Back to top

Egyetemisták innovációi az agráriumért

Idén két éve annak, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal összefogott, létrehozva ezzel a NAK TechLab egyetemi ötletversenyt, melynek keretében a hallgatói csapatok innovatív ötletekkel, megoldásokkal előre segíthetik a hazai agrárium digitalizációját. A döntőt augusztus 13-án, a kamara székházában rendezték meg egy ötfős szakértő zsűri előtt.

A versenyre 2-4 fős egyetemi csapatok jelentkezhettek, élelmiszeriparhoz, szántóföldi növénytermesztéshez, állattenyésztéshez, erdőgazdálkodáshoz, valamint kertészethez kapcsolódó technológiai megoldásokkal. A jelentkezők közül beválogatott csapatok a döntőt megelőzően online szakmai segítséget kaptak üzletfejlesztési és mezőgazdasági szakértőkből álló mentoroktól. A döntőbe végül hét csapat jutott be, valamennyien az ágazat különböző szegmenseire találtak ki innovatív megoldásokat.

Fotó: NAK
Fontos leszögezni, hogy nem kész termékkel kellett előrukkolniuk a hallgatóknak, hanem magát az ötletet kellet levezetniük a zsűri előtt,

melyben bemutatták a technológiai megoldásokat, számszerűsítették a kivitelezés pontos költségét, valamint, hogy a piac mely szegmensét kívánják megcélozni.

Minderre négy perces prezentáció állt rendelkezésre. Ezután a zsűri, amelyet ezúttal Győrffy Balázs, a NAK elnöke, Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketing igazgatója, Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ igazgatója, valamint Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt vezérigazgatója alkotott, további kérdéseket tettek fel a prezentációban elhangzottakhoz.

Fotó: NAK
Az idei év TechLab győztese a CowBaj csapata lett, akik a szarvasmarhatartásban gyakorta előforduló sántaság észlelésére találtak megoldást, mégpedig úgy, hogy kamerákkal segített, gépi tanulásra alapozott automatizált módszert hozna létre.

A számítógéphez kötött kamerák lényegében megállapítják az állatok kondíciópontszámát, vizsgálja a sántaságukat, majd az információkat továbbküldve egy applikációba, a gazda követni tudja szarvasmarháinak az állapotát.

A NAK elnöke kifejtette: „Élmény volt látni és zsűrizni azokat az ötleteket, amelyek a magyar mezőgazdaságot hivatottak hatékonyabbá tenni. Annál is inkább, mert láthattunk olyan fiatal tehetségeket, leendő innovátorok fantáziáját is megmozgatja az agrárium, akik teljesen más területen tanulnak. Ezek a fiatalok látják, hogy az agráriumban jövő és potenciál van, amihez ők maguk is hozzá tudnak tenni.”

Fotó: NAK

Az első helyezet díja egy DJI drón mellett egy nemzetközi innovációs fesztiválon való ingyenes részvétel, továbbá szakmai konzultációban is részesül a csapat az ötlet kifejlesztésének tökéletesítéséhez, nem utolsósorban pedig nagyvállalatok képviselőivel, befektetőkkel és kisebb cégekkel építhetnek kapcsolatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Fotópályázat - Ismerjük meg közösen Magyarország büszkeségeit!

A Magyarország 365 fotópályázatot nagy érdeklődés övezte, ezt az is bizonyítja, hogy több mint 20 ezer fotóval pályáztak az érdeklődők. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai Bózsó Gyula és Fehér János alkotásai is helyet kaptak a zsűri által kiválasztott pályamunkák között, melyeket albumba rendeztek.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Sikeres AXIÁL-kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

Pálinka seregszemle Miskolcon

Miskolc ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkát neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket.

Az erdősáv hasznossága

A XXI. századi intenzív mezőgazdaság jelentősen átalakítja az élőhelyeket. Számos növény- és állatfaj élettere leszűkült vagy gyakorlatilag ellehetetlenült a környezeti feltételek miatt. A homogenitásban a vad nem talál búvó- és táplálkozási helyet, ráadásul a ragadozókkal szemben is védtelenek maradnak. A felsorolt problémák megoldására a mezővédő erdősávok jelenthetnek megoldást.