0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Növények talaj nélkül: perlit és agyaggolyó

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük.

Számos talajt helyettesítő anyag, azaz mesterséges termesztő közeg kapható és használható növények nevelésére. Ezek általában nem tartalmaznak szerves anyagokat, a céljuk annyi, hogy a gyökerek jól fejlődjenek, és kapaszkodjanak bennük. A tápanyagot tápoldatban kapják. A növények természetes életmódjától kicsit távolinak tűnik ez a termesztési mód, de számos előnye van, épp ezért üzemi méretekben is használják.

A kártevők, kórokozók e mesterséges kö­zegekben képtelenek megtelepedni, így nem okoznak károkat. A tápoldat a növény fajának, fajtájának és fenofázisának (életkorának és életszakaszának: növekedés, virágzás, terméskötődés, termésnövesztés) megfelelően változtatható, így a fejlődés intenzitása maximális, pont akkora, amire a növény képes, hiszen a körülmények mindenben a legjobbak számára.
A talajhelyettesítő közeg, akkor ideális, ha levegőt, ezáltal vízben oldott oxigént, vízben oldott tápanyagot és támasztékot szolgáltat a növényeknek. Ezek a termesztőközegek inaktívak, nem lépnek kémiai reakcióba a tápanyagokkal, és a gyökéren keresztül kiválasztott anyagokkal, nem befolyásolják a tápoldat kémhatását.

E kertészeti technológiák összefoglaló neve a hidroponika, mely a növénytermesztés azon módja, ami nem a talaj közvetítésével, hanem tápfolyadék használatával működik. A növény nem a talajban (földben) növekszik, hanem tápoldatban vagy tápoldattal rendszeresen átjárt anyagban, mint például perlit, kavics, agyaggolyó, kőzetgyapot.

A perlit: olcsó és könnyen beszerezhető

Sok kertészetben használják növények szaporító közegeként, de földkeverékeknek is gyakori alkotója ez a vulkanikus fehér színű kőzet. A savanyú, riolit agyagásvány tartalmú, vízbe folyt láva üvegszerű megdermedésével keletkezik. 1000 fokra hevítés hatására nagymértékben megduzzad, ugyanis a hő hatására felszabaduló víz gőzzé változik, és a kapillárisokon keresztül eltávozik. A folyamat során 7-16-szorosára nő a perlit (a pattogatott kukorica készítéshez hasonlóan). Az aprított, majd a hőkezelés során expandált perlitnek igen nagy a víztartó képessége, és helyet biztosít a levegő áramlásának is. Emellett előnye, hogy remekül be tudják hálózni a gyökerek. Steril eredete miatt főként gyökereztető közegként alkalmazzák. Télen kiváló közege a fás dugványozásnak is. Felépítéséből adódóan lehetetlen túlöntözni, mivel a szemcsék között mindig marad elég levegő a gyökerek számára. A perlit rendkívül könnyű és inert anyag, így alkalmas a különböző földkeverékek szerkezetének, levegő-, víz- és tápanyag-gazdálkodásának javítására is.

Agyag-granulátum: a látványos

Égetett agyag-granulátummal is gyakran találkozhatunk, hiszen szobanövényeink földjének tetejére szórva is jól mutat, de az alátétükbe téve vízzel felöntve a páradús mikroklímát kedvelőket is kényeztethetjük vele. Mészmentes agyagból az agyag őrlése és nedvesítése után égetik 1150 °C-on forgó csőkemencében. Hő hatására az agyag nedvességtartalma gőzzé válik, a szemcséket felfújja, és ezzel porózus szerkezetűvé alakítja. Ennek köszönhetően juttatja a gyorsan fejlődő gyökereket extra levegőhöz. Az agyag-granulátumok felhasználhatók önmagukban (pl. hidrokultúrás növénynevelés során), vagy más anyaggal keverten is termesztő közegként. A színezett agyag-granulátumokat díszítésre használják talajtakaróként.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu