Back to top

Vadvirágok biogáz előállításhoz

Vadmályva, viola, napraforgó- csak néhány vadnövény, amelyet az UNESCO Elbe-Branderburg bioszféra rezervátum területén termesztenek biogáz előállítás céljából. A hagyományos energiaültetvényekkel szemben a vadvirággal bevetett területek kis ráfordítással fenntarthatóak, ráadásul a biodiverzitást is támogatják.

A németországi  Prignitz környéki gazdálkodók, a Német Kertápolók Szövetsége (DVL), és a bioszféra rezervátum együttműködésével megvalósuló projekt keretein belül Prignitz területén 25 évelő vadnövényfajból álló kultúrát ápolnak.

Az évelők magjait tavasszal vetették el. Nyár végén a növényeket betakarítják, aprítják és silózzák hogy biogáz előállítására felhasználhassák. Ez a növényi keverék legfeljebb öt évig használható.

Mivel kevés talajművelésre van szükség, és nem kell a magokat újra vetni, így kevés munkával fenntarthatóak az ültetvények. Emellett búvóhelyet és táplálékot biztosítanak az állatoknak, például madaraknak és kisebb emlősfajoknak. A virágos növények kiváló méhlegelők is. 

Vadvirágokból biogáz állítható elő
Vadvirágokból biogáz állítható elő
Fotó: www.pixabay.com
A vadnövények termesztése jótékony hatású, hiszen az intenzíven működtetett termesztési rendszereknek a biológiai sokféleségre és a talajra gyakorolt negatív ​​hatásait kiegyenlíti.  A tudományosan alapokon nyugvó projekt eredményei várhatóan arra is rámutatnak majd, hogy a természetvédelem és a gazdasági termelés alacsony hozamú területeken együttesen is megvalósulhat, például biogáz előállítás céljából. 

A projektet Brandenburg tartomány támogatja a Brandenburg és Berlin környéki vidék fejlesztési programjának részeként.

A tervek szerint ebben az évben körülbelül tíz hektár vadon termő növényt termesztenek Prignitzben. A projekttel a prignitzi gazdaságok jelentősen hozzájárulnak az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósításához,

amelyekben összesen mintegy 17 célt fogalmaznak meg az emberiség megélhetésének biztosítására. A projekt így elősegíti a megfizethető, megbízható, fenntartható és modern energiaellátást. A projekt a fenntartható használat révén hozzájárul a szárazföldi ökoszisztémák védelméhez, amely ellensúlyozza a talaj pusztulását és támogatja a biológiai sokféleséget. Prignitzben ez konkrétan a a biogáz előállítás céljából létrehozott területeken a humusz képződésével és a talajerózió jelentős mértékű csökkenésén keresztül valósul meg. 

Forrás: 
www.taspo.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megújult a gödöllői Arbo Park

A Pilisi Parkerdő megújította egyik leglátogatottabb turisztikai központja, az Arbo Park elnevezésű gödöllői erdészeti arborétum turisztikai szolgáltatásait - közölte az erdőgazdaság szóvivője kedden az MTI-vel.

Veszítenek illatukból a virágok

A növények többek között virágillattal vonzzák beporzóikat. Ám a hőmérséklet növekedésével veszíthetnek illatukból a virágok. Egy kutatócsoport 5 °C-os felmelegedést szimulált, és ennek több haszonnövényre és rovarfajra gyakorolt hatását tanulmányozta. A hatás a szamóca esetében volt a legerősebb.

Veszélyben a Nagy-korallzátony állapota

A Nagy-korallzátony veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítását javasolja az állapotát felmérő, ENSZ által támogatott misszió. Mint a hétfőn közzétett jelentésben figyelmeztetnek: gyors és hatékony klímavédelmi intézkedések nélkül a világ legnagyobb korallzátonya veszélyben van.

Pesten nagyobb számban száradnak ki fák, mint Budán

Habár talán kevésbé feltűnő, mint a parkok megszokott zöld gyepszőnyegének sárgára égése, de az elmúlt hetekben sajnos gyakoribb lett a teljesen elszáradt, vagy a még zöld, de szárazon zörgő levelekkel vegetáló fák látványa is.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Komposztáljunk kávékapszulát

A Nestlé Nespresso kávéüzletága papír alapú, komposztálható kapszulákat dob piacra. Az élelmiszeripari óriás azt reméli, hogy a környezetkímélő megoldással új vásárlókat tud megszólítani.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Lengyelországban az ökológiai gazdálkodás területének növelése a cél

Henryk Kowalczyk miniszterelnök-helyettes, mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter tájékoztatása szerint, a minisztérium célja az ökológiai gazdálkodás területének és a bioélelmiszer-termelés volumenének növelése. Mint mondta az értékesítési szintjét is fokozni kell, hogy a fogyasztók könnyen hozzáférhessenek a biotermékekhez. Az EU Green Deal készteti Lengyelországot is ezekre a lépésekre.

A gyűlölt íbisz mégis hasznot hoz

Ausztrália egyik őshonos madara, az malukui íbisz, nem túl népszerű a lakosok körében. Sokan csak "kuka-tyúknak" hívják, mivel előszeretettel túrja fel a szemeteseket élelem után kutatva, de akár az emberek kezéből is kikapja az ennivalót. Nem csoda hát, ha népszerűtlen madárnak számít hazájában.