Back to top

Vidékfejlesztés a helyben élők bevonásával

Contracts2.0 – ez a neve annak a négyéves nemzetközi kutatási projektnek, amely kilenc ország tizenegy térségében indult útjára azzal a céllal, hogy széles kör bevonásával, a korábbiaktól eltérő európai uniós támogatási rendszerek kialakításával ösztönözze a természetkímélő gazdálkodási formák elterjedését.

A kelet-közép-európai régióból egyedül Magyarország, egészen pontosan az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság vesz részt a kezdeményezésben, együttműködve egy budapesti kutatócéggel, az ESSRG Kft.-vel. Czibik Eszter, a projekt koordinátora lapunknak elmondta: a felek létrehoztak egy szakpolitikai műhelyt, melyben szakmai döntéshozók, minisztériumi tagok és civil egyesületek működnek együtt az EU szakpolitikai elveivel és támogatási rendszerével összhangban lévő támogatási típusok irányvonalainak kialakításában.

„Egy olyan életszerű, technikailag teljesíthető elvárásokat tartalmazó támogatási rendszer kialakításán dolgozunk, ami kellő mértékben kompenzálja a közvetlenül érintett feleket – a helyben élőket és gazdálkodókat – a befektetett erőfeszítéseikért cserébe.

A kutatás mindemellett az AKG, azaz az agrár környezetgazdálkodási program megújítását is célozza; az eredmények várhatóan a 2027-ben induló ciklusban köszönnek majd vissza” – magyarázta. Szavai szerint a projekttől szoros helyi együttműködést remélnek, hisz a gazdálkodókkal folyamatosan fenn kívánják tartani a kapcsolatot. A korábbi, természetkímélő gazdálkodást ösztönző támogatások az alacsony részvételi eredmény miatt nem érték el a kívánt hatást, s nem alkalmazkodtak kellőképpen a helyi gazdálkodás adottságaihoz.

A 2019-ben indult projekt résztvevői elsőként a meglévő adottságok, az aktuális problémák és a jelenleg futó támogatási rendszerek vizsgálatával kezdtek foglalkozni. Munkájuk során a gazdálkodók tapasztalataira, önkéntesen megosztott adataira, elképzeléseire és javaslataira, valamint a helyi és országos döntéshozók és szakpolitikusok háttértudására is támaszkodnak. Czibik Eszter úgy fogalmazott, ez egy komplex vidékfejlesztési projekt, éppen ezért meghívták a kutatásba az Őrség és Vendvidék helyi termékeinek értékesítésében érdekelt éttermeket, továbbá szállásadókat, illetve önkormányzati képviselőket is.

„A kutatás során a táj által nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásokról, a gazdálkodási módszerekről, a jelenleg érvényben lévő támogatási formákról, együttműködésekről, illetve ezek szakpolitikai hátteréről gyűjtünk adatokat interjúk, kérdőívek és műhelymunkák alkalmával. Az első összejövetelünket tavaly novemberben tartottuk „Innovációs műhely az Őrségért” címmel.

A következő workshopot ez év márciusában – a járványhelyzetre való tekintettel – az online térben szerveztük meg. Hasonló volt a helyzet a projekt júniusi éves konzorciumi találkozójával is: eredetileg több mint 10 országból láttunk volna vendégül 50-60 főt az Őrségben, s bár az online konferencián többen is részt tudtak venni, a terepi szemle sajnos elmaradt” – árulta el a projektkoordinátor. Ugyanakkor azt is elmondta:

jól halad annak az adatbázisnak a készítése, melyben az őrségi gazdálkodókat rendszerezik tevékenységi körök szerint.

Ez fontos információkat szolgálhat majd egyebek mellett pályázatok kiírásához is. „Ennek alapja az a kérdéssor, melyet elkezdtünk kitöltetni a gazdákkal. Ez egy hosszú folyamat, aminek még az elején tartunk”. Hozzátette: szeretnék mélyrehatóbban megismerkedni az eredmény alapú támogatások kifizetésének módszerével is, méghozzá a gazdákkal közösen, egy őszre tervezett osztrák tanulmányút keretében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Madárritkaság a debreceni állatkertben

Madagaszkári récepárral gyarapodott a debreceni állatkert: a veszélyeztetett állatok a zürichi állatkertből az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében érkeztek a Nagyerdőbe - közölte az állatkert igazgatója az MTI-vel.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Idén is előre bejelenthetik az anyatehéntartás-támogatást igénybe vevők a szaporítási eseményeket

A hatályos jogszabályban foglaltak szerint – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is azok a szarvasmarhatartók jogosultak az anyatehéntartás-támogatás igénybevételére, akik határidőn belül eleget tesznek az adatszolgáltatási kötelezettségüknek. Ehhez nyújt segítséget a Nébih fejlesztése, amely 2022. december 1-jétől előremenően is lehetővé teszi az év végéig esedékes online és papíralapú adatszolgáltatást.

Vádat emeltek a jeladós keselyű kilövésének ügyében

Nagy sajtóvisszhangot kapott annak idején, amikor tavaly tavasszal hazánkban egy jeladóval ellátott barátkeselyű eltűnt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) keresőkutyás felderítését követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság feljelentést tett a Kisvárdai Rendőrkapitányságon, ahol az elsődleges helyszíni intézkedéseket megtették az ügyben.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.