0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Útmutatóval segíti a NAK az öntözésfejlesztést

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara útmutatót készített az öntözést támogató hazai és uniós ösztönzőkről, ezzel is segítve az öntözési közösségek létrejöttét.

Az Országgyűlés a természeti erőforrások megóvása, a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének erősítése, az öntözéses gazdálkodás elterjesztése, valamint az öntözési közösségek kialakítása érdekében alkotta meg az öntözéses gazdálkodásról szóló 2019. évi CXIII. törvényt. A 2020 elejétől hatályos törvény részletszabályait tartalmazó végrehajtási rendelet 2020. június 29-én lépett hatályba.

Az öntözéses gazdálkodás elterjesztése létérdeke a magyar mezőgazdaságnak, számos gazdálkodót, vállalkozót érint. A NAK a magyarországi termelőket segítve készítette el az „Öntözést támogató hazai és uniós ösztönzők – az öntözési közösség tükrében” című útmutatót.

A kiadvány egyebek közt tartalmazza az öntözési közösség elismerésének feltételeit, továbbá bemutatja az elismert öntözési közösséget támogató ösztönzőket.

Ismerteti az uniós forráslehetőségeket, illetve a Nemzeti Földügyi Központ által elkészítendő környezeti körzeti terveket, amelyek kiváltják a szakhatósági engedélyeket. Az útmutató digitális változatából pedig letölthetőek azok az adatlapok, amelyek az öntözési közösségek elismerése iránti kérelemhez, valamint a környezeti körzeti tervek elkészítéséhez szükséges adatokat tartalmazzák.

Az útmutató elérhető a köztestület internetes portálján, a „Kézikönyvek, Tájékoztatók” menüpont alatt, továbbá közvetlenül ezen a linken.

Forrás: NAK sajtóközlemény