0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Koronavírus: Új-Zélandon a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak

Új-Zélandon koronavírussal frissen fertőzött embereket találtak, jelenleg a fagyasztott élelmiszerekre gyanakszanak a szakemberek. A vizsgálat megkezdődött.

Új-Zélandon kedden a 102 pandémia mentes nap után újabb Covid-19 esetet fedeztek fel. A négy fertőzött család Aucklandban él, és a fertőzés annak ellenére történt, hogy egyik családtag sem volt külföldön, Új-Zéland határát a külföldiek előtt lezárták, és a visszatérő lakosokat speciális karantén központokba irányítják.

Az egészségügyi hatóságok a külföldről behozott termékekre gyanakszanak, azokat jelölték meg  a fertőzés lehetséges forrásaként.

Az egyik frissen megfertőződött személy hűtőházban dolgozott, és Ashley Bloomfield egészségügyi miniszter szerint a vírus elég hosszú ideig képes túlélni hideg környezetben. A miniszter bejelentette, hogy megkezdték a hűtőház felületeinek teszteléses ellenőrzését.

A Covid-19 új eseteinek felfedezését követően a hatóságok azonnali korlátozásokat vezettek be. Jelenleg Aucklandre a járványügyi korlátozások harmadik fokozata vonatkozik (a negyedik a legsúlyosabb fokozat, az ország többi része pedig a második fokozatba került. Ugyanakkor úttorlaszokat állítottak fel Új-Zéland legnagyobb városának kijáratainál.

Noha az Egészségügyi Világszervezet szakértői szerint a ritka esetek közé sorolható a vírus terjedése a szennyezett felületekkel való érintkezés révén, de nem lehetetlen.

Az elmúlt napokban, Kínában a vírust kimutatták az importált fagyasztott tenger gyümölcsei csomagolásának a felületén. Különböző tanulmányok azt is igazolták, hogy a vírus műanyagon akár három napig is életben maradhat.

 

Forrás: portalspozywczy.pl