0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A vártnál erősebben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban

A vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a termelői árak az Egyesült Államokban júliusban az előző hónaphoz képest, de a termelői infláció így is nyomott maradt, miközben a jelek szerint a gazdaság a korábban gondoltnál lassabban lábal ki a koronavírus-járvány által okozott recesszióból.

A washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézetének (BLS) kedden közölt adatai szerint júliusban az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal nőttek a termelői árak. Elemzők 0,3 százalékos emelkedést vártak a júniusban mért 0,2 százalékos csökkenés után.

A havi összevetésű ütem 2018 októbere óta nem ilyen magas, akkor 0,7 százalékra rúgott.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció havi szinten 0,3 százalékkal nőtt, csakúgy mint júniusban.

A szolgáltatások termelői árai 0,5 százalékkal, míg a javaké 0,8 százalékkal emelkedtek havi szinten. Az energiaárak 5,3 százalékkal ugrottak meg a júniusi 7,7 százalékos emelkedés után.

Az egy évvel korábbihoz képest 0,4 százalékkal mérséklődtek a termelői árak júliusban. Elemzők 0,7 százalékos visszaesést vártak a júniusi 0,8 százalékos csökkenés után.

Az éves összevetésű termelői maginfláció március óta először emelkedett, de mindössze 0,1 százalékkal. Januárban még 1,5 százalékra, februárban 1,4 százalékra, márciusban pedig 1,0 százalékra rúgott az ütem.

A munkaügyi minisztérium szerdán teszi közzé a fogyasztói árak júliusi alakulását tükröző adatokat. Az elemzők várakozása szerint éves összevetésben 0,8 százalékkal, havi szinten pedig 0,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Júniusban mindkét mutató 0,6 százalékos emelkedést mutatott.

Forrás: MTI