0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nem szedhetnek zöldséget, amíg nincs negatív koronavírus-tesztjük

Bajorországban a tíz főnél több dolgozót foglalkoztató mezőgazdasági üzemekben mostantól a negatív koronavírus-teszt a munkakezdés feltétele – számolt be róla a fruchthandel.de portál. A felbuzdulás oka, hogy július végén egy uborkatermesztő gazdaságról derül ki, hogy korona-gócpont.

Ahogy a tartományi egészségügyi minisztérium közleményére hivatkozó cikkben olvasható, a németországi tartományban minden érintett idénymunkásnak egy

legfeljebb 48 órával korábban készült, német vagy angol nyelvű igazolást kell felmutatnia

arról, hogy negatív lett a koronavírus-tesztje, vagy pedig hozzá kell járulnia, hogy helyben elvégezzék a tesztet. A megfelelő orvosi igazolás elkészültéig az újonnan érkezetteket elkülönítve kell elszállásolni azoktól, akik már az üzemben tartózkodnak és dolgoznak.

Ezenkívül az idénymunkásokat fogadni kívánó üzemek kötelessége, hogy 14 nappal a tervezett munkába állás előtt bejelentsék a helyileg illetékes hatóságoknak az érkező személyek nevét, elszállásolásuk helyét, foglalkoztatásuk jellegét és tervezett időtartamát, valamint a kontakt-információkat, vagyis, hogy kikkel fognak kapcsolatba kerülni. A 14 naposnál rövidebb határidő csak kivételes esetben engedélyezhető.

Aki nem tartja be a teszttel és a bejelentéssel kapcsolatos kötelezettségeit, akár 25 ezer eurós bírsággal is sújtható

– számol be róla a német agrárhírportál.

A tesztelési kötelezettség egyébként csak kiegészíti a július végétől, egy zöldségtermesztő gazdaságban kitört fertőzési hullám okán sorban hozott intézkedéseket. A bajorországi hatóságok is sorban végzik a teszteket, és ellenőrzik a higiéniai előírások betartását, és úgy tűnik, hogy egyelőre elszigetelt eset maradt a mammingi uborkatermesztő gazdaságban felbukkant fertőzési góc.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu