Back to top

Fügét mutattak? Meglepetést hozott az esztendő

A hazai fügefák és -bokrok idén valóban fügét mutattak, mert a mostani telünk és a fagyos tavasz nem tette próbára e mediterrán gyümölcsfajt. Az óvatos tulajdonosok védték a téltől a vesszőket, de meglepetésre kiderült, hogy túlzott volt a félelmük.

Változatos színű és alakú fajták
A megfigyelés és óvás a bokrokra vonatkozik, mert a Magyar Rádió Pagodájában és a Fővárosi Állat- és Növénykertben a törzses fügék jól bírják a hazai teleket. Sőt! Becsehelyen már üzemi fügeültetvény létesült, Keszt­helyen pedig Szabó István botanikaprofesszor füge génbankot tart fenn.

Rapaics Raimund írásaiban foglalkozott a füge honossága kérdésével, amit még mindig nem lehet lezárni, pedig már Winterl (1788), majd Sadler (1825) említik a budai kertek fügebokrait.

„Ez a’ szép Tserje minden esztendőnek Augusztus és Szeptember holnapjain temérdek apró gyümölcsöt hoz, a’melyet a’szöllőmunkások összeszednek és megesznek.”

Inkább a török időket vélik a meghonosodás időszakának, mert Kerner (1850) és Borbás (1879) is a törökpirosító vagy szíriai rutafű (Peganum harmala) lelőhelyével kapcsolták össze. Bár bizonyos mértékig cáfolhatja ezt, hogy épp a török hódoltság korában kezdődött el egy hosszabb lehűlési időszak.

Magyarország kultúrflórája egyik füzete foglalkozott a fajtákkal is. Jeszenszky Árpád 125 tájfajtát gyűjtött össze, amelyeknek a legjavát Szabó István gondozza azóta. Sokfelé az országban nemcsak kertekben, hanem szőlőhegyeken is találkozhatunk fügebokrokkal, fácskákkal.

A hazai fügék olasz eredetűek, melyekre a partenokarp gyümölcsképzés jellemző.

Újabb adat, hogy a fügedarázs is meghonosodott, vagyis a török fügefajták tartós megjelenése sem lehetetlen, amennyiben a mostani felmelegedés tartós lesz.

Lila füge
Mégis termett

Összegezve a házikerti fügékkel kapcsolatos tapasztalatokat, 2020 tavaszára a fügebokrok megtréfáltak bennünket, mert nem mutattak nekünk fügét. De nemcsak a takarás szükségessége, hanem a füge termésképzési sajátságai miatt is érdekességekre figyelhettünk fel.

A mediterrán vidékeken a fügének három gyümölcsképzési szakasza van.

Takarás nélkül korán megjelentek a termővesszők csúcsrügyei melletti serlegvirágzatok, de termés elvétve lett belőlük. Hogy gyümölccsé alakulnak-e, az a fügedarazsak életrevalóságától függ. Az első virágzatokból a ceglédi kerti bokor már kilenc érett fügét adott. A serleg alakú virágzatok piciny nyílásán e hasznos rovarfaj befér, végigjárja a hím és női virágocskákat, de az édes nedűtől elnehezülve, temetője lesz a gyümölcsben. Nem kell keresni a magvas fügékben – a török fajtákban sem, mert oly piciny, hogy éréskor már észre sem vehető.

Az első stádiumú fügék lassan megérnek, de már nagy számban mutatkoznak a második stádiumú gyümölcskezdemények.

Akkor már a fügedarazsakra nincs szükség, mert megtermékenyülés nélkül, ún. partenokarp módon fejlődik (húsosodik) a virágzati serleg, majd miután megvastagodott, édesedik is. Ha a szeszélyes időjárás megengedi, lesz még harmadik stádiumú termés is. Ez azonban elmarad a középső szakasz hozamától.

Könnyítve a „fügetudományt”, zöld, sárga és lila húsú fajtákat különítünk el; továbbá a friss fogyasztásra, illetve aszalni való fügékre csoportosíthatjuk a fajtákat. Nagy a Ficus nemzetség, egy angol monográfiában 870 faját írták le, közülük 300-340 gyümölcsét fogyasztják is – emberek és ínyenc állatok egyaránt.

Használati értéke

Biztató kép június elején
Fotó: Surányi Dezső, Horváth Csilla
A fügebarát háziasszonyoknak tudom ajánlani a következő receptet. Az éretlen és nagyjából kifejlődött fügét is becsüljék meg. Ugyanis ha az 1. vagy a 3. stádiumú fügék fejlődése megáll, de nem hullanak le, érdemes összegyűjteni azokat (pl. fagyok előtt) és ecetes cukros lében 4-6 alkalommal – szakaszosan főzni.

Eltűnik az ecetes íz és az edényben valójában siettethetjük a füge megérését.

Mindezt a tudományt egy kedves török kolléganőmtől lestem el a Cuku­rova Egyetemen, Adanában.

Még van más javaslatom is. Nem jó csupasz bőrünknek az érintkezés a fügelevéllel, ugyanis a ficin kellemetlen viszketést okozhat. Talán ez a legjobb bizonyíték, hogy az édenből való kiűzetés után öltözetnek nem használták a leveleket őseink. A félérett gyümölcsök pedig kiváló gyulladáscsökkentők, Elizeus próféta gyógyításra (gennyes sebek kitisztulására) használta. A vad füge is fogyasztható, éretten Keresztelő János tápláléka volt a sivatagban.

A füge faanyaga pedig nagyon szívós, a fáraók országában belőle készült a múmiakoporsó.

A füge igazi kultúrnövényünk, a Kárpát-medencei megjelenésének ideje még tudományosan nem tisztázott, de hogy most jól érzi magát itt Cegléden is, bizonyítható. A Borz utcai matuzsálemi korú védett bokor már százéves. A budai, Balaton-vidéki és dél-dunántúli példányokkal együtt kíméletet és gondoskodást érdemel; a becsehelyi fügeültetvényből pedig további tapasztalatok származhatnak.

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/33 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Elérhető a tűzifavásárlást megkönnyítő online piactér

Tűzifavásárlást segítő online piacteret nyitott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oldalukon elérhető felület segítségével a vásárlók könnyen és átlátható módon informálódhatnak a lakóhelyük közelében elérhető kínálatról.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.