0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Levendula és jázmin egy bécsi villamosmegállón

Folyamatosan zöldíti az osztrák főváros a villamos- és buszmegállókat, hogy a melegben való várakozás kellemesebben teljen. Egy kísérleti projekt keretében a Parlamenttel szembeni villamosváró most ráadásul díszbe öltözik: virágok kerülnek a hátuljára és a tetejére is

A hősziget-jelenség csökkentése érdekében Bécs már korábban is alkalmazott zöldítési és árnyékolási technikákat a villamos- és buszmegállóknál.

2019-ben például kísérleti jelleggel öt utasvárót futtattak be vadszőlővel, illetve sok helyen zöld homlokzattal tették kellemesebbé a járművekre való várakozást.

A Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien most egy még színesebb megoldással díszíti a várakozó helyeket. Egy kísérleti projekt keretében először kerülnek színes virágok nemcsak a megálló hátuljára, de a tetejére is.

A Parlamenttel szembeni villamosvárón virágok illatoznak majd és adnak jótékony árnyékot a hűsölni vágyó utasoknak.

A virágos tető gondolata egy pályázat alapján született. Az „Innovációt Támogató Közbeszerzések” program keretében ötletpályázatot írtak ki zöldítési technikákra, melyet végül a Hartung Architekturbüro építésziroda nyert meg.

Olyan megoldásra volt szükség, ami nemcsak szép, de fenntartható, könnyen karbantartható és hatékony is. A megálló tetején tizenhat különböző virág lesz, többek között levendula, téli jázmin, de szép lila virágú bunkós hagyma és lonc is. Az öntözésről egy beépített esővízgyűjtő tartály gondoskodik. A virágos megálló szeptember közepére készül el.

Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája