérna, ha az utolsó pillanatban mégis leesne egy.

• Jelentkezz be időben a programra! Ha a start időpontja 9.00, akkor állj készen a négyszögbe lovaglásra 8.59-kor! Indulj el a pálya körül, mihelyt az előtted lévő versenyző a program végén elindult kifelé.

Ne rágózz, és a pálya körbelovaglásánál is köszöntsd a bírókat. És mosolyogj!

Tisztességes felkészülés, figyelmes viselkedés, rendezett megjelenés – gyakorlatilag így foglalhatók össze azok a fortélyok, amelyekkel egy versenybírót még a program megkezdése előtt rávehetünk, hogy kedvezőbben ítélje meg a négyszögben nyújtott teljesítményünket.

Most pedig térjünk át magára a programra.

Tanácsok a programlovagláshoz

• Rendezd a lovadat az állj-ban, mielőtt köszönsz. Sok lovas annyira izgul, hogy igazán nem is áll meg a köszönésnél. Csak akkor ne fogadd el a megállást, ha száz százalékig biztos vagy benne, hogy nagyon gyorsan tudod korrigálni. A legtöbbször sajnos ez a próbálkozás csak még rosszabbá teszi a feladatot. Még a fordulat előtt tudd, hogy pontosan a C-vel egyvonalban kell érkezned.

A fordulatot úgy kell lovagolnod, mint a 10 méteres kör negyedét, és ne felejtsd el, hogy érintened kell a rövidfalon a nyomvonalat a fordulat után, mielőtt a középvonalra lovagolsz belovaglásnál.

• Átlók lovaglása. Mindegy, hogy csak a lépések meghosszabbítása, középügetés, vagy nyújtott ügetés a feladat, figyelj a sarkokra! Figyelj arra, hogy ne essen ki a ló hátulja se jobbra, se balra, ne kezdd el a feladatot addig, amíg a lovad nem egyenes, mert ettől egyenetlen lehet a mozgás.

Gyakran előfordul az is, hogy bár az átlóra magas pontszámot kap a lovas, nem szentel elég figyelmet az átmenet lovaglására, és ez bizony pontlevonással jár.

Emlékezz, hogy két átmenetet kell lovagolnod az átlón, és mindkettőt precízen ki kell lovagolni. A bírónak figyelnie kell ezeket az átmeneteket, és végrehajtásuknak befolyással kell lennie a pontszámra, akkor is, ha az átmenet lovaglását külön nem pontozzák.

• Ha túl nagy köröket lovagolsz, pontlevonással jár, mivel ezzel könnyítesz a feladaton. 10 méteres, vagy annál kisebb körökön ügyelj arra, hogy ne hajlítsd túl a lovat, mert kibillenti az egyensúlyából.

• Használd a sarkokat. Pont. Mindegy, milyen szinten lovagolsz. Az aranyszabály az, hogy körülbelül másfél méterrel jobban lovagold ki a sarkot, mint a programodban szereplő legkisebb kör. Tehát egy alapfokú programban a 20 méteres kör vonalán túl még másfél méterrel lovagold ki a sarkot. Úgy képzeld el a sarkot, mint két egyenes vonal, amelyet egy ív köt össze.

Ne próbáld meg combra való engedéssel kilovagolni, mert ez kiveszi az energiát, koncentrálj a belső hátulsó láb egyensúlyára.

• Oldaljárások. A legtöbb lovas egész jól kezdi a feladatok mozdulatainak lovaglását, de sokan elfelejtik befejezni. Ha például a feladat vállat-be H-tól E-ig, akkor egyenesítsd ki a lovat, ne lovagold vállat-be pozícióban a sarkot.

• Ismerd a lovad gyenge pontjait. Nem lehet minden mozdulat 10 pontos, Charlotte Dujardinnek vagy Anky van Grunsvennek sem. Ha a lovad valamiben tehetséges, akkor arra koncentrálj, abból próbáld meg kihozni a maximumot. Ne akarj olyan feladatból magasabb pontszámot kipréselni a versenyen, ami a lovadnak nehézséget okoz, mert csak rosszabb lesz. Fogadd el a 6 pontot és lépj tovább.

• Mindig alacsonyabb szinten versenyezz, mint amit edzésen lovagolsz. Ha otthon problémát okoz egy feladat, biztos lehetsz benne, hogy a versenyen még rosszabb lesz. Használd a 90%-os szabályt. Ha a feladat helyes végrehajtása otthon 90%-ban sikerül, akkor készen állsz arra, hogy a versenyen is bemutasd.

• A program pontos lovaglása és a sarkok kilovaglása biztos lenyűgözi a bírókat.

• Mindenkinek ajánlott a feladatok leírásának a tanulmányozása a díjlovagló versenyszabályzatban. Egyszer egy lovas reklamált, hogy miért kapott olyan kevés pontot a középügetésre, mire megkérdeztem, hogy mi a középügetés. A válasz pedig az volt: „Miért számít az?” Ha nem tudja, mi a végrehajtandó feladat, akkor nem kellene kritizálnia a feladatért kapott pontokat és megjegyzéseket.

• Olvasd el protokollt a lovaglásod után. Ahogy véget ért a versenyszám, kérdd el a protokollt és olvasd el a bírók megjegyzéseit. Ha azt látod, hogy „több pontosságot”, akkor tűzd ki ezt a következő lovaglásod céljának.

A bírók emlékeznek a lovasokra, és ha azt látják, hogy olvastad a megjegyzéseiket a pontozólapon, és dolgozol a hiányosságaidon, ez szintén kedvezőbb benyomást kelt.

• Maradj pozitív! Emlékezz arra, hogy a bírók csak azt a pár percet látják, amit a négyszögben töltesz. Nem tudják, mennyit fejlődtél, nem ismerik a lovad képzési nehézségeit. Csak azt a néhány percet értékelik. Még ha nem is azt a pontszámot kaptad, amit reméltél, ha úgy érzed az edződdel, hogy az előző verseny óta fejlődtetek, akkor nincs okod elkeseredni, mert jó irányba haladsz.

 

 

 

Forrás: Pegazus