0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ki tartson otthon kaméleont?

Szerelem volt első látásra. Aki látott már kaméleont óvatoskodni egy ágon, bizonyára megérti, miért is az egyik kedvenc állatom. Sokáig vágytam is arra, hogy a közelemben legyen, hogy otthon is nézegethessem, ne csak a kisállat-kereskedésben ücsörögjek előtte órákig. Mielőtt vettem volna egyet, utánanéztem, hogyan kell tartani. Azóta rajzolt kaméleonom van, amit egy grafikus barátnőmtől kaptam ajándékba.

Akaméleon ugyanis nem az az állat, akit csak úgy bedobunk egy kiszuperált akváriumba vagy terráriumba, beteszünk egy etető- és egy itatótálkát, aztán nézegetjük. Komolyan kell vele foglalkozni, tehát csak elkötelezett hobbitartóknak ajánlott.

A kaméleonok speciális életteret kívánnak, és nem elég egyszer megvenni egyet, hanem ahogy az állat növekszik, újabb és nagyobb terráriumot kell számára biztosítanunk.

„Fontos, hogy a frissen kelt, vagy 2-3 hónapos kaméleont még ne egyből a végleges, nagy terráriumba tegyük, mert nem találja meg a táplálékot és kevésbé fog fejlődni.” – olvasható a chameleonfarm.hu oldalon.

A terráriumnak magasnak kell lennie, mert az állat szereti váltogatni a pihenőhelyét a különböző hőmérsékletű helyek között. Legalább két lámpával kell megvilágítani, mert a meleg mellett speciális UVB-fényre is szüksége van. A hőmérsékletet egy állandó tartományban kell tartani, de úgy, hogy például nyáron érdemes kivinni a fényre, levegőre. Aztán a levegőt vízpermettel párásítani kell télen naponta kétszer, nyáron háromszor vagy akár többször is, de arra vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásban, mert akkor meg bepenészedhet minden, ami be tud, még akár a vedlő állat is. Ezért aztán a terráriumban jó szellőzést, légáramlást is kell biztosítani, ami miatt alul és fölül nyitottnak kell lennie, pontosabban valami ráccsal lezártnak, hogy a táplálék ne szökjön ki.

Merthogy a kaméleon élő eleséget hajlandó csak fogyasztani „A kaméleonok csakis kizárólag az élő és mozgó eleségállatokat eszik meg – írja a kameleonsziget.hu – Napi kb. 5-6 darabot, de ha ennél kevesebbet eszik, az sem gond, de lehet ez akár több is, ahogy ők is, mi is változó étvágyúak vagyunk, adjunk neki bátran annyit, amennyit elfogad.”

Tehát azt is át kell gondolni, hogy lelkileg eléggé felkészültek vagyunk-e legyek, tücskök, szöcskék tartására és különféle vitaminporokba való hempergetésére annak érdekében, hogy kedvenc kis hüllőnket táplálni tudjuk. Nálam a sok utazás, távollét mellett ez volt a döntő ellenérv: nem fogok a hűtőmben élő rovarokat tartani. Pedig nem vagyok finnyás, az ékszerteknőseimnek a tubifex ott csücsült a frigóban.

Kaméleontartók kezdő alapkészlete

Kicsi (30x30x50 cm) álló terrárium sziklaháttérrel; kókuszrost, fenyőkéreg aljzatnak; mászóágak (csavarfűz, bambusz); növények (Ficus, Schefflera, Hibiscus, Scindap­sus); kézi permetező; 2 db lámpa; izzók (melegítő, illetve UVB-izzó); vitamin; tücsök.

Az alapkészlet bővíthető számos dologgal: pára- és hőmérő; időkapcsoló a világításhoz; kukactál; eleségállat-tartó doboz; eleségállat-fogó csipesz; automata itató; különféle dekorációs tárgyak.

Szóval, ha a macerát és a rovartenyésztést is el tudjuk fogadni, akkor elkezdhetünk foglalkozni a kaméleontartás gondolatával.

Félreértés ne essék, senkit nem akarok elriasztani, de azzal tisztában kell lennünk, hogy a kaméleon nem az a kisállat, amit a gyerkőc első kedvencnek választhat.

Egyrészt amiatt sem, mert rövid életű, legfeljebb 5 évig él, és a kicsiket megviselheti elpusztulásuk, másrészt tényleg napi szinten folyamatos gondozást kíván: etetéseket, párásítást, takarítást, szellőztetést… Ha azonban továbbra is home office-ban dolgozunk, sok örömet okozhatnak – szerintem inkább a felnőtteknek.

A kezdéshez minimum 20-25 000 forintra van szükség a terrárium berendezéséhez, és még erre jön az eleség, a vitamin, valamint a kis kaméleon ára (táblázat). Állatot párban ne vegyünk, mert párzási időn kívül kifejezetten védik a területüket és a sok harcba akár bele is pusztulhatnak! Több webáruház csomagban kínál felszereléseket állattal vagy anélkül – aki nem szeret maga válogatni, talán ez a legegyszerűbb megoldás. Mint ahogy a rovarvásárlás is megoldható kisállat-kereskedésben vagy webáru­házban is.

 

Forrás: Kistermelők Lapja